2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kisállatot karácsonyra?

Télen a karácsonyi ünnepekre, tavasszal húsvétra kérnek házi kedvencet a gyermekek. A rokonok vagy barátok azonban a kellemes élmény mellett kellemetlen meglepetést okozhatnak szeretteiknek azzal, hogy élő állatot: kiskutyát, cicát vagy nyuszit ajándékoznak. Az állatmentő civil szervezetek tagjai ünnepek előtt sem tudnak megbirkózni a megszámlálhatatlan utcára dobott, megunt kisállattal. Életmentő törekvéseiket egyelőre csak a civil állatbarátok támogatásából próbálják fedezni. 

A szakemberek szerint az ünnepek mozgalmas időszaka a legkevésbé alkalmas arra, hogy egy cica vagy egy kutyakölyök összeszokhasson a családdal. Az állattartás első lépéseként azonban hasznos ajándék lehet egy kutyatartással, idomítással kapcsolatos vagy állategészségügyi tanácsokat tartalmazó könyv. Egyszerűbb az utcán sétáltatott ebekhez gügyögni, pár percig simogatni egy szőrmókot, mint felvállalni a mindennapi felelősségteljes gondoskodást. 

Egy kutyatulajdonos mesélte a nemrég vele történteket. Két kutyáját sétáltatta, amikor egy fajtatiszta egyéves hógolyó középkorú gazdája nekiszegezte a kérdést, hogy nincs-e szüksége még egy állatra? Kezdetben azt gondolta, gúnyolódás célpontjává vált a két állata miatt, de csakhamar meggyőződhetett, nagyon is komolyan gondolta az illető. Mint mondta, tavaly karácsonyra a kiskorú unokájának kellett a kiskutya, de igencsak hamar ráunt, és hozzájuk került, „ők pedig nem tudnak vele foglalkozni, mivel dolgoznak, ezért szerető gazdit keresnének számára”. Így cserélt gazdát egyéves koráig háromszor a kis hólabda. És ez a jobbik eset, mert állatszerető családra lelt, azonban sokszor kerülnek erdőszélre, lakótelepek szeméttárolói mellé, faluvégekre az apróságok. 

Fotó: Mezey Sarolta


Ne ajándékozzunk házi kedvencet!

Pletl István kutyakiképzőt, a Dog Fun Sport Club elnökét kérdeztük az ünnepi állatajándékozásról. Mint hangsúlyozta, sokan megoldottnak vélik a karácsonyi ajándékozást azzal, hogy kisállatot vásárolnak. Ünnepek közeledtével tőle is sokan kérnek tanácsot kutyakölyök-vásárlás kapcsán, ő azonban igyekszik lebeszélni azokat, akik még a szent-este előtti órákban is eladó kölyökkutyát keresnek. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy egy állatot nemcsak a karácsonyi ünnepekre, hanem legkevesebb tíz évre fogad be a család. Ezért körültekintően kell tapogatózni, hogy valóban szükség van-e egy élő állatra, tudnak-e megfelelően gondoskodni egy új életről. A mozgalmas téli ünnepeket követő nyugodtabb napok, hónapok sokkal megfelelőbbek lehetnek egy új családtag befogadására, mint a karácsony és szilveszter közötti időszak.

Az első örömök után ugyanis olyan feladatokkal szembesülhetnek a családtagok, amikről pillanatok alatt kiderülhet, hogy inkább teher, mint kellemes időtöltés. A lakás kitakarítva, ünnepi díszben, ha pedig a kiskutya bepiszkít vagy szétrágja a padlón talált játékokat, dísztárgyakat, máris kellemetlenségként tekinthetnek rá. A karácsonyfán levő díszek láttán még a legjobban nevelt kutyakölyök is késztetést érezhet arra, hogy lerángassa, megrágcsálja a gömböket, pillanatok alatt széttépheti a fa alatti ajándékokat, megrághatja a fenyőt, nem beszélve a szobatisztaságra szoktatással járó vesződségekről, amelyek miatt akaratlanul is tönkreteheti a felhőtlennek szánt szent-estét. A gyerekek pedig, ahelyett, hogy örülnének, a szétrágott játékaik miatt bosszankodnak vagy sírnak, a házi kedvencre pedig az ünnepi izgalmak közepette valószínűleg senki sem figyel, sőt, ő lesz a „rossz kutya”. A gyerekeket jobban lefoglalja a többi ajándék, és az első kitörő öröm után pár nap múltán kevés az a pozitív példa, amikor még valóban törődnek a karácsonyi cicával vagy kutyussal. Ezért a leendő gazdik tisztában kell legyenek azzal, hogy a kutyatartás milyen kötelezettségekkel is jár. A kölyökkutyának ajánlatos pontos időben enni adni és kivinni sétálni, szobatisztaságra szoktatni. Mivel általában apróságokról van szó, az alomtestvéreiktől és az anyától elválasztva napokig nyüszíthetnek, sírhatnak, a stressz miatt még hasmenés is előállhat. A kutya idegrendszerétől függ, hogy mennyire viseli meg pszichikailag a hely- és a gazdaváltás, és mennyi idő alatt szokja meg az új helyét.

– Aki az ünnepekre mindenáron kutyát ajándékozna, mire figyeljen?

– Mindenképpen ajánlanám, hogy aki kutyát akar venni, lehetőleg megbízható tenyésztőtől vásároljon, de olyantól, ahol legalább az anyaállat megtekinthető. Kerülni kell az internetes vásárlást ebben az esetben, mivel az így vásárolt kiskutyák eredete nem ellenőrizhető, általában származási papírjaik sincsenek, és nagy a valószínűsége, hogy napokon belül valamelyik állatorvosi rendelő visszatérő kliensei lesznek az újdonsült gazdik. Ez is egyik nyomós oka annak, hogy a kiskutya-ajándékozást ne kössék ünnepekhez. A lelkiismeretes tenyésztő tudja, hogy milyen örökletes betegségek, rendellenességek (pl. csípőficam, szürkehályog stb.) léphetnek fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket elkerülje. Aki keverék kutyát szeretne, inkább fogadjon örökbe a helyi menhelyről vagy a civil állatmentő egyesületektől, ugyanakkor nem ajánlom a kisállat-kereskedésből való kutyavásárlást sem – hangsúlyozta a kutyatréner.

 Fotó: Szer Pálosy Piroska