2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A diótörés veszélyei kutyáknál

Házi kedvencünk idei szórakozása, hogy szétroppantja a talált diót, és lassan igazi kis diótolvaj lett belőle. Valamilyen indíttatásból vagy csak puszta kíváncsiságból, amikor csak teheti, ha az avar között rejtőzködő diót talál, már ropogtatja is, saját szerzeményének tartja. Ez idáig nehezen ugyan, de sikerült elvenni tőle a varjak által elhullajtott vagy a diófák alatt talált csonthéjasokat. Az őszi betakarítások idején a kisállatok sok olyan gyümölcsöt, terményt kóstolhatnak meg és nyelhetnek le, amelyek egészségükre károsak vagy épp végzetesek lehetnek. 

– Milyen sérüléseket okozhat a dió, a gesztenye vagy a szilva? Miért ellenjavallt kutyáknak a csonthéjasok fogyasztása? – kérdeztük dr. Pálosy Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét. 

– Míg a dió az ember számára kimondottan hasznos, ugyanis tápanyagokban és fehérjében gazdag, a kutyáknak a csonthéjasok fogyasztása egyáltalán nem biztonságos. Szabadban tartott ebeknél akár játékból, akár az íze miatt a dió és vadgesztenye lenyelése bélelzáródást okozhat, ezért ha a kertben gesztenye- vagy diófa van, fokozottan kell figyelni a kedvencekre. A habzsolásra hajlamos kutyák képesek héjastul lenyelni a lehullott diót, ami bélelzáródást, illetve a bélfalak sérülését okozva halálos kimenetelű lehet. A csonthéjasok – mindenekelőtt a dió – egészséges zsírsavakat, fehérjét, rostokat, vitaminokat és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek képesek csökkenteni a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást az emberi szervezetben. Kiváltképpen a friss dió tartalmaz rengeteg fehérjét, antioxidánst és ómega-zsírsavakat. 

Diókeresők

Fotó: Szer Pálosy Piroska


A mérgező feketepenész

A fő ok viszont, amiért nem javasolt a dió fogyasztása a négylábúak számára az, hogy az ő szervezetük rendkívül érzékeny a feketepenészre. Nem annyira a dióbél elfogyasztása miatt áll fenn a mérgezésveszély, mint a dió megfeketedett, penészes, fekete külső héjának elrágcsálása ártalmas. Többféle penésztoxin is bekerülhet a dióba, attól függően, hogy azt melyik penészfaj támadta meg. Az Aspergillus vagy a Stachybotris mellett egyik ilyen penészfaj például a Penicillium crustosum, amely a Penitrem-A nevű méreganyagot termeli. Az ilyet tartalmazó dió elfogyasztását követően ez a Penitrem-A nevű neurotoxin felelős kutyáknál a diómérgezésért.

– Melyek a diómérgezés jellegzetes tünetei?

– Zavart tudat, egyensúlyzavar, remegés, szapora légzés, túlérzékenység (összerándul az állat, ha valaki hozzáér), akaratlan izomrángások, hányás, hasmenés, epilep-sziaszerű görcsrohamok, súlyos esetben eszméletvesztés. Ha a házikedvenc véletlenül penészes dióhoz vagy feketedióhoz jutott, és hányást, remegést, görcsrohamokat tapasztal a gazdi, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. 

– A penészes ételmaradék is okozhat mérgezést?

– Természetesen, a penészes ételmaradékok is okozhatnak mérgezést a kutyáknál, ugyanis a penészfélék sokféle toxint termelhetnek. A Penicillium roquefortii nevű penészfaj egyik toxinja például penészes ételmaradványok elfogyasztását követően okozhat hasonló tüneteket a kutyáknál, de más gerinces állatoknál is.

– A megtisztított, natúr diószemek is ártalmasak?

– Kis mennyiségben a dió nem árt a kutyának, sőt gazdag telítetlen zsírsavakban és A-, E-vitaminban. Azonban a kutyák nem válogatják ki a dióbelet, hanem az összerágott csonthéjjal együtt nyelik le, így utóbbi gyakran károsítja a bélrendszerüket, véres hasmenést okoz. Mivel az állat a dióhéjat  nem tudja megemészteni, nagy mennyiségben elfogyasztva az össszeállhat a hátulsó bélszakaszokban, és bélsárrekedést okoz. Ilyenkor az állat erőlködik, de nem tud bélsarat üríteni, esetleg csak híg, bűzös folyadék távozik, mely gyakran véres, esetleg komoly fájdalmak árán sikerül produkálnia valamit. Ez sokszor együtt jár hányással, rossz közérzettel és hasi fájdalommal. A boltban vásárolt, megbízható forrásból származó, penésztől mentes natúr dió alapjában véve kis mennyiségben nem mérgező. Kevésbé káros a földimogyoró, a kesudió és a mandula, melyek mind tartalmaznak rostot és fehérjét, de magukban hordozzák a bélelzáródás és gyomorpanaszok kockázatát is. Ugyanakkor különösen óvatosnak kell lenni a fűszerezett, sózott csonthéjasokkal. A makadámdió pedig az egyik legveszélyesebb és legmérgezőbb dióféle, ami a kutyák szervezetébe kerülhet.


Bélelzáródás Dr. Pálosi Csaba röntgenfelvétele – Az egészben lenyelt dió mellett a szilvamag is okozhat gondot?

– Az egészben lenyelt dió, ha a gyomorból a vékonybél felé halad tovább, általában elakad, melynek teljes bélelzáródás lesz a következménye. A kutya bágyadt lesz, nem eszik, nem iszik, egyre gyakrabban hányik, sokszor még a vizet is, ezért óránként válik súlyosabbá az állapota. Erős hasi fájdalom is kíséri, emiatt felhúzott hassal járkál az állat. Kezeletlen esetekben pár napon belül hashártyagyulladás alakulhat ki, kilyukadhat a bélfal. 

A földre hullott barack és a szilva húsa nem ártalmas kedvenceinknek, a magvaik ciántartalma is csak nagy mennyiségben okozhat mérgezést. Nagyobb gond azonban, hogy az udvaron, kertben élő kutyák előszeretettel dézsmálják a lehullott gyümölcsöket, meggyet, cseresznyét, és azokat a magokkal együtt nyelik le. A gyomorból vékonybélbe kerülő magok azonban felhalmozódva bélelzáródást okozhatnak, érdes felszínük felsértheti a bélfalat, ami komoly orvosi beavatkozást tesz szükségessé. Egy későn észlelt bélelzáródás sajnos rövid időn belül a kutya halálát okozhatja.