2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Házi kedvencek veseproblémái

A kutyánál és macskánál jelentkező veseelégtelenséggel gyakran keresik fel az állatorvosi rendelőt. A kiváltó ok legtöbb esetben ismeretlen, de okozhatják egyéb problémák is. 

A Noé Bárkája kisállatklinika vezetője, dr. Pálosi Csaba elmondta: az utóbbi években megnőtt a vesekárosodással diagnosztizált eseteik száma. Mint hangsúlyozta, az idült vesebetegség lehet súlyos, az életet veszélyeztető állapot, de a legkülönbözőbb fokozatai is ismertek, ami a vesék károsodásának mértékétől függ. A vesék tisztítják meg a vért azoktól a mérgező anyagoktól, amelyek az elhalt sejtek és a táplálék lebontásából keletkeznek. A vesék csak a megfelelő mennyiségű vizet tartják vissza, épp annyit, amennyi a macska vagy a kutya hidratálásához szükséges, szabályozzák a vérnyomást azáltal, hogy eltávolítják a felesleges nátriumot, megtartják a kalciumot és a D-vitamint, ösztönzik az új vörösvértestek termelését. Míg a kóros állapot korán diagnosztizálható, az állatok a kezelésekre jól reagálhatnak és hosszú életet élhetnek, azonban ha a tünetek hirtelen jelentkeznek, és gyorsan súlyosbodnak, az idült veseelégtelenség heveny formát ölthet, és az állat rövid időn belül elpusztulhat. Az állatok életkorával is összefüggésbe hozható a megbetegedés, ugyanis minél idősebb az állat, annál nagyobb arányú lehet a vesekárosodás foka. A kisebb mértékű vesekárosodást sokáig nem lehetett kimutatni, mivel a karbamid-, a kreatininszint a szokásos laboratóriumi vérvizsgálatok során csak akkor mutat emelkedést, ha a vesefunkciónak több mint felét elvesztették. A vese több ezer nefronnak nevezett mikroszkopikus egységből áll. Kiscicáknál a vese nem minden nefronja működik, a legtöbb helyettesíteni fogja az idő során elhasznált és elpusztult nefronokat. Sajnos, ha egyik elhal, csak másik működő nefron helyettesítheti, ameddig a készlet kimerül, mivel a nefronok nem regenerálódnak.

Fotó: Szer Pálosy Piroska


– Mi okozhat veseelégtelenséget, és milyen tünetei vannak? – kérdeztük a szakembert.

– Mindenekelőtt a mérgezések (növények, vegyszerek, mivel a macska kimondottan szeret belekóstolni a különféle folyadékokba, ösztönszerűen megrágja a növényeket, gyógyszereket), de az autoimmun megbetegedések, fertőző betegségek, örökletes hajlam, daganatok, pajzsmirigy-túlműködés, tartós vízhiány stb. is okozhatja. A túlzott szomjúság és vizelés, hányás, levertség, a tisztálkodási szokás elmaradása mind a vesebetegség előrehaladásának tünete lehet. A vesebetegség visszafordíthatatlan, és mivel többnyire az idős állatokat érinti, azok veséi általában felmondják a szolgálatot. De jelentkezhetnek olyan tünetek is, amelyek más betegségek velejárói. Ilyen az étvágytalanság, a testtömegvesztés, a fénytelen, hulló szőrzet, izomsorvadás, vérszegénység, kedvetlenség, nyálkás öklendezés, hányás, hasmenés, szájfekély, bűzös szájszag, lazult fogazat, csontvelő-károsodás. Tévhit, hogy ha az állat sok vizeletet ürít, akkor a veséje jól dolgozik, mivel ennek az ellenkezője igaz. Amikor a vese nem működik megfelelően, nem lesz képes a szervezet megfelelő folyadékszintjét fenntartani, és az állat túlzott mennyiségű folyadékot veszít. 

– Miként kezelhető a betegség? 

 – A kutya vagy macska veseelégtelenségének diagnózisa laborvizsgálattal – vizelet- és vérminta alapján – történik. Manapság már a biomarker (SDMA) emelkedése jóval a tünetek előtt jelzi a vese érintettségét. A kezeléseknek általában két módja van: az intravénás terápia és a speciális étrend bevezetése. A diagnózis mellett az állatot általában ideiglenesen kórházba utalják, hogy megtisztítsák a szervezetét az olyan mérgező anyagoktól, amelyeket a vesék nem képesek eltávolítani, és helyreállítani a hidratálást és az elektrolit-egyensúlyt. A beteg állatnak könnyen emészthető, magas tápértékű ételeket kell adni, azonban gyakrabban és kevesebbet. Az egyszeri nagy adag ugyanis urémiás krízishez vezethet. Ezért a beteg kutyát vagy a macskát speciális diétára kell fogni, hogy a vesék megterhelése csökkenjen. Az állatorvos által felírt étrend alacsony foszfor- és fehérjetartalmú kell legyen. A kezelésben nagyon fontos a friss víz állandó jelenléte, akár több edényben és több helyen is. A bélflórát folyamatosan magas aktivitási szinten kell tartani pre- és probiotikumokkal. Támogatni kell a szervezet méregtelenítő folyamatait, főleg a vesekárosító nehézfémek (higany, ólom, kadmium), gombatoxinok, enterotoxinok, antioxidánsok stb. megkötésével. A máj méregtelenítési folyamatai, a nyomelemek pótlása a megfelelő immunrendszer és enzimrendszer működéséhez, magas vitamintartalmú és antioxidáns kiegészítők adagolása jöhet szóba, fertőzéses eseteknél (vírusos, bakteriális vesegyulladások) immunerősítők adagolásával kezelik a beteg állatokat. Amennyiben a gazda az orvos előírásait betartja, az állat vesebetegként is még sokáig élhet.

Fotó: Save &Smile Egyesület