2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Genetikailag szelektált állatok

Skóciai politikusok állatkínzásra hivatkozva nem mindennapi törvénytervezetet dolgoztak ki, amellyel az állattenyésztés szabályait szigorítanák. Betiltanának minden olyan állatfajt, amelyet azért tenyésztettek, mert az ember örömét lelte benne, például a rövid lábakban, röfögő hangokban vagy a hosszú fülekben.

A törvényhozók szerint a különleges fizikai jellemzők mögött állatkínzás húzódik meg, ugyanis az állatnak születésétől élete végéig nehézségeket kell leküzdenie. A mopsz például azt, hogy nem jut rendesen levegőhöz. Az úgynevezett genetikailag szelektált állatok iránt az utóbbi években megnőtt a kereslet, épp a megszokottól eltérő tulajdonságaik miatt, annak ellenére, hogy gondozásuk nagyobb költséggel jár. A tervezet listáján a mopszon kívül az angol és francia buldog, a skót lekonyuló fülű, valamint a munchkin macska is szerepel. Utóbbiak szintén amiatt, mert valamilyen genetikai problémájukból adódóan nem élnek túl egészséges életet, legalábbis a törvényhozók szerint.  A törvénytervezetet még nem szentesítették, de a skót állatvédők többsége máris üdvözli.

– Divat a mopsz és a francia buldog, de mire kell vigyázni? Mivel számolhat egy gazdi, mikor mopsz, buldog, shar-pei, palotapincsi vagy shih-tzu fajtát választ? – kérdeztük dr. Pálosi Csabát, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét, aki bevallása szerint nagy shih-tzu-rajongó. 

– Anélkül, hogy elbátortalanítanánk a fent említett fajták kedvelőit, nem árt tudatosítani, hogy milyen nehézségekkel szembesülhet egy gazdi, amikor ezek közül a fajták közül választ, mivel egyes egyedeknek sokszor minden lélegzetvétel kínszenvedés lehet. Sajnos az anatómiai sajátosságaik miatt a legveszélyeztetettebb páciensek közé soroljuk őket. Egyes problémájukra csak sebészi megoldás jöhet szóba, míg másra az sem, így a gazdira van bízva, hogy mennyire alakítja át a saját és a kedvence életét, hogy utóbbinak komfortos életet biztosítson. Mivel fizimiskájuk a csecsemőéhez hasonlít, kutyavásárláskor talán az ember tudatalattija hozza meg a döntést – mondta elöljáróban. 

A rövid orrú, lapos arckoponyájú (brachicephal) kutyáknál és macs-káknál részleges felső légúti szűkület van jelen. Vannak olyan kutyák, amelyeknél csak egy típusú elváltozás van, de megtörténhet, hogy egyszerre több anatómiai probléma is jelentkezik. Az utóbbi esetekben tünetegyüttesről beszélünk. A brachicephal nagyjából teljesen kerek fejet jelent. Mivel az orr nagyon rövid, annak teljes anatómiai képletei (orrnyílás, orrjáratok, a lágy szájpadlás, a garat és légcső, nyelőcső kezdeti része) is rövidek és beszűkültek. A lélegzetvételt ahhoz lehet hasonlítani, amikor az ember egy szívószálon át próbál lélegezni, és az idő múlásával ezek a tünetek csak fokozódnak. Ez az oka, hogy a felsorolt rendellenességek miatt sokszor légszomjjal küszködik az állat, ami izgalmi állapotban fokozódik (öröm, stressz, kinti hőmérséklet és páratartalom emelkedése stb.), és az állat rémültté válik. 

– Átlagban hány évig élnek az említett kutyafajták?

– Általában az angol buldog 7-10, a francia buldog 9-12, a mopsz 7-10, míg a shar-pei 9-12 éves koráig él. A brachicefal kutyákra jellemző, hogy halmozottan jelentkeznek náluk a betegségek. Mivel nagyobb szívóerőt kell kifejtenie, hogy a vékony járatokon elégséges oxigén jusson a tüdőbe, a nyelőcső hátracsúszik, a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe (reflux), ami gyomor- és nyelő- csőfekély kialakulását okozhatja. Ezek a fajták általában bőrproblémákkal is küszködnek, amit nemcsak a fejen összegyűrt bőrredők okoznak, hanem hajlamosak a genetikai hátterű allergiára is. Ezek együttes velejárója lehet a gyakori külsőfül-gyulladás és a gennyes bőrgyulladás is. Ez utóbbi megjelenhet a lábujjak között, a faroktő alatt, de akár az egész bőrön. 

A kidülledt szem is többféle szembetegségre hajlamosít, a gyakori oxigénhiány neurológiai tüneteket okozhat. Ezen fajtáknál gyakorta előfordul a gerincoszlop rendellenessége is (pluszcsigolya, összenőtt csigolyák stb.). A kis méretű száj miatt fogászati rendellenességek (fogak egymásra tolódása, két sorban való elhelyezkedése, zápfogak hiánya stb.) jelentkezhetnek. Nem árt tudni, hogy a légzéselégtelenség következtében kialakuló szívproblémák mellett a brachicefal kutyák csak császármetszéssel szülhetnek, mivel a kölykök széles feje és mellkasa nem fér át a szuka medencenyílásán. Ezek a kutyafajták egész életükben légzési problémákkal küszködnek, ezért állítják egyes állatvédők azt, hogy a tenyésztésük állatkínzásnak minősülhet.

Kucika a Hargitán

Fotó: Pálosi Csaba