2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Valóságos touchdown-parádét eredményezett az előző bajnoki idény döntőjének megismétlése a Marosvásárhelyi Szörnyek és a Bukaresti Lázadók között a 2022-es amerikaifutball-bajnokság első fordulójában. A találkozó valódi tétje az volt, hogy ki rendezheti majd a döntőt, hiszen igen valószínűtlen, hogy bármelyik csapat botlik a folytatásban, és a finálé rendezési jogát az alapszakaszban jobban helyezett alakulat kapja. A Szörnyek közel állt hozzá, hogy legyőzze a címvédőt, amelytől 40-30-ra kapott ki a fináléban, ám egy olyan mérkőzés végén, amelyen a támadásban a csapatok parádésan szerepeltek, a védelmek pedig nemigen tudták megállítani az ellenfél támadóit, egy touchdown különbséggel (76-70-re) a bukarestiek szerezték meg a győzelmet.

A Szörnyek jelentősen erősített az idén. Néhány kulcsposztra régóta Európában szereplő amerikai légiósokat szerzett meg, miután nyilvánvalóvá vált, hogy az előző idényben a csapatban szereplő ukránokat, érthető okokból, idén nem várhatja vissza. A quarterback Jacob Schimenz Lengyelországban és Németországban játszott, pontos passzait ezen a meccsen is megcsillantotta, és bevállalta a futást is, ha kellett. Quevin Redding és Tyrek Jackson szélső (wide-reciever), Nolan Corpering biztonsági (safety), Evan Richardson line-backer posztra érkezett. A keretet 40 marosvásárhelyi játékos egészíti ki.

A meccset a Szörnyek kezdte támadásban és Jackson touchdown-jával, ám a bukarestiek azonnal válaszoltak. Aztán Redding volt eredményes a Szörnyek részéről, ugyanő értékesítette a konverziót is. A Lázadók következő támadása puntolással végződött, ám ez volt az első és utolsó a meccsen, hogy a labdabirtoklást nem váltották pontokra. Mivel a Szörnyek labdabirtoklása sem hozott pontot, így egy újabb Lázadók-touchdown után 14-14-nél cseréltek térfelet a csapatok az első negyed végén. A folytatásban három-három touchdown-t jegyeztünk, minden birtoklást értékesítettek a felek, a Lázadók egyetlen konverziója maradt ki. Az utolsó hazai birtoklás alatt azonban lejárt az idő, így 38-36-os eredménnyel vonultak a csapatok szünetre. Csakhogy míg addig mindig a Szörnyek vezetett, az újrakezdéskor a Lázadók kezdhetett támadásban, és így helyzeti előnybe került.

A harmadik negyedben folytatódott a touchdown-parádé, azzal a különbséggel, hogy most a Lázadók kezdett, a Szörnyek pedig válaszolt háromból kétszer, majd az újabb válasz a negyedik negyedre maradt. A Szörnyek azzal próbált kapaszkodni, hogy mindkét kétpontos konvertálást értékesítette, míg a Lázadóknak ez egyszer sem sikerült, így 54-54-nél cseréltek térfelet, és most már ismét a Szörnyek támadhatott, sőt, 8 pontos előnyhöz jutott. Nem volt elég. A Lázadók túlságosan könnyen egyenlített egy újabb konvertált 

touchdown-nal, és a következő birtoklást nem tudta pontokra váltani a Szörnyek. Csak másodszor fordult elő ez a meccsen, de döntő fontosságú momentum volt. A Lázadók azonnal átvette a vezetést egy 80 yardos futással. A Szörnyek még utoljára fordítani tudott egy konvertált touchdown-nal, 70-68-nál azonban még egy birtoklás jutott a Lázadóknak, és a védelem ezúttal sem tudta megállítani őket, valamint ezúttal a konverziót is értékesítették.

A Szörnyeknek kevesebb mint egy perce maradt volna legalább az egyenlítésre, ám hiába nyert 60 yardnál több teret, az utolsó futót húsz yardnyira megállították a védők, amikor a játékvezetők lefújták a meccset.

A két csapat szinte biztosan egymás ellen játssza majd a döntőt, amikor kulcsfontosságú lesz, hogy mennyire sikerül feljavítani a védelmi játékot. Lonnie Hursey edző szerint az egészen más meccs lesz, mert lesz idő addig pontra tenni a védekezést. Az alapos begyakorláshoz rövid volt az idő, ez a meccs túl korán érkezett hozzá. Addig is egy hét múlva a Szörnyek erős favoritként utazik a Bukaresti Titánok otthonába.


Eredményjelző

Országos amerikaifutball-bajnokság, 1. forduló: Marosvásárhelyi Szörnyek – Bukaresti Lázadók 70-76 (14-14, 24-22, 16-18, 16-22)

A Szörnyek pontszerzői: Jackson 1 td, 2 konv., Redding 4 td, 1 konv., Corpering 2 td., 3 konv., Schimenz 1 td., 3 konv., Szőlősi 1 td.

Az 1. forduló további eredményei: Resicabányai Mozdonyok – Bukaresti Titánok 29-0, Temesvári 89-esek – Kolozsvári Keresztesek 27-30. 

Fotó: a Bucharest Rebels közösségi oldala