2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 8-án reggel „nyitott” a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem online beiratkozási platformja, amelyen keresztül – a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel – iratkozni lehet a 2020. évi egyetemi felvételire, így a Kolozsvári Kar képzéseire is. Az online iratkozási felület mellett az idei év másik újdonsága az, hogy nem kell beiratkozási díjat fizetni, így ingyenesen jelentkezhetnek, felvételizhetnek az érdeklődők.

Igencsak felhasználóbarát és interaktív, regisztrációhoz kötött iratkozási rendszert készített elő a Sapientia, a járványhelyzethez alkalmazkodva, a felveteli.sapientia.ro linken, melyen akár a bentlakásigényt is lehet jelezni, ezzel nagyban megkönnyítve a felvételizők dolgát. Az egyetem Kolozsvári Kara március közepétől közel három hónapon keresztül online mutatta be képzési kínálatát, és igyekezve a jelenlegi helyzetből a maximumot kihozni, virtuális nyílt napokat szervezett májusban, illetve különböző tematikus napokkal próbált sapientiás hangulatot teremteni az online felületeken. Ezt a közvetlen, nyitott irányvonalat az iratkozási időszakban is fenntartja a kar: iratkozási napokon 9–12 óra között a kar munkatársai a Google Meet felületén állnak a felvételizők rendelkezésére, segítenek a felmerülő szakmai és adminisztratív kérdésekre választ nyerni. 

Az elmúlt évek eredményei – OTDK-díjazások, nemzetközi publikációk, nagyjátékfilmek és különböző díjak – remekül mutatják, hogy stabil jövőképet nyújt az intézmény a hallgatóinak, hiszen kiváló filmrendezők és operatőrök, környezetvédelmi kutatók, jogászok és társadalomtudósok kerülnek ki évfolyamairól. „Húszesztendőnyi múlt birtokában immár örömmel mondhatjuk, hogy ma már az egykori sapientiás diákok ott vannak, és sikeresek a munkaerőpiac számtalan területén, a pedagógustól a jogászig, a filmestől a mérnökig, a művésztől az agronómusig” – emelte ki dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, az egyetem szenátusának elnöke. Az ő nyomdokaikba léphetnek azok a végzősök, akik a kar alap- és mesterképzéseire jelentkeznek július 8-tól. 

A Kolozsvári Karon minden felvételit érintő megmérettetés online történik, alapképzésen öt szakra, összesen 125 tandíjmentes és költség-hozzájárulásos helyre lehet jelentkezni. A jog és a környezettudomány esetében az érettségi eredmény számít, a nemzetközi kapcsolatokon egy motivációs beszélgetéssel is kiegészül ez. A filmművészet, fotóművészet, média szakon kétszintes felvételi zajlik (egy gyakorlati és egy írásbeli vizsga formájában), a táncművészeten pedig különböző fizikai erőnléti próbák, táncpróba, illetve motivációs beszélgetés is várja a felvételizőket.

A kolozsvári Sapientia három mesteri képzésén összesen 40 hely várja a tanulni vágyókat, a környezetvédelem és monitoring esetében az alapképzés és licencvizsga átlaga számít 100%-ban a bejutásnál, míg a diplomáciánál emellett motivációs beszélgetésre is sor kerül. A filmtudomány mesterképzésen csak ősszel hirdetnek felvételit, és 100%-osan a szóbeli vizsga alapján történik majd a bejutás. A különböző szakok leírásait, egyéb fontos információkat a kar kv.sapientia.ro honlapján, a Felvételizőknek menüpontban gyűjtötték össze, így segítve az érdeklődőket.