2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szenátus megszavazta a kisvasút nyomvonalának átengedését

Kedden első házként a szenátus elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a Marosvásárhely–Vármező, illetve a Marosvásárhely–Mezőbánd–Mezőméhes közötti kisvasút nyomvonalát az állam tulajdonából a Maros Megyei Tanács tulajdonába engedik át. 

Következő lépésként a képviselőháznak is meg kell szavaznia a törvénytervezetet. A lényeg, hogy az első lépés megtörtént ahhoz, hogy a megyei önkormányzat hozzávetőleg 100 kilométeres távon kerékpárutat építhessen a környezetbarát közlekedés és a turizmus fellendítése érdekében. A tervezetet Császár Károly RMDSZ-es szenátor kezdeményezte. 

Lapunk megkeresésére a szenátor elmondta, hogy ez az első lépés képezi a jogi alapját annak, hogy a kisvasút nyomvonala átkerüljön a megyei önkormányzathoz, hogy a tervezett kerékpárút megépülhessen. 

– A szenátus kedden hagyta jóvá azt a törvénytervezetet, ami rövidesen átkerül a képviselőházhoz, itt a hivatalos procedúra következik. Megbeszéltem a Maros megyei képviselőkollégákkal, a képviselőház RMDSZ-frakciójának vezetőjével, lobbizzanak, hogy a tervezet minél hamarabb kerüljön napirendre, a plénumba – tájékoztatott Császár Károly, aki hozzátette, nem volt egyszerű eddig eljutni, hiszen alapos háttérmunkát kellett végezni, beszélgetéseket folytatni a pártok képviselőivel, a frakcióvezetőkkel, hogy napirendre tűzzék a tervezetet.

A szenátor elmondta, hogy a kisvasutak nyomvonala az állam tulajdonát képezi, eddig a Román Vasúttársaság kezelésében volt. Pontosan nem lehet tudni, hány kilométert tesz ki a feszámolt kisvasutak nyomvonala, de hozzávetőlegesen száz kilométerrel számolnak. A Szováta és Vármező közötti vonal nem képezi a törvénytervezet tárgyát, hiszen ezen a szakaszon élményvasutat üzemeltetnek. 

A nyomvonalra vonatkozó pontos adatokkal nem rendelkeznek, mivel ezeket a szakaszokat nem telekelték, helyrajzi mérések sincsenek. Nagyon hiányos a nyilvántartás, nincsenek műszaki adatok. 

– Kezdeményezőként részt fogok venni a képviselőházi bizottsági üléseken, s remélem, hogy a kollégák tartják magukat az egyezséghez, és elfogadják a tervezetünket. Ha ez megtörténik, a megyei tanács hozzákezdhet a telekeléshez, tervezéshez. Akkor konkrétan beszélhetünk a bicikliútról, arról, hogy milyen nyomvonalat követ, milyen hosszú lesz. A vasútvonal 70 százalékán már eltűntek a sínek, sok helyen a töltések is. A szakértők feladata lesz megmondani, mi lesz a legoptimálisabb megoldás. De ameddig a törvényt ki nem hirdetik a Hivatalos Közlönyben, addig nem beszélhetünk a műszaki tervekről – mondta Császár Károly szenátor. 

 A kerékpárut a kisvasút nyomvonalán fog megépülni, de a Vármező és Szováta közötti turistavonat továbbra is közlekedni fog 

Fotó: Maros Megyei Tanács