2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagy volt a sürgés-forgás, hiszen a településen első alkalommal szerveztek falunapot. Gazdag műsorral fogadták az odaérkezőket.


Körtvélyfája Gernyeszeg felőli bejáratánál tértünk le az országútról a köves útra, amely Magyarpéterlakára vezet. Szombaton megélénkült a forgalom, annak ellenére, hogy a déli órákban még fekete esőfelhők fenyegettek.

A kultúrotthon nagy udvarára feldíszített kapun át léptünk be. Nagy volt a sürgés-forgás, hiszen a településen első alkalommal szerveztek falunapot. Gazdag műsorral fogadták az odaérkezőket. A gernyeszegi polgármesteri hivatal nyári színpadát hatalmas sátorral fedték be, a színpad megvilágításához, a fényjátékokhoz szükséges reflektorokat, és nagy teljesítményű hangszórókat szereltek fel. Szabó Ernő alpolgármester rekedtes hangon mesélte, hogy pénteken este zuhogó esőben készítették elő a teret az ünnepre. Alaposan megáztak. De az esti hideg, esős időjárás nem riasztotta el a helybélieket a munkától, az ünnepre való felkészüléstől. Egy adott pillanatban már arra gondoltak, hogy elhalasztják az ünnepet. Aztán mégis döntöttek: szombaton megtartják Magyarpéterlaka falunapját. És jól döntöttek, mert szombaton az eső elkerülte a falut. Siklódi Sándor helyi tanácsos, a közbirtokosság elnöke ünneplő ruháját vette fel, ezzel is nyomatékosítva az esemény rangját:

– Kell ez a nap nekünk is, mert van mit felmutassunk nem csupán saját magunknak, hanem a környékbeli és távolabbi települések lakóinak is – nyilatkozta Siklódi.
– Nyugodtan mondhatom, dolgos nép lakja Péterlakát, és ennek megvan az eredménye: aki dolgozik, jó módban él, ezt egy régi, a falunkra ragadt mondás – Magyarpéterlakán az ökör is bort iszik – is bizonyítja. Némi büszkeséggel mondta, igazából a jól végzett munkájukat ünneplik a péterlakiak, de jól tudják, hogy a falunap hírét viszi Magyarpéterlakának, ezért a lakosság valóban hozzáállt a falunap sikerességéhez. Volt, aki anyagiakkal támogatta a rendezvényt 5 lejtől 50 lejig, mások kétkezi munkával, sokan terményekkel: az egyik juhtartó gazda sajttal, mások hússal járultak hozzá a falunaphoz, mert hát a meghívott fellépő tánccsoportok, népdalegyüttesek tagjait meg kellett kínálni ebéddel. A gulyásfőző versenynek éppen ez volt az egyik célja. Mivel Siklódi Sándor is a rendezők között volt, mennie kellett, hiszen sok volt a tennivaló.

A műsorkezdés időpontja előtt érkezett meg Kolcsár Gyula, Gernyeszeg község polgármestere Balogh József megyei tanácsossal együtt. Az egyik sátorban Kakasi Mihály, ismertebb nevén Kakasi Miska, az ünnepi rendezvény műsorvezetője a polgármesterrel ellenőrizte az összeállított műsort, ugyanis az időjárás miatt több tánccsoport, előadó érkezése kérdéses volt. Végül fél kettőkor hivatalosan is megnyitották a magyarpéterlaki falunapot. Házigazdaként Siklódi Sándor köszöntötte a meghívottakat és jelenlévőket. Továbbá köszöntőbeszédet mondott Kolcsár Károly a kerületi RMDSZ képviseletében, Balogh József megyei tanácsos, Rákosi Zoltán helybéli tiszteletes, Kolcsár Gyula polgármester és a rendezvény főtámogatója, a magyarpéterlaki Bíró György, akinek Szászrégenben van sikeres építkezési vállalkozása, az alkalomra vörös pólókat készítettett Magyarpéterlaki fesztivál felirattal. Fél kettőkor kezdődött a műsor: elsőként a körtvélyfáji, erdő-csinádi, marossárpataki gyermek-néptánccsoportok léptek a színpadra. Közben elindították a gulyásfőző versenyt is nyolc – erdőcsinádi, körtvélyfáji, gernyeszegi, maros-sárpataki, szászrégeni és magyar-péterlaki – főzőcsapattal. Az üstökben készült priccses gulyás, hagyományos székely gulyás, bazsalikomos gulyás. A péterlaki csobán – ugyanis Bíró János ezen a néven nevezett be a versenyre – báránygulyást főzött, a legnagyobb titokban tartva a receptet. A péterlaki csapat receptje a következő volt: víz, sok csülök és kolbász, feldúsítva füstölt csülökkel és kolbásszal, valamint kevés krumplival.

Időközben színpadra lépett a magyarpéterlaki 15 éves Kóbori Andrea, aki Neoton família dalokat adott elő. És nem akárhogyan, talán ezért is haladta meg műsorideje a 70 percet. Az általa előadott zeneszámok kicsit és nagyot táncra késztettek. Fellépett még a szászrégeni Kerekerdő, a felfalui Bíborka néptánccsoport is. Az Erdélyből elszármazott, ma Magyarországon élő Szabó Gyula Győző és Szép Ibolya páros operett-szerzeményekkel szórakoztatta a közönséget. Este a Titán együttes, majd Bodoni Ildikó is koncertezett.

Úgy tűnik, való igaz, hogy a magyarpéterlakiakat valaki ott fenn szereti, mert az állandóan fenyegető felhőkből csak hajnali három órakor eredt el az eső. Amikor a péterlakiak már összeszedték az asztalokat, székeket, sátrakat és annak rendje-módja szerint eltakarítottak…