2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete május 16-án – az országban egyedülálló módon – online térben szervezte meg a 25.000 lejes összdíjazású Kolozsvári Esettanulmány Napokat, melynek keretén belül két párhuzamos rendezvény zajlott le, a középiskolások XII. üzleti tanácsadó versenye és a XXV. kolozsvári egyetemista-esettanulmányverseny.

A két rendezvény 2020-as döntő fordulóján több mint 100 versenyző vehetett rész: a középiskolások üzleti tanácsadó versenyén a két előselejtező forduló pontszámai alapján a döntőbe 20 háromfős csapat került be (a 91 jelentkező csapat közül), míg az egyetemisták esettanulmány-versenyének döntős mezőnyét a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének 16 négyfős csapata alkotta.

A verseny résztvevői idén egy autóalkatrészeket forgalmazó nagyvállalat által szolgáltatott esettanulmányon dolgoztak, az esetet szolgáltató cég számára egy olyan stratégiát kellett kidolgozzanak, amely a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait hivatott minimalizálni. A döntős csapatoknak hat nap állt rendelkezésre, hogy kidolgozzák javaslataikat a vállalat által felvetett kihívásokra. Megoldásaikat egy olyan vállalati szakemberekből álló zsűri előtt prezentálták, amelyet a középiskolások esetében a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozatos, ma már felelős vállalati pozíciókat betöltő volt diákjai, az egyetemisták esetében pedig a támogató vállalatok vezető szakemberei alkottak. A csoportsorsolásokat, a megnyitót, a legjobb négy csapat küzdelmét és az eredményhirdetést élőben követhette a közönség a Magyar Intézet Facebook-oldalán.

A középiskolások versenyén végül a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Kovács Viktória, Jankó Szép Attila, Tepfenhart Beatrix alkotta Gold Diggerz fantázianevű csapata diadalmaskodott, míg az egyetemisták versenye a Csenteri András Gergely, György Ákos, Hollanda Tekla-Andrea és Karda Sára BBTE-s közgazdászhallgatók által alkototta Enigma csapat győzelmével zárult. A középiskolás mezőnyben a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum Non-Cents csapata (Dénes Magor Csaba, Izsák Attila-Edmond, Pásztor Kende Ferenc, irányítótanár: Ignát Anna) dicséretben részesült. (közlemény)