2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A téli ünnepeken az állatokra egész évben vágyakozók

kellemes vagy kellemetlen meglepetést szerezhetnek szeretteiknek azzal, hogy kiskutyát, cicát vagy bármilyen élő állatot ajándékoznak. A kutyák lélektanát  ismerő szakemberek szerint az ünnepek mozgalmas időszaka a legkevésbé alkalmas arra, hogy például egy kutyakölyök összeszokjon a családdal. Az  állattartás első lépéseként azonban hasznos ajándék lehet egy kutyatartással, idomítással kapcsolatos, vagy egészségügyi tanácsokat tartalmazó könyv. 

A lakótelepi kedvenc, Tasha, a kis máltai selyemszőrű is úgy került jelenlegi gazdájához, hogy karácsonyi ajándékkutyának szánták. Egy férj szeretett volna örömöt szerezni feleségének, akiről azt gondolta, hogy imádja a kutyákat. A jelek szerint nem ismerte eléggé… Egy dolog az utcán sétáltatott ebekhez gügyögni, pár percig simogatni egy szőrmókot, és mást jelent a mindennapi gondoskodás. Talán ezért is látni ünnepek előtt és után egyre több karácsonyi kiskutyáról szóló hirdetést. 

Fotó: Sz. Pálosy Piroska


Amint Pletl István kutyakiképző, a Lessie &Co Guard Dogs ügyvezetője hangsúlyozta, sokan megoldottnak vélik a karácsonyi ajándékozást azzal, hogy a család vagy  valamelyik családtag  egy kutyakölyköt kap ajándékba. Ünnepek közeledtével őt is egyre többen keresik meg kutyakölyök-vásárlási tanácsadás végett, a maga során pedig igyekszik lebeszélni mindazokat, akik az utolsó percekben is eladó kölyökkutyákat keresnek. Mint hangsúlyozza, nem szabad elfelejteni, hogy egy kutyát nemcsak karácsonyra, hanem legkevesebb tíz évre fogad be a család. Ezért körültekintően kell tapogatózni, hogy valóban szükség van-e egy élő állatra a családban.  A mozgalmas téli ünnepeket követő nyugodtabb napok, hónapok sokkal megfelelőbbek lehetnek az új családtag befogadására, mint a karácsony vagy szilveszter ideje.

Az első örömök után ugyanis olyan feladatokkal szembesülhetnek a családtagok, amikről pillanatok alatt kiderülhet, hogy inkább teher, mint kellemes időtöltés. A lakás kitakarítva, minden a helyén, a kiskutya pedig ha bepiszkít vagy szétrág bizonyos dolgokat, egyből kellemetlenség lesz az ajándékból. A karácsonyfán levő díszek láttán még a legjobban nevelt kutyakölyök is késztetést érezhet arra, hogy lerángassa, megrágcsálja a díszeket, pillanatok alatt széttépheti a fa alatti ajándékokat,  szétrághatja a fenyőt, a szőnyegre pisilik, ezáltal akaratlanul is tönkreteszi a felhőtlennek szánt ünneplést. A  gyerekek pedig ahelyett hogy örülnének, a szétrágott játékaik miatt bosszankodnak  vagy sírnak,  a házi kedvencre pedig az ünnepi izgalmak közepette valószínűleg senki sem figyel, sőt, ő lesz a „rossz kutya”. A gyerekeket jobban lefoglalja a többi ajándék, és az első kitörő öröm után pár nap múltán már  nem is  törődnek a karácsonyi kutyussal. Ezért a leendő gazdik tisztában kell legyenek azzal,  hogy a kutyatartás kötelezettségekkel is jár. A kölyökkutyának ajánlatos pontos időben enni adni és kivinni sétálni. Mivel általában apróságokról van szó, az alomtestvéreiktől és az anyától elválasztva napokig nyüszíthetnek, sírhatnak, a stressz miatt még hasmenés is előállhat. A kutya idegrendszerétől függ, hogy mennyire viseli meg pszichikailag a hely- és a gazdaváltozás, és mennyi idő alatt szokja meg új helyét. 

– Aki a jó tanácsok ellenére mégis ajándékkutya vásárlása mellett dönt, mire figyeljen? – kérdeztük.

– Mindenképpen ajánlanám, hogy aki kutyát akar venni,  lehetőleg tenyésztőtől vásároljon, de olyantól, ahol legalább az anyaállat megtekinthető. Kerülni kell az internetes vásárlást ebben az esetben, mivel az így vett kiskutyák eredete nem ellenőrizhető, általában származási papírjaik sincsenek, és nagy a valószínűsége, hogy napokon belül valamelyik állatorvosi rendelő visszatérő kliensei lesznek az újdonsült gazdik. Ez is egyik nyomós oka annak, hogy a kiskutya-ajándékozást ne kössék ünnepekhez.

– Miről ismerhető fel a jó kutyatenyésztő?

– A jó kutyatenyésztő tudja, hogy milyen örökletes betegségek, rendellenességek (pl. csípőficam, szürkehályog stb.) léphetnek fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket elkerülje. Azok, akik kedvükre keresztezik a különböző fajtákat, valamint az olyan tenyésztők, akik nem képesek törzskönyvet kiállítani, nem törődnek az állatok utólagos megbetegedésével. Esetleg azt állíthatják, hogy az állatorvos megvizsgálta a kutyákat, de ez maximum egy rutinvizsgálatot jelent, nem azt, hogy a kölyök biztosan nem szenved semmilyen örökletes betegségben. Aki keverékkutyát szeretne, inkább fogadjon örökbe a menhelyről egyet, így nem kell egy pénzsóvár, ismeretlen egyénnek fizetni.  Csak megbízható tenyésztőtől érdemes vásárolni, vagy örökbe fogadni egy kölyköt a helyi menhelyek valamelyikéről, ugyanakkor nem szorgalmazom a kisállat-kereskedésből való kutyavásárlást sem – hangsúlyozta a kutyatréner.