2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A házigazda női vízilabda-válogatott négy közé jutott a magyarországi vizes világbajnokságon, miután a negyeddöntőben 7-6-ra legyőzte az ausztrál csapatot.

A ráúszásnál Vályi Vanda hozta el a labdát négyezer néző üdvrivalgása közepette, a vezetést azonban nem a magyar csapat, hanem a tavalyi ötkarikás játékokon ötödik ausztrálok szerezték meg. Keszthelyi Rita egyenlített, Gurisatti Grétának köszönhetően pedig már a hazaiaknál volt az előny (2-1). Csakhogy a nyitónegyed végére fordított a rivális (2-3).

A második negyed hosszú perceken át a fel-le úszásokról szólt, mert mindkét oldalon elrontották a támadásokat, ám rendre kimaradtak a helyzetek, mígnem végre Keszthelyinek sikerült az egyenlítés (3-3).

A nagyszünet után folytatódott a hibákkal tarkított mezőnyjáték, kölcsönösen pontatlanok voltak a csapatok, vagy a kapusok voltak jókor jó helyen. Érzékelhető volt az idegesség itt is, ott is, és már csaknem három perc lepergett a harmadik negyedből is, amikor Vályi a jobb alsó sarokba zúdította a labdát (4-3). Kőkemény csata zajlott a vízben, olykor kíméletlen párharc folyt minden labdáért. Harminchat másodperc volt vissza a negyedből, amikor Rybanska Natasa közelről a hálóba húzta az ötödik magyar gólt (5-3).

A záró játékrészben büntetőből szépítettek az ausztrálok, Rybanska azonban, miután remekül blokkolt, az ellenakció végén a jobb felső sarokba zúdított (6-4). Kettős emberelőnyből 6-5-re alakította az állást a rivális. Hetvenöt másodperc volt vissza, amikor Keszthelyi a jobb alsóba lőtt, harmadik találata pedig 7-5-es magyar vezetést, egyszersmind – bár egy ausztrál gól még esett – hazai győzelmet  eredményezett.          

Sikerével Magyarország válogatottja jutott a legjobb négy közé, s játszhat a döntőért ma a hollandokkal, míg Ausztrália együttese az 5-8. helyért folytathatja.


Az ausztrál Amy Ridge (b2) és Parkes Rebecca (j) csatája a labdáért. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 


Eredményjelző

Eredmény, női vízilabdatorna, negyeddöntő: Magyarország – Ausztrália 7-6 (2-3, 1-0, 2-0, 2-3)

Gólszerzők: Keszthelyi 3, Rybanska 2, Gurisatti, Vályi 1-1, illetve Halligan 3, Kearns, Arancini, C. Andrews 1-1.

Magyarország: Magyari – Szilágyi, Vályi, Keszthelyi, Máté, Parkes, Gurisatti, cserék: Gangl, Garda, Mahieu, Leimeter, Rybanska, Faragó.

Ausztrália: Palm – Arancini, C. Andrews, Ridge, Kearns, A. Andrews, Halligan, cserék: Casey, Fasala, Leeson-Smith, Mihailovic, Ballesty.

Eredményjelző

Női vízilabda-vb, negyeddöntő: Hollandia – Görögország 12-7, Egyesült Államok – Spanyolország 13-8, Olaszország – Franciaország 17-7, Magyarország – Ausztrália 7-6.

Az elődöntőben (csütörtök): Egyesült Államok – Olaszország (17 óra), Magyarország – Hollandia (22 óra).