2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Múlt hét végén rendhagyó programmal megkezdődött a kilenc napig tartó Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Ebben a különleges időszakban, különleges találkozások folyamán élő muzsikát is hallhatunk a negyvenéves régizene-fesztiválon.

Július 17-én, pénteken 18 órától Csíkszeredában, a Mikó-vár udvarán újra a Csíki Kamarazenekaré lesz a főszerep, a Bécs és Velence – Barokk zenei utazás című előadás keretében. A program során hallhatók Vivaldi kora előtt keletkezett bécsi és velencei zeneművek is, hogy ezáltal összetettebb képet alkothassunk a két európai város korai és késői barokk stílusáról.

21 órától ismét online repít el bennünket Erich Türk a régi zene korabeli világába. Erich Türk nemzetközileg elismert orgonaművész, 1972-ben született Kolozsváron, jelenleg ugyanott a Gh. Dima Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Szólistaként és a Transylvania barokk együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagjaként számos fellépése volt Európa-szerte. 2000-ben a bruges-i nemzetközi J. S. Bach-orgonaverseny díjazottja volt. A 21 órától követhető felvétel a csíkborzsovai Szent József katolikus templomban elhangzott koncerten készült 2015 tavaszán.

Július 18-án, szombaton reggel 10 órai kezdettel az érdeklődők kerékpártúrán vehetnek részt a Mária-úton. A családos túra útvonala közel 20 km hosszú lesz, és a kikapcsolódás mellett megismerkedhetnek Kájoni János életével és a régi zenéhez kapcsolódó munkásságával is. Művészettörténeti és zenei ismeretekben bővelkedhetnek, akik jelentkeznek erre a programra. A túrán való részvétel regisztrációhoz kötött. A részletekről bővebb információ a fesztivál Facebook-oldalán található.

Este 6 órától a közönség újból találkozhat a zenészekkel a Mikó-vár udvarán. A Concerto Spiralis Kájoni és kora című előadása egy nagyszerű körképet mutat Kájoni János korának zeneirodalmáról. A koncerten a Kájoni-kodexben szereplő egyházi vokális és hangszeres művek csendülnek fel.

19 órától 40 év címmel kezdetét veszi a már hagyományossá vált borkóstoló, amely alkalmával a Vinkli borszaküzlet kifejezetten erre az alkalomra összeállított kínálatát mutatják be. A különleges borok kedvelőinek szánt program keretében felvonultatott borok mindegyike kapcsolódik a 40-es számhoz. A részletekről bővebben a fesztivál Facebook-oldalán olvashatnak.

21 órától harmadik alkalommal hallgatható meg Erich Türk lélegzetelállító orgonakoncertje, ezúttal a csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomból.

Július 19-én, vasárnap a fiatalabb korosztálynak is kedveskednek a szervezők. 17 órától kezdődik a Codex együttes A sárkányölő deák című zenei mesejátéka. Az elsősorban gyerekeknek szóló előadás a 17–18. századi erdélyi, magyar és nyugat-európai királyi és főúri udvarok világába kalauzolja a hallgatóságot. A mesejáték főhősének viszontagságai kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szólnak, miközben megismerkednek az erdélyi és a nyugat-európai régi zene gyöngyszemeivel.

18 órától szintén a Codex együttes előadásában hallható a Boldog ember, akinek sokra nincsen gondja – In memoriam Pálóczi Horváth Ádám című előadás.

Mindkét előadás helyszíne a Mikó-vár. 

A Mikó-várban zajló koncertekre jegyet szükséges váltani. A jegyekből befolyt összeget a fesztiválszervezők egy tehetséggondozó-alapba gyűjtik, amellyel támogatni kívánják a helyi tehetséges zenészeket.

A fesztivál záróeseményeként 21 órától Simó József és a Barozda együttes Virágom, virágom című online előadása kísérhető figyelemmel. Simó József a Barozda együttes alapító tagja, Svédországból kapcsolódik be a fesztiválba, és kapcsolja be az együttes budapesti és csíkszeredai tagjait. 

A fesztivál ideje alatt ingyen látogatható a Csíki Székely Múzeum A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely állandó kiállítása.Online hangszerbemutató mindennap 16 órától

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai idén arra vállalkoztak, hogy 10-15 perces online bemutatókban népszerűsítik szeretett hangszerüket az érdeklődők körében. A hangszerbemutatók a nyári egyetem és a fesztivál Facebook-oldalán kísérhetők figyelemmel az alábbi program szerint:

Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek

Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek

Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba


Tehetséggondozás és támogatás a Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében

Az idei évben újdonságnak számít, hogy a fesztivál szervezői egy zenei tehetségprogramot is létrehoztak, hogy a helyi fiatal zenészek szakmai fejlődéséhez hozzájáruljanak.

Ennek érdekében a jegyeladásokból származó bevételt egy ösztöndíjalapba gyűjtik az idei fesztivál és a fesztivál égisze alatt a következő hónapokban szervezett koncertek során.

Az ösztöndíjalapba befolyó összeget nyilvános pályázat útján fiatal zenészek vagy zenei pályára készülő diákok továbbtanulására, szakmai képzéseken való részvételére fordítják.

Továbbá bárki vásárolhat ún. mecénásjegyet a normál jegyen túl. Azok, akik szeretnék támogatni ezt a célt, megtehetik egy vagy több 50 lejes mecénásjegy váltásával.

A jegyek a helyszínen, valamint online elővételben a következő linken keresztül vásárolhatók meg: https://magtar.ro/veddahelyit/index.php/product.


Óvintézkedések

A szervezők ismételten felkérik a résztvevőket, hogy tartsák tiszteletben a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. A hallgatóságot tisztelettel kérik, hogy viseljenek maszkot, és tartsák be az egymás közötti 2 méter távolságot.

Minden régizene-rajongót és érdeklődőt várnak szeretettel a szervezők! (közlemény)