2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A női kosárlabda-bajnokság 3. fordulója rangadójának ígérkezett, de elmaradt a Marosvásárhelyi Sirius és az Aradi FCC közötti szombati találkozó. A megyeszékhelyi klubot pénteken este értesítette a sportági szövetség, hogy „járványügyi biztonsági okokból” a találkozót nem rendezhetik meg. Az értesítésben kitérnek továbbá arra, hogy „javasolják” az etikai bizottságnak, hogy a meccsen, amelynek a későbbi időpontját közös megegyezéssel tűzhetik ki, a csapatok az október 16-án érvényes kereteket használják.

Noha a halasztást az aradi csapat keretében felbukkant koronavírusos esetek okozzák, a halasztás számukra tűnik előnyösebbnek. Az ellenfél szakvezetése láthatta a Sirius első két bajnoki mérkőzését, és minden bizonnyal tartott is ettől a kiszállástól. Az sem világos, hogy miután azért kellett pályaválasztói jogot cserélni, mert az aradi csarnok foglalt a hétvégén, ez az egyezség az új időpontban is érvényes marad-e. És állapítsuk meg azt is, hogy – tekintve a férfiak bajnokságában is felbukkanó hasonló szituációkat – a kosárlabda-szövetség nincs felkészülve a hasonló esetekre. A legtöbb sportágban már rögzítették, hogy a fertőzöttség nem ok a halasztásra, a mérkőzést le kell játszani az egészséges sportolókkal, ha pedig ilyenek nincsenek, akkor az ellenfél játék nélkül nyer. Ez akkor is érvényes volt, amikor még nem volt oltás, ezért hatványozottabban érvényesnek kellene lennie most. Ha pedig ez túl drasztikusnak tűnik, akkor le kellett volna szögezni egy határidőt az újraütemezéshez, nem csupán „közös megegyezésről” beszélni, ami taktikázást tesz lehetővé.

Mindez pedig alaposan felborította a Sirius programját, amely legközelebb pénteken, a Botosáni Triumf otthonában lép pályára egy könnyűnek ígérkező kiszálláson.

A bajnokságban egyébként Marosvásárhely és Arad mellett csak Szatmárnémeti maradt veretlen, miután a múlt héten, hatalmas meglepetést okozva, nagy különbséggel verte a címvédő Sepsi SIC csapatát. Amúgy Botosán után ők lesznek a Sirius következő ellenfelei.


Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga, 3. forduló: Kézdivásárhelyi KSE – Bukaresti Rapid 66:72, CSM Alexandria – Kolozsvári U 75:38, CSM Târgoviște – Szatmárnémeti CSM 65:84. A Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC – Konstancai Phoenix mérkőzés lapzárta után fejeződött be, a Brassói Olimpia – Botosáni Triumf meccset ma játsszák. A Bukaresti Agronomia állt. A Marosvásárhelyi Sirius – Aradi FCC összecsapása elmaradt.


Nagyszeben már a negyedik kudarcnál tart

A férfiak bajnokságában a 4. fordulót rendezték, de ez a játéknap is csonka maradt, miután a Voluntari – Kolozsvár találkozót a járvány okán el kellett halasztani. Eddig nem volt olyan forduló, amelyből ne napoltak volna el mérkőzést. A mezőnyben öt veretlen csapat van, de csak Pitești játszotta le közülük mind a négy mérkőzését. A bajnokság negatív szenzációja, hogy Nagyszeben a negyedik találkozóját is elveszítette.

Kosárlabda Nemzeti Liga, 4. forduló: SCM U Craiova – Galaci CSM 72:61, Konstancai Athletic Neptun – Csíkszeredai VSKC 72:48, Temesvári SCM OMHA –  Foksányi CSM 85:70, CSM Ploiești – FC Argeș Pitești 70:74, Nagyváradi CSM – Nagyszebeni CSU 81:66. A Bukaresti Dinamo – Zsilvásárhelyi CSM mérkőzés lapzárta után fejeződött be, a Bukaresti Steaua – Bukaresti Rapid találkozót ma rendezik.