2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A pedagógusok benyújtották a tantárgyversenyek megszervezésére vonatkozó mikroprojekteket, és a téli szünidőt követően a jövő év kezdetétől már a negyedik sebességbe kellene kapcsolni a diákok felkészítése érdekében. Eddigi értesülések szerint azonban nem lesz erre szükség. Monica Anisie közoktatási miniszter ugyanis rendeletet adott ki a tantárgyversenyek megszervezésének a betiltásáról. 

A megszokott tantárgyversenyeket nem tartják meg. Állítólag a romániai matematikusok társasága készül valamit szervezni – tájékoztatott Mátéfi István matematikatanár, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója. Véleménye szerint a tehetséges diákok megérdemlik, hogy foglalkozzanak velük, ezért Marosvásárhelyen rendszeresen tartják a Vályi Gyula matematikakört az 5–8. osztályos, valamint a középiskolás diákoknak. Megyei szinten indult egy román nyelvű matematika-informatika felkészítősorozat Hai la olimpiadă néven. Ebben magyar anyanyelvű felkészítő tanárokként kolléganőjével, Szilágyi Emőke tanárnővel együtt vesznek részt. Szilágyi tanárnő az 5–8.-osoknak, Mátéfi tanár úr pedig a középiskolásoknak tart matematikaórákat. 

Tevékenység van, de verseny nincs – összegez az igazgató, aki szerint a tehetséges diákoknak meg kellene adni erre a lehetőséget. Ha arra gondolunk, hogy egy-egy vetélkedő – a választott tantárgybeli ismeretek szintjének a felmérésén túl – milyen kulturális és közösségi élményt jelent a diákok számára, sajnos ez a nemzedék ilyen téren is szegényebb marad.