2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A héten játsszák csak a labdarúgó európai kupák 3. selejtezőkörének első mérkőzéseit, az UEFA azonban már előre gondol, kisorsolta a play-off kör párosításait is. A sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK elkerülte a legnagyobb nevű lehetséges ellenfelet, az olasz Fiorentinát, a ciprusi APOEL Nicosia és a kazah Kizilzsar párharc győztesével játszhat – ha továbbjut. Utóbbi feladat azonban nem ígérkezik egyszerűnek, hiszen egy remek formában lévő, a bajnokság felénél élen álló svéd Djurgården lesz az ellenfele most, illetve jövő csütörtökön.

A többi magyar és román klub is feltételesen, azaz továbbjutás esetén számíthat ellenfélre. Kivételt a Ferencváros képez, amely vereség esetében is folytatja, csupán egy szinttel lennebb, azaz nem a Bajnokok Ligájában, hanem az Európa-ligában. Ha tehát nyer az azeri Qarabağ ellen, akkor a moldvai Sheriff Tiraspol és a cseh Viktoria Plzeń csata győztese ellen küzd a csoportkörbe jutásért, ám ha netalán veszítene, úgy az EL-ben az ír Shamrock Rovers és az északmecedón FC Shkupi találkozó győztesével játszik az Európa-liga csoportjaiban való szereplés jogáért. Bármi is történik, a Ferencváros számára biztos a csoportkör, legalább a Konferencia Ligában.

Ami a Konferencia Liga 3. selejtezőkörében érdekelt négy román és két magyar klubot illeti, nekik még két ellenfelen kell túljutniuk a csoportkörös szerepléshez. A Sepsi OSK leendő potenciális ellenfeléről már írtunk, lássuk a többit. A legnehezebb dolga az FC Fehérvárnak lesz, hisz továbbjutás esetén a moldvai Petrocub ellen, az FC Köln vár rá. A Kisvárdának, ha túljut a norvég Moldén, az osztrák Wolfsburg vagy a máltai FC Gżira jutha osztályrészül. Jó esélye van a csoportkörbe jutásra a Kolozsvári CFR-nek, ha legyőzi a fehérorosz Sahtyor Szoligorszkot. Ebben az esetben az NK Maribor – HJK Helsinki párharc vesztesével játszik. A FCSB-nek, ha túljut a Dunaszerdahelyen (illetve a szlovákiai csapatnak, ha ők diadalmaskodnak), a norvég Viking Stavanger és a máltai Sligo Rovers találkozó vesztese jut, míg a CSU Craiova ellenfele a Zorja Luhansz elleni továbbjutás esetén a Lugano – Hapoel Beér-Séva meccs győztese lesz.