2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Londoni pénzügyi elemzők már Görögország döntésképtelenné válására dolgoznak ki forgatókönyveket és hazai elemzők a pénzpiac kilátásait mérlegelték.

Hétfőn az afrikai fejlődő országokénál gyengébb szintre süllyedtek az euróövezeti tag Görögország adósosztályzatai, és ennek hatására soha nem látott magasságokba emelkedtek Londonban a görög törlesztéskockázatra köthető piaci biztosítási ügyletek díjszabásai – adta hírül az MTI.

Mindeközben londoni pénzügyi elemzők már Görögország döntésképtelenné válására dolgoznak ki forgatókönyveket és hazai elemzők a pénzpiac kilátásait mérlegelték, ugyanis Románia és Bulgária a legsebezhetőbbek a földrajzi közelség, illetve a nagyobb mérvű gazdasági összefonódás okán. A görög bankok részesedése 15-20 százalékra tehető a két ország bankrendszerében. Tavaly áprilisban, az első nagyobb válság idején a jegybank elnöke kijelentette, hogy semmi ok az aggodalomra, a gazdaság nincs olyan nehéz helyzetben, mint Görögországban, bár komoly kockázati tényezőnek tartja.

A mostani leminősítés a pénzügyi elemzők szerint már Görögország törlesztésképtelenségét vetíti elő. A negatív hitelminősítői lépések nyomán – valamint azokra az előző napokban elterjedt hírekre is, hogy a súlyos költségvetési és adóssággondoktól gyötört Görögország esetleg kiléphet az euróövezetből – hétfőn rekordra emelkedett Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása. A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport szakértői helyzetértékelésükben kimutatták, hogy 2015-ig minden évben legalább 30 milliárd eurónyi görög államadósság jár le, és a ház szerint a vezető euróövezeti kormányok „nem fogják a végtelenségig kisegítetni” Görögországot. Ennek alapján a Capital Economics azt jósolja, hogy Görögország előbb-utóbb törlesztésképtelenné válik, és adósságainak „jelentős” átrendezésére lesz szükség.

A ház azt is valószínűsíti, hogy az „idő múlásával” erősödni fognak a görög euróövezeti kilépéshez fűződő piaci félelmek, sőt, várhatóan a Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak is újból a felszínre kerülnek, és emiatt az euróövezeti adósságválság „új, még veszélyesebb szakaszába léphet”.

Ezek a vészjósló elemzések előrevetítik, hogy a minap megítélt elővigyázatossági hitel-megállapodás jelent ugyan egyfajta biztonsági övet, de a román gazdaság – és ezen belül a bankrendszer – még nagyon sok buktatót le kell küzdjön a közeljövőben. Miközben vészesen közeledik a választási év, amelyre általában a mandátumvásárló pénzszórás jellemző.