2020. február 27., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A December 1. út, ismertebb nevén a Hosszú utca 240. szám alatti Mol-kútnál az E.ON a múlt héten helyezett üzembe egy elektromos autó gyors töltőállomást. Ezzel lezárult az „elektromos autópálya”  kiépítése Jászvásár és Marosvásárhely között. A NEXT-E projekt keretében 2020 végéig 40 töltőállomást létesítenek.A villamos autók tulajdonosai számára ezzel biztosított a töltőinfrastruktúra Jászvásár és Marosvásárhely között, ugyanis Jászvásáron, Szépvásáron (Târgu Frumos), Cristeşti-en (Iaşi megye), Taşcán (Neamţ megye), Gyergyószentmiklóson, Szovátán és Marosvásárhelyen működnek a töltőállomások. 

A hálózatépítés  a NEXT-E projekt révén uniós források bevonásával a Connecting Europe Facility (CEF) program keretében zajlik. Az E.ON Románia 19 gyors töltőállomás építését vállalta, további 21-et a Mol létesít, amely partnercég a projektben. Az ország területén 40 töltőállomást hoznak létre.  A marosvásárhelyi elektromosautó-töltőállomás  93 kW-os, az akkumulátor 80 százalékos töltöttségéig  40 percet vesz igénybe a feltöltés. A parkolóban két autónak van helye. Ha valamilyen műszaki vagy más természetű probléma áll elő, azt telefonon lehet jelenteni az E.ON telefonközpontjában. 

Az elektromosautó-tulajdonosok az eondrive.ro honlapon, illetve az E.ON Drive applikáció használatával foglalhatnak töltési időpontot.

Mostanig a hazai NEXT-E töltőállomásokon az elektromos vagy hibrid autók tulajdonosai 18 millió kWh villamos energiát töltöttek, amivel összesen több mint  100 ezer kilométert lehetett megtenni. A legtöbb autót Suceaván, Romanban és Jászvásáron töltötték fel.  Jó hír a villamosautó-tulajdonosok számára, hogy most van kiépülőben a Jászvásár–Bukarest „elektromos autópálya”.

Ami a NEXT-E hálózatot illeti, hat országra terjed ki, és 252 töltőállomást foglal magába, ebből 40 Romániában fog üzemelni. Az E.ON Energia Románia  eddig 15 állomást épített, a felsorolt hét töltő  mellett további nyolcat Karácsonkőn (Piatra Neamţ), Romanban, Bákóban, Suceaván, Egyedhalmán (Adjud, Vrancea megye), Bukarestben épített,  Râmnicu Vâlceán  most van épülőben. További töltőállomások épülnek  a Suceava–Bákó–Călăraşi, Konstanca–Bukarest–Temesvár, Jászvásár–Marosvásárhely–Gyulafehérvár útvo- nalon, amelyek az európai  stratégiai útvonalak részét képezik, hogy a jövőben környezetkímélő, szén-dioxid-kibocsátás-mentes közlekedés váljon lehetővé 
Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyen ülésezett

2020-01-28 16:44:29 // -

a Romániai Magyar Néptáncegyesület vezetősége