2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szabályozták az e-rollerek használatát

Romániában szabályozták az elektromos rollerekkel való közlekedést, míg egyes szomszédos országokban csak részben. Nem lehet a járdán közlekedni elektromos rollerrel, települések közötti útszakaszokon azonban csak ott, ahol a legnagyobb megengedett sebesség nem haladja meg az 50 km/h-t. Egy tavalyi sürgősségi rendelet értelmében a gyalogos-átkelőhelyeken telefonálókat vagy zenét hallgatókat is megbírságolhatják.

Országszerte, így Marosvásárhelyen is kezd teret hódítani az elektromos rollerek használata, a joghézagot sürgősségi kormányrendelettel próbálták pótolni. A 2020. évi 13-as számú sürgősségi kormányrendelet előírásai értelmében az egy személy szállítására alkalmas elektromos roller sebessége 6–25 km/h lehet, kormánnyal felszerelt, két vagy három kereke van, ülőhely nélküli vagy ülőhellyel van ellátva. A belügyi tárca az elektromos rollerek jogi szabályozását a biztonságos közlekedés érdekében javasolta. Eszerint az elektromos roller elektromos motorral rendelkező személyszállító járműként lett meghatározva, amely több mint 6 km/h-val halad, maximális sebessége azonban nem haladhatja meg az óránkénti 25 kilométert. 

Gyalogosoknak minősülnek azonban a speciális kerekesszékkel vagy görkorcsolyával, illetve más görgős eszközzel, illetve az óránként 6 km-nél kisebb sebességgel haladó elektromos eszközökkel közlekedők, valamint a kézi szekeret vontatók.


Járdán a 6 km/h-val közlekedő rolleresek

Az óránként kevesebb mint 6 km-es sebességgel haladó e-roller használható a járdán, ha nincs kialakított kerékpárút. Amennyiben a településen vannak kerékpárutak, azokon kell közlekedni az elektromos rollerekkel is, ha ezek hiányoznak, akkor az úttesten. De csak azokon az utakon lehet elektromos hajtánnyal közlekedni, ahol a megengedett sebesség nem több 50 kilométer/óránál, vagyis a települések között nem engedélyezett, illetve azokon a településeken sem, ahol bizonyos szakaszon megengedett a 70 kilométer/órás sebesség. A határozat szerint 14 éven aluli személyek nem használhatnak az úttesten elektromos rollert, de kerékpárral sem közlekedhetnek, és 16 éves korig az ezzel járók kötelesek védősisakot viselni. Jó tudni azt is, hogy az elektromos rollereket használók is kötelesek betartani a közlekedési szabályokat és a biztonsági előírásokat. Ha a rolleren nincs lámpa és fényvisszaverő, akkor szereltetni kell rá, hogy sötétedés után is biztonságosan lehessen közlekedni vele. Ugyanakkor kihágásnak minősül még egy személyt szállítani a hajtányon. A szabálysértőket 6-8 büntetőponttal, vagyis 870–1.160 lejre bírságolhatják. Románia a nyolcadik európai uniós tagállam – Németország, Ausztria, Belgium, Dánia, Olaszország, Franciaország és Hollandia után –, amely szabályozza az elektromos rollerek használatát. 


Magyarországon még gyalogosnak minősülnek az e-rollerezők 

Magyarországon azonban még nem rendezték az e-kerékpárok, e-rollerek kusza jogi helyzetét, azt, hogy segédmotorosnak vagy gyalogosnak minősül-e a használója, így egyelőre sporteszköznek számít az e-roller, és a gyalogosokra érvényes szabályok vonatkoznak rá. A Baranya megyei bama.hu hírportálon ez év márciusában megjelent a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozata, miszerint: „Az elektromos rollerek a jelenleg hatályos jogszabályok alapján sporteszközöknek minősülnek, így azok használóját gyalogosnak kell tekinteni, azaz a gyalogosokhoz kapcsolódó KRESZ-szabályok vonatkoznak rájuk. Ez tehát azt is jelenti, nincs olyan biztonsági előírás (például bukósisak vagy könyök- és térdvédő használata), ami az elektromos rollerrel utazó testi épségének védelmét szolgálná. Valamint a KRESZ szerint a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs – vagy az a gyalogosközlekedésre alkalmatlan –, a gyalogosok az úttestet használhatják. Szigorúbb szabályozás hiányában tehát a rolleresnek kell körültekintően, felelősségteljesen közlekednie. Így, ha van lehetősége, legalább bukósisak viselése ajánlott számára. A biztonságos használathoz elengedhetetlen a megfelelő világítás is, főleg hajnalban vagy szürkületkor” – áll a a rendőrségi nyilatkozatban.

Fotó: Simon Andrea