2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az angol labdarúgó-válogatott teljesítményével elégedetlen, nem-

egyszer Gareth Southgate szövetségi kapitányt személyesen kritizáló értékelések jelentek meg a szerdai brit sajtóban a londoni Wembley Stadionban kedd este rendezett, 1-1-es döntetlennel végződött angol–magyar világbajnoki selejtező mérkőzésről.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilap sportrovatának vezető futballtudósítója, Jason Burt elemzésében úgy fogalmazott: bár a döntetlen nem rontotta érdemben annak az esélyeit, hogy Anglia kijusson a jövő évi, katari világbajnokságra, kissé lehűtötte azonban az ahhoz fűzött reményeket, hogy mire lesz képes a csapat Katarban.

Burt értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Southgate alig több mint egy óra játékidő után lecserélte Jack Grealisht, aki szerinte egyértelműen az angolok legjobbja volt a keddi mérkőzésen.


Szalai Attila (b) és az angol Raheem Sterling. Fotó: MTI/Kovács Tamás„Ha Grealish nem volt sérült, vagy ha ez nem egy előre tervezett, netán elővigyázatosságból meghozott döntés volt, akkor furcsa lépésnek tekinthető“ – áll a The Daily Telegraph szakírójának értékelésében.

Burt megállapította azt is, hogy sem Harry Kane, sem Raheem Sterling – akiket Southgate szintén lecserélt – nem volt formában. Mivel egyikük sem lőtt, Grealish pedig már a pályán sem volt, mitől lett volna veszélyes az angolok játéka? – tette fel a kérdést a brit lap szakértője megjegyezve, hogy mindez egy olyan ellenfél ellen történt, amelyet az angolok „Budapesten 4-0-lal félresöpörtek“.

A The Times című napilap szerdai elemzése szerint a kedd esti mérkőzésre kidolgozott „angol haditerv messze járt attól, hogy meggyőzőnek lehessen nevezni“.

A lap szerint Phil Foden és Mason Mount felvonultatása Declan Rice mellett az angol középpályán azt a célt szolgálta, hogy több kreativitást kölcsönözzön az angolok játékának az ellenőrzés elvesztésének veszélye nélkül. Ez nem bizonyult működőképes megoldásnak, bár Southgate-nek ettől egyelőre nem kell elvesztenie a kísérletbe vetett hitét.

A lap úgy vélte, Kane és Sterling lecserélése egy olyan időszakban, amikor Anglia éppen megpróbált kicsikarni egy gólt, és erre volt még 14 perce a rendes játékidőből, jelezte, hogy ez nem volt egy sikeres este. Southgate elképzelése a jövőről most nem bizonyult működőképesnek, bár ez nem jelenti azt, hogy ezeket az elképzeléseket máris át kell adni a múltnak – tette hozzá a The Times szakírója.

A brit lapok részletesen beszámolnak a magyar szurkolók és a rendfenntartó erők közötti összecsapásról is. A The Daily Telegraph szerint meg nem erősített értesülések vannak arról, hogy amikor a rendőrség filmezni kezdte a rendbontást, a „magyar ultrák“ megtámadták a rendőröket, és el akarták venni a kameráikat.