2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Civil szervezetek bemutatkozása Marosvásárhelyen

Május 14-én, szombaton Marosvásárhelyen az Együtt a közösségért címet viselő civil szervezetek vásárát XIX. alkalommal tartották meg. A felhőtlen napsütés is kedvezett a hétvégi eseménynek, amelyet a Múzeumok Éjszakája, vasárnap pedig a Bikeathon adománygyűjtő rendezvény és a zöldövezetek közös takarítási akciója követett. 


Fotók: Nagy TiborA járványügyi korlátozások óta szunnyadozó és elszigetelésre kényszerített megyeközpont lakosságát szombaton a déli órákban a riói karneválok hangulatát idéző Barbarossa Samba Group ütőzenekar ébresztette. A brazil szamba utcákon játszott egyik válfaja, a batucada dobpergésére mind többen csatlakoztak a szolidaritási menethez, és vették fel a ritmust a jó hangulatot biztosító lelkes csapattal. A civil szervezetek bemutatkozása során számtalan hasznos és emberközeli projektről szerezhetett tudomást a lakosság. Például a romániai Krisztusért és Egyházért CE Szövetség Fogadj örökbe egy nagymamát, vagy a szociális gyógyszertár által kezdeményezett Humán könyvtár, melynek célja az öregotthon lakóinak élettörténetét nyitott könyvként meghallgatni. A főtéri virágóra körül kulturális műsorokkal is szórakoztatta az egybegyűlteket a Hifa Egyesület BB Dance táncegyüttes, a Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központ, a Happy Feet Együttes, az Alpha Transilvană Alapítvány, a Marosvásárhelyi Népművészeti Iskola canto szakos diákjai és moderntánc-együttese, emellett különböző gyerekfoglalkozások, arcfestés foglalta le a kisebbeket, a felnőttek vérnyomást mérethettek, illetve gombaismertetőkön vagy újraélesztés-bemutatókon szerezhettek újabb ismereteket.


A Rózsák téri eseményen 36 szervezet képviselői interaktív standoknál ismertették tevékenységüket. Céljaik között volt: bemutatkozni, támogatókat, önkénteseket toborozni, és lehetőség volt a személyi jövedelemadó 3,5%-ának a felajánlására is. 

A teljesség igénye nélkül szólítottuk meg néhány civil szervezet képviselőjét. Egybehangzó véleményük az volt, hogy a civil szervezetek hatékony működésének feltétele az anyagi bázis, ezt egyeseknek könnyebb, másoknak nehezebb előteremteni, ennek érdekében hangsúlyozzák a civilek az önkormányzatok, valamint a lakosság együttműködésének, anyagi támogatásának a fontosságát. 

A szombati eseményen a Samaritanus Mentőszolgálat az újraélesztési manővereket ismertette az érdeklődőkkel. Újdonságként bébipróbababákat is beszereztek, és a helyi rendőrség önkéntesei adták tovább az általuk immár elsajátított elsősegélynyújtó mozdulatokat a 0-3 éves korosztálynál, tinédzsereknél, felnőtteknél. Varga Zsigmond Károly szerint a megyeszékhely közintézményeihez kihelyezhető defibrillátorok és az elsősegélynyújtó tanfolyamokhoz szükséges eszközök beszerzéséhez próbálnak támogatást szerezni. 

A Solidaris Egyesület egyik kihívása az új székhely felújítása, a rászoruló gyerekek nyári táboroztatása, ugyanakkor a menedékszoba és a Telefonos Szeretetszolgálat fenntartása mellett fekvőbetegek számára elektromos ápolóágyakat beszerezni, amelyeket a rászoruló családoknak használatba adnának – foglaltuk össze tömören Sajó Norberttel, az egyesület vezetőjével.

A rákos gyerekek kórházi ápolását elviselhetővé tevő Little People Egyesület 1996-ban alakult, 2015-től van jelen a marosvásárhelyi gyermekklinikán és a kórházban. Az egyesület marosvásárhelyi elnöke, Barabás Tünde pszichológus szerint a kórházban kezelt gyerekeknek szerveznek tevékenységeket, azokat pedig, akik legyőzték a kórt, időközönként ünnepségeken köszöntik. Tevékenységüket sms-küldéssel és pénzadománnyal egyaránt lehet támogatni. 

A Save&Smile Állatmentő Egyesület mentett kutyákkal képviseltette magát. Az egyesület elnöke, Roşca Ancuţa szerint havonta átlagban 160 állatot mentenek meg, legtöbb esetben sürgős állatorvosi beavatkozás szükséges, ezért az anyagi forrásaik folyamatosan lemerülőben vannak. Többnyire a Facebook közösségi oldalukon vagy telefonon jelzik a lakosok, ha balesetet szenvedett, alultáplált, rossz bőrben lévő vagy mostoha körülmények között tartott állatról van tudomásuk. Emellett gyakran veszi igénybe tevékenységüket a megyei rendőrség keretében nemrég megalakult Állatvédőrség is.

A Málnássy László Gombászegyesület tagjai az évek során megszerzett ismereteiket osztották és osztják meg a lakossággal. Varga Kálmán, a gombászegyesület elnöke szerint próbálják eloszlatni a téveszméket, és, mint jelezte, valamelyest sikerült is ez. A szombati civil vásáron harmincfajta frissen szedett gombafajtát állítottak ki a standjukon, amelyeket bárki megtapinthatott, megszagolhatott, és érdeklődhetett a fogyasztható és a nem fogyasztható, illetve mérgező gombafajtákról.

Civil kávéházi fórum 

A vásárt megelőzően május 12-én, csütörtökön délután civil kávéháznak adott otthont a Marosvásárhelyi Rádió, amelynek keretében a civil szervezetek, helyhatóságok, közintézmények, a sajtó képviselői, valamint az érdeklődő helybeliek találkoztak. 

Tizennyolc civil szervezet képviselői osztották meg pozitív és negatív tapasztalataikat egymással, ugyanakkor közösen keresték a választ arra, hogy miként lehetne hatékonyabb együttműködést kialakítani a közintézményekkel. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke szerint fontos a hasonló fórumok szervezése, ezt a közeljövőben meg szeretnék ismételni, ugyanis a témafelvetések között több olyan is volt, amely hosszas megbeszélést feltételezne. Az egyik fő téma a civil szféra és a közintézmények együttműködése vagy annak hiánya. A civil szervezetek elvárása, hogy egyenrangú félként tudjanak együttműködni, kommunikálni a hatóságokkal, és a kialakult kapcsolat fenntartható legyen. Az európai uniós pénzalapok hatékony felhasználása a fenntartható fejlődés területén, illetve a személyi adatok védelme, jogszerű felhasználásuk is terítékre került. Amint a Divers Egyesület elnöke kifejtette, az elmúlt években lassan ugyan, de határozottan javult a kapcsolat a hatóságok és a civilek között. Mivel különböző szervezeti formákról van szó, a közintézményekben tevékenykedőknek, illetve képviselőiknek meg kell érteni, hogy a civil szervezetek nem önmagukért léteznek, hanem a közösség érdekeit szeretnék szolgálni. A húsz évvel ezelőtti kezdetekhez képest a pozitív hozzáállás észlelhető, ami ugyanakkor a személyes kapcsolatoktól is függ, az intézményes kapcsolatokat azonban nem lehet csak erre építeni.