2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar férfi-kézilabdaválogatott 29-28-ra legyőzte Szlovéniát vasárnap az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, vasárnap Malmőben, ezzel életben tartotta esélyét az elődöntőbe jutásra.

Védekezésben jól, támadásban kissé pontatlanul kezdtek a magyarok, a folytatásban viszont egyre többet hibáztak, nem találták az ellenszert a szlovénok távoli átlövéseire és betöréseire, így a 18. percben már háromgólos hátrányban voltak (7-10). A félidő hajrájában is előfordultak labdaeladások, rossz lövések, a szlovénok viszont gyorsabban, pontosabban, kevesebb rontással kézilabdáztak, és megérdemelten vezettek 16-13-ra a szünetben.

A második felvonás eleje nagy fordulatot hozott, a magyarok védekezésben és támadásban is nagyszerűen kezdtek, és egy 8-2-es sorozattal fordítottak (21-18). A szlovénoknál a meccs háromnegyedénél pályára lépett az Európa-bajnoki mezőny egyik legjobb irányítója, a MOL-Pick Szegedben szereplő Dean Bombac, ennek ellenére a magyar válogatott tovább őrizte előnyét. Bár a szélsők megjátszása szinte egyáltalán nem sikerült, a távoli átlövések sikeresek voltak. A hajrában újabb hibák következtek támadásban, ezt kihasználva Szlovénia felzárkózott egy gólra. Remek védőmunka után az utolsó támadás a magyaroké volt, és mivel rutinosan húzták az időt, bravúros, egygólos győzelmet ünnepelhettek.

A szlovénok legeredményesebb játékosa Jure Dolenec volt, nyolc góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland harmincból kilenc, Székely Márton kilencből két lövést védett.

A magyarok ma 21.30 órakor a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán 17 órakor pedig Portugáliával találkoznak. A csoport első két helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

Bánhidi Bence a magyar csapat egyik legjobbja volt Szlovénia ellen

Fotó: AFP


Jegyzőkönyv

Férfikézilabda-Eb, középdöntő, II. csoport, 2. forduló: Magyarország – Szlovénia 29-28 (13-16)

Malmö, vezették: Raluy López, Sabroso Ramirez (spanyolok).

Lövések/gólok: 43/29, illetve 44/28.

Gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2.

Kiállítások: 10, illetve 10 perc.

Magyarország: Mikler – Hornyák, Szita 1, Bánhidi 9, Győri 3, Balogh Zs. 2, Bóka 1, cserék: Ligetvári 6, Sipos, Rosta 2, Székely, Fekete, Máthé 2, Nagy B. 3, szövetségi kapitány: Gulyás István.


Eredményjelző

Férfikézilabda-Eb, középdöntő, 2. csoport: Portugália – Izland 25-28, Szlovénia – Magyarország 28-29, Norvégia – Svédország 23-20.

A csoport állása: 1. Norvégia 6 pont, 2. Szlovénia 4 (79-75), 3. Magyarország 4 (82-82), 4. Portugália 2 (88-87), 5. Izland 2 (73-79), 6. Svédország 0.


Mestermérleg

Gulyás István szövetségi kapitány: „Várható volt, hogy csapatom jobb erőben lesz a szlovénoknál a második félidőben, ennek is köszönhető az egygólos győzelem. Az volt a tervünk, hogy tartsuk magunkat, ahogyan a norvégok ellen a második félidőben. Várható volt, hogy az elején nagy lesz a nyomás az ellenfél részéről, de tudtuk, ha ekkor nem hagyjuk elhúzni a szlovénokat, akkor végig meccsben leszünk velük. Az is várható volt, hogy a második félidőben elfáradnak, illetve a mi fiataljaink jobb erőben lesznek, és dominálni fognak, ez nagy előny volt. Szembetűnő ugyanis, hogy a Bajnokok Ligája élcsapataiban szereplő játékosok elfáradnak a hajrára. Mikler Roland teljesítménye is javult a második felvonásban, ez nagyban befolyásolta a mérkőzést. Bánhidi Bence pedig ismét megmutatta, hogy komoly világsztár, ez a siker egyik fontos faktora volt (a szegedi beálló tíz lövésből kilenc gólt dobott – a szerk.). S bár Bánhidit védték, mint a nemzet aranyát, mellette az átlövő Nagy Bence nagyon élt, és kihasználta az adódó helyzeteket.”


Egy újabb győzelem olimpiai selejtezőt érhet a magyaroknak

Ha a magyar csapat még egy mérkőzést nyer az Európa-bajnokság középdöntőjében, jó esélye van kijutni az áprilisi olimpiai selejtező tornára. A kontinenstorna ugyanis rendkívül fontos állomása az ötkarikás kvalifikációnak. Az Európa-bajnok résztvevő lesz Tokióban, a további két legjobban szereplő csapat pedig – a korábban kvótát vagy selejtezős részvételt nem szerzett együttesek közül – ott lehet a selejtező tornán.

A középdöntőben szereplő 12 együttes között öt olyan van, amelynek már biztos a helye a selejtező tornák egyikén: Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország, vagyis magyar szempontból nagy ellenfélnek Szlovénia, Portugália, Izland, Ausztria, Csehország és Fehéroroszország számít. Közülük kellene ötöt megelőznie a magyar csapatnak.

Horvátország már biztosította helyét az elődöntőben, és erre a címvédő Spanyolországnak is minden esélye megvan. Magyar szempontból az is fontos, hogy a németek szerezzék meg csoportjuk harmadik helyét, így a végső összevetésben Ausztria, Fehéroroszország és Csehország is a magyarok mögé kerülhetne. Az matematikailag még nem dőlt el, hogy a malmői II. csoport listavezetője, Norvégia ott lesz-e a legjobb négy között, de a legutóbbi két világbajnokság ezüstérmese egyelőre megállíthatatlannak tűnik.