2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkezdődtek a nyolcadikosok próbavizsgái

Március 29-én, hétfőn megkezdődött az országos képességvizsgák előtt álló nyolcadikos diákok próbavizsgáinak sorozata. A végzősök román nyelv- és irodalomból adhattak számot jelenlegi tudásukról, ma matematikából, szerdán anyanyelvből írnak. 

A nyári vizsgák „főpróbáján” a vesztegzár alatt lévő települések diákjai nem vesznek részt, számukra egy későbbi időpontban, legkésőbb május 15-ig szervezik meg a próbavizsgákat. Országszerte 141 település 5576 iskolája van ebben a helyzetben – nyilatkozta hétfőn médiaforrások szerint Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Maros megyében minden tanintézetben megtartották a kis-érettségizők első próbavizsgáját, a megmérettetésen csak a megyeszékhelyi Unirea középiskola egyik, karanténban levő nyolcadik osztálya nem vehetett részt. Hétfő reggel 9 órakor összesen 3567 Maros megyei nyolcadikos látott munkához, 524 végzős hiányzott – tudtuk meg Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettestől, aki azt is hozzátette, hogy a hiányzók száma a megye körülbelül 500 nyolcadik osztályához viszonyítva nem jelent túl nagy arányt.

A magyar és a román tagozaton más-más tételsorral kellett megbirkózniuk a diákoknak, az új típusú tesztek megoldására két óra állt rendelkezésre. Az első próbavizsga mindenhol fennakadások nélkül zajlott, csalási kísérlet miatt senkit nem kellett kizárni a bekamerázott tantermekből. 

Az eredményekről a húsvéti vakáció utáni héten, április 16-án értesülnek a diákok. A jegyeket nem hozzák nyilvánosságra, hanem kizárólag az érintett diákkal, szülőkkel közlik. A vizsgajegyek tájékoztató jellegűek, és csak a diák vagy a szülő írásos kérésére kerülnek be az osztálynaplóba.

Az általános iskolai tanulmányaikat záró diákok számára az igazi megmérettetések június 22-én kezdődnek a román nyelv és irodalomvizsgával, 24-én matematikából, 25-én anyanyelvből bizonyíthatják tudásukat a kisérettségizők. Az ideiglenes jegyeket június 29-én, a fellebbezések utáni végső vizsgaeredményeket július 4-én hozzák nyilvánosságra.