2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Végre összejött

Már többször jeleztük a közönségnek, valahányszor a marosvásárhelyi Bernády Házban jártak a szárhegyi művésztelep vezetői, hogy a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ értékes műgyűjteményéből Gödöllőn készülnek bemutatni egy nagy merítésű válogatást. A tervek szerint 2020-ban mutatták volna be a tervezett színvonalas anyagot a gödöllői kastélyban, de a járványhelyzet miatt a tárlat elmaradt. Április 8-tól azonban négy hónapig hetven, a gyergyószárhegyi alkotótáborokban készült tájfestmény lesz látható Gödöllőn. 


Tárlatrendezés a gödöllői kastélyban 
 Fotó: Gyergyószárhegyi Művészeti KözpontAz elmúlt napokban újra Vásárhelyen futottunk össze Kolcsár Béla igazgatóval, Gödöllőről hazafelé időzött egy keveset városunkban. Akkor újságolta, hogy végre megnyílhat a tárlat, annak ügyében jártak az egykori híres gödöllői művésztelep, illetve a megnyitandó kiállítás színhelyein. Nagy érték született a gyergyószárhegyi alkotótábor 48 éve során, a tárlat révén ennek egy szeletét ismerhetik meg a Gödöllőre látogató anyaországi és külföldi érdeklődők. Több száz művészt láttak vendégül a közel fél évszázad alatt, az alkotók nagy odaadással dolgoztak, a művésztelep műkollekciója több mint 2400 munkát számlál. Az a rengeteg turista, aki ilyenkor felkeresi a gödöllői királyi kastélyt, a kiállításnak köszönhetően betekintést nyerhet mindabba, amit Gyergyószárhegy és művésztelepe kínál. 

A kiállítás az Egy újratöltött szellemiség címet viseli, a gödöllői kastély barokk színházában látható április 8-tól. Méltatására Feledy Balázs művészeti írót kérték fel, az anyagot Ferencz Zoltán, a művésztelep művészeti vezetője, a tárlat képzőművész kurátora mutatta be. A tárlatnyitót a HalVirág Bábszínház és gyergyói zenészek produkciója követte, a Szent Anna-tó legendája árnyékszínházi előadás is mélyítette az élményeket. Hetven festményt mutat be a kiállítás. Ferencz Zoltán a táj, a természet ihlette képekből válogatott abból kiindulva, hogy a táboralapítók, mindenekelőtt Gaál András és Márton Árpád mestereik által szorosan kapcsolódtak Nagybányához, és a táborozók a nagy elődök szellemiségéből is hoztak magukkal valamit Szárhegyre. 

A kiállítást július 17-ig lehet megtekinteni az igen látogatott gödöllői kastélyban.