2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Európai Bizottság elnöke szerint

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az európai digitális fejlődésről tartott konferencia (Masters of Digital) megnyitóján nagy elismeréssel adózott a magyar Oncompass Medicine-nak. Az elnök beszédében kiemelte, hogy az Oncompass által fejlesztett szoftver forradalmi áttörés az orvostudományban. 


Dr. Peták István
Fotó: Peták LelleA daganatos betegek kezelésekor az orvosok – a hagyományos terápiák mellett –, gyakran alkalmazzák a személyre szabott, célzott terápiákat is. A célzott gyógyszerek száma folyamatosan nő, a világon újabb és újabb célzott gyógyszerek jelennek meg, amelyek közül sok már Magyarországon is elérhető. Egyre erőteljesebb az igény a daganat részletes molekuláris diagnosztikai vizsgálatára és a kapott eredmények átfogó elemzésére. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine egyik alapítója és tudományos igazgatója csapatával együtt egy olyan mesterséges intelligencián alapuló kalkulációs szoftvert (Realtime Oncology Treatment Calculator) fejlesztett ki, amely rendszerezi és értékeli a molekuláris diagnosztika eredményeit. 

Az orvos végzettségű Ursula von der Leyen, az Európai Unió legmagasabb rangú vezetője, a Forbes szerint a világ negyedik legbefolyásosabb női vezetője megnyitóbeszédében kiemelte: 

„Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmüket az Oncompass nevű magyar cégre, amely a Digital Europe tavalyi versenyén elnyerte A Jövő Unikornisa díjat. Az Oncompass egy olyan szoftvert fejlesztett ki, amely abban segíti az onkológusokat, hogy a leghatékonyabb terápiát válasszák ki betegeik számára. A mesterséges intelligenciának köszönhetően ez a szoftver képes előre jelezni, hogy az egyes betegek hogyan reagálnak majd a számba jöhető sok ezer célzott terápiára. Ez egyszerűen elképesztő, ez lehet a következő új tudományos forradalom! A mesterséges intelligencia egy folyamatosan fejlődő, hatalmas erő, amely egyre hasznosabban szolgálja az emberiséget.”

 Dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója így reagált Ursula von der Leyen elnök szavaira: 

„A csapatommal együtt nagyon meghatódtunk az Európai Bizottság elnökének szavain. Sok-sok év nehéz munkája után, a hazai és nemzetközi elismeréseket követően, most újra úgy érezzük, hogy érdemes kitartóan dolgoznunk, a világ is felfigyel az eredményeinkre. Rendkívül felemelő érzés számunkra ez a megbecsülés, erőt és biztatást ad a jövőre nézve. A személyre szabott orvoslás az emberiség régi célja, a mesterséges intelligencián alapuló, digitális egészségügyi fejlesztések – köztük az általunk fejlesztett kalkulációs szoftver – új korszakot nyitnak a betegek célzott gyógyításában. Büszkék vagyunk rá, hogy az Oncompass is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországra mint a tudományos kutatás és az innováció fellegvárára tekintsenek az Európai Unióban és szerte a világon.”

Az Európai Bizottság elnöke által megnyitott Masters of Digital konferencián dr. Peták István is előadást tartott. Az Industrial Days programján azt tárta a nemzetközi szakma elé, hogyan lehetne az új digitális egészségügyi eszközöket minél gyorsabban eljuttatni Európa minden betegéhez.

Dr. Peták István a múlt héten a dubaji világkiállításon a precíziós orvoslásról tartott szimpózium felkért szakértőjeként vett rész.

 Az Oncompass Medicine a kalkulációs szoftver fejlesztésért már több rangos magyarországi és nemzetközi innovációs díjban részesült. 2019-ben megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) díját és megnyerte a Get in the Ring! V4 versenyt. 2020-ban otthon az Informatikai Innovációs Díj mellett az OCM megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, 2021-ben pedig – Európa legígéretesebb technológiai vállalkozásaként – elnyerte A Jövő Unikornisa díjat.

Dr. Peták István Marosvásárhelyen is tartott előadást 2019. de-cember 11-én a digitális orvoslásról szóló konferencián. Akkor készült részletes beszélgetésünk Világszínvonalú eredmények a precíziós orvoslásban címmel a Népújság 2020. április 15-i számának Harmónia összeállításában jelent meg.