2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miskolczy Dezsőről nevezte el új központját a Studium Prospero Alapítvány

Július 28-án avatták fel a Studium Prospero Alapítvány Miskolczy Dezső professzorról elnevezett oktatásszervező és egészség-szakpolitikai innovációs központját. Az esemény első mozzanata az új terem bemutatása volt, ezt követte egy 8 perces üzenet, amelyben Miskolczy Ambrus édesapja történetét mesélte el. 

Miskolczy Dezső szerint az orvostudomány is a művészetek közé tartozik. Mindig szem előtt tartotta a hippokratészi esküt, amelynek a mai világban talán még nagyobb súlya van. Miskolczy Dezső fia arról is beszámolt, hogy apját elismerték a városban, mindenki becsülte, és mindenkivel megtalálta az összhangot. Miskolczy Ambrus hangsúlyozta, hogy az innovációban, a folyamatosan és rohamosan fejlődő világban az orvosok nem szabad elfelejtsék hivatásuk súlyát és fontosságát.

A megnyitóünnepség második felszólalója dr. Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára, a Studium Prospero Alapítvány vezetője volt. Elsősorban arról beszélt, hogy az újonnan átadott termeket mindenki használhatja. Azért hozták létre az új központot, hogy a közösségek számára megteremtsék a körülményeket és a háttérintézményeket, ezt a szerepet hivatott betölteni a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központ. A termek nemcsak az orvosoknak és az orvosi egyetem diákjainak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeretné a magyar közösség javára használni. Az alapítvány vezetője külön örömét fejezte ki azért, hogy Miskolczy Dezső nevét kapta a központ, hiszen az egyetem szenátusa ezt szánta volna a volt MOGYE új nevének is.

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy mindig kell követni a kitűzött célokat, de közben a realitás talaján kell mozogni. Beszámolt arról, hogy a magyar kormány mindig próbálta a külhonban élő magyarok érdekeit is támogatni, és minden megvalósításnak közösen örvendtek, így a most átadott központnak is. Az államtitkár elmondása szerint Miskolczy Dezső különös élettörténete példakép lehet mindenki számára, hiszen óriási érdemei voltak abban is, hogy az orvosképzés egyáltalán beindult Marosvásárhelyen. Miskolczy Dezső példája is bizonyítja, hogy soha nem szabad megfutamodnunk, és ki kell állnunk az érdekeink mellett. Az innovációs központ teret biztosít különféle ünnepi eseményeknek, konferenciáknak, illetve olyan tárgyalások helyszíne is tud lenni, amelyek az egyetemre is tartoznak, de a civil világot is erősítik. Potápi Árpád hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a továbbiakban is ki fog állni a MOGYE mellett, és támogatni fogja az önálló magyar kar létrehozását.

Az eseményen jelen volt Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán az Erdélyi Osztály főosztályvezető-helyettese, akinek Miskolczy Ambrus egy igazi nevelője volt, és mindig szeretettel és tisztelettel emlékszik rá. Meglátása szerint, ha most Miskolczy Dezső és barátai letekintenek, akkor nagyon büszkén nézik az egybegyűlteket. Véleménye szerint van magyar oktatói csapat Marosvásárhelyen, amely tovább viszi Miskolczy Dezső eszményeit.

A megnyitóünnepség és a rövidfilm utáni sajtótájékoztató 

Fotó: Nagy-Bodó Szilárd