2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az életben bármi megtörténhet, és mindennek ára van

Építsük a boldogságunkat mások boldogtalanságára? Vagy mondjunk le róla mások nyugalmáért? – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Csata Éva pszichológus, a Hifa Románia igazgatója legújabb, Egy élettel tartozom című regénye. A szerző immár hatodik könyvének a bemutatójára február végén, online került sor.

Csata Éva legújabb könyve megrázó írás, bizonyítéka annak, hogy az életben bármi megtörténhet, mindennek ára van, és semmi sem örökkévaló. A világ ezerarcú és ezerszínű, és hiába keressük, nincsen tökéletesen helyes út – olvasható a könyv hátoldalán. A történet alaposan próbára teszi az olvasó elfogadóképességét, empátiáját, hiszen szerepel benne házasságtörés, nehéz döntések sora, illetve olyan kérdések merülnek fel benne, hogy építhetjük-e a boldogságunkat mások boldogtalanságára, vagy le kell mondanunk róla mások nyugalmáért. A főhősnőnek nincs neve, éppen amiatt, mert lehet bárki, és hasonló helyzetbe bárki bármikor kerülhet – mutatott rá a szerző, akivel Csatlós Tünde újságíró beszélgetett.

Bár nagyon sokan olvassák és várják az újabb és újabb könyveit, „életízű” történeteit, Csata Éva minden alkalommal kiemeli: nem tartja magát írónak, sokkal inkább olvasónak, hiszen nincs olyan nap, amikor ne olvasna. Viszont sem az íráshoz, sem az olvasáshoz nincs szüksége arra, hogy félrevonuljon, a gyerekeknek nem kell csendben maradniuk azért, mert anya éppen alkot. A már megjelent hat könyv is úgy született, hogy közben főtt a kályhán az étel, szólt a zene, ugatott a család házikedvence, netán a gyerekek civakodtak a háttérben, és aki ismeri Évát, az tudja, hogy számos írás született már a jégpálya mellett, miközben a gyerekei hokiztak.„Mintha” helyzet, amely megvisel

Csata Éva elismerte, általában, amikor könyvet ír, olyan lelki tartalmakhoz nyúl, amelyeket átélt és időközben feldolgozott. A hatodik könyve esetében ez nem így volt, itt egy „mintha” helyzettel játszadozott. Mint mondta, azokat a lelki tartalmakat, amelyeket már feldolgozott, könnyedén ki tudja írni magából, ellenben minden olyan helyzet, amivel nem szembesült még az élete során, és úgy születik belőle történet, igencsak megviseli, így történt ez a legújabb könyve esetében is.

– Ezzel a könyvvel egyfajta tartozást róttam le az életnek. A lojalitás számomra központi téma az életem során. Lojalitás a munkám, a hivatásom, a munkahelyem, a munkatársaim, a családom iránt, ahonnan származom, és az általam alapított családom felé, amiért felelős is vagyok. Az életben ezernyi kísértés jön és megy, és ezt a lojalitást, mint egyfajta szövetséget magam felé, egyre fel kell újítanom. Ha egy helyzetben helyt kell állnom, a saját képem jelenik meg, az, hogy hol tartok én a fejlődésben, mi az, amit mondani akar nekem ez a mérföldkő, merre kell továbbmennem. A legfontosabb mérce számomra mindig az énem integritásának megőrzése. Úgy érzem, én tartozom egy élettel azoknak, akiknek a fejlődése összekapcsolódik az enyémmel. A könyvben egy félelmem, szorongásom tárgya jelenik meg. A hétköznapi életünket átható, a biztonságunkat veszélyeztető helyzettel szembesít engem, a könyv megíróját, valamint az olvasót – fejtette ki a szerző.


Az ember fejlődik, változik, a kapcsolatok ugyanúgy

Csata Éva elárulta, mindig nagy nehézséget jelent címet választani a könyveinek, ez általában jóval több időt vesz igénybe, mint maga a könyv megírása, hiszen az rendkívül fontos, sokak számára a könyv címe vagy maga a borító dönti el, hogy kézbe vesznek-e egy kiadványt vagy sem. 

– Ennek a könyvnek a megírása az egyik legnagyobb kihívás volt számomra, ez a hatodik megjelent könyvem. Egy édesanyának az életével foglalkozom, aki pont olyan, mint te vagy én, két csodálatos gyerekkel, egy szerető férjjel, akivel amúgy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, de egyszer csak jön egy harmadik. Az ebből a helyzetből adódó döntésnek az igenjeit, nemjeit, illetve a következményeit taglalom a könyvben, egészen addig, hogy mit gondolnak erről a gyerekek, akik időközben felnőnek.

Éva elismerte, magánemberként is úgy gondolja, a kapcsolatokban nem állandó az egyensúly, a férjével, gyerekeivel való kapcsolata sem lehet mindig egyensúlyban, vannak kibillenések annak érdekében, hogy a következő lépésben egy másfajta egyensúlyra tegyenek szert. 

– A boldogság sem állandó, ami ma boldogság nekem, az ezelőtt tíz évvel nevetségesnek tűnt volna. Az ember fejlődik, változik, ugyanígy a párkapcsolat, a gyerekekkel való kapcsolat. Ebben a könyvben az egyik legmegdöbbentőbb, hogy a főszereplő férje iránti szeretete egyetlenegy pillanatig sem szűnik meg, inkább úgy jelenik meg a probléma, hogy a lelkében hogyan fér meg a kettő, addig amíg megszületik a döntés, majd utána hogyan folytatódik az élete. A főhősnő megpróbál a legaltruistább módon gondolkodni, mindenkire odafigyel, kivéve önmagát – avatott be a történet részleteibe a szerző.


A negyedik X után

– A könyvben a főhősnő a negyvenedik születésnapját készül megünnepelni, téged megviselt-e annak a bizonyos negyedik X-nek az átlépése? – tette fel a kérdést a szerzőnek Csatlós Tünde. Csata Éva szerint ekkor valami teljesen más kezdődik, az ember már úgy érzi, önmagának nagyobb felelősséggel tartozik, és ez benne is tudatosult. Mint mondta, érdekesen alakult az élete, a húszas éveiben ezt a baráti kapcsolatok határozták meg, majd amikor feleség és anya lett, a családra helyeződött át a fókusz. Akadtak, akik felrótták neki, hogy többet kellene a baráti kapcsolataival törődnie, mert ha netán elválik majd, egyedül marad. Akkor elgondolkodott, de úgy gondolta, nem biztos, hogy így előre kell készülni élethelyzetekre, a könyvben is, függetlenül attól, hogy hatalmas, összetartó baráti közösség van a főhős körül, mégsem azok közül kerül ki a segítsége.

Éva megjegyezte, az életében rendkívül fontos szerepet játszik az ima, az út, amit a Jóistennel jár, az életének egy olyan tartópillére, ami nagyon sok hiányosságot pótol. – Ha bajban vagyok, vagy ha öröm ér, Ő az első barát akit megszólítok, akire a gyerekeim, a férjem biztonságát bízom, vagy akihez az idős szüleim életéért imádkozom – árulta el.


Készülőben a Génjeimben a hiba második része

Érdeklődésünkre, hogy számíthatunk-e a közeljövőben újabb könyvre, Éva igennel válaszolt, mint mondta, készül a Génjeimben a hiba második része, amit ő maga is nagyon vár, ugyanis eddig ez az a könyv, ami legközelebb áll a szívéhez. A második részben szeretné eldolgozni azokat a szálakat, amelyeket nem varrt el az elsőben. A tavaly nyáron napvilágot látott első kötetben – akárcsak egy dokumentumfilm a maga kendőzetlen valóságával –, Csata Éva a tabutémának számító kábítószerfogyasztás problémájához nyúlt: alkoholista szülők, bántalmazó anya, a családi pokolból a tudatmódosító szerek világába menekülő fiatal lány kínlódó útkeresése. Kíváncsian várjuk a folytatást!