2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az emlékműállítás kezdeményezője a Sütő András Baráti Társaság vezetősége, amely miután kinyilvánította szándékát, hogy szobrot állít a Kossuth- és Herder-díjas írónak, és erre a jóváhagyást a városi tanács meg is adta, meghívásos pályázaton több jeles hazai és magyarországi szobrászművészt kért fel a köztéri mű megtervezésére.

Egy lépéssel ismét közelebb kerültünk ahhoz, hogy Sütő András emlékét bronzszobor őrizze Marosvásárhelyen. Az emlékműállítás kezdeményezője a Sütő András Baráti Társaság vezetősége, amely miután kinyilvánította szándékát, hogy szobrot állít a Kossuth- és Herder-díjas írónak, és erre a jóváhagyást a városi tanács meg is adta, meghívásos pályázaton több jeles hazai és magyarországi szobrászművészt kért fel a köztéri mű megtervezésére. Mint arról korábban már tudomást szerezhetett a közvélemény, hárman válaszoltak pozitívan a felkérésre, és határidőre el is készítették a pályatervüket.

A társaság által összehívott bírálóbizottság úgy találta, hogy a pályázati kiírás elvárásaihoz Kiss Levente szobrászművész pályamunkája áll a legközelebb, őt kérte fel, hogy tökéletesítve kompozíciós szobortervét, folytassa a munkálatot. A művész szerda délután mutatta be a zsűrinek továbbfejlesztett pályatervét, egy kővel kombinált, egész alakos bronzkompozíciót, amelyet elkészülte után a tanács által jóváhagyott helyen, az író egykori családi otthona közelében, a Mărăşeşti téren az alkotáshoz illően kialakítandó környezetben állítanak majd fel. A bírálóbizottság úgy döntött, hogy a pályamű a jelzett igények szerint módosult és megfelel az elvárásoknak, megbízta tehát Kiss Leventét, hogy véglegesítse a kompozíciót. A Sütő András Baráti Társaság pedig haladéktalanul elindítja a szoborállítási eljárás sokrétű folyamatát. A remények szerint egy éven belül avatásra kész lehet a szobor.