2021. november 29., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kiemelkedő nemzetközi eredményt értek el a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos hallgatói a mexikói Universidad Panamericana online esettanulmány-versenyén, ahol két döntős szereplés és egy különdíj birtokosaként zárták a versenyt. A kolozsvári csapatot Farkas-Hegyi Beátrix (menedzsment, 3. év), György Ákos (pénzügy és bank, 2. év), Izsák Réka (pénzügy és bank, 3. év) és Tiboldi Dorka (gazdasági informatika, 3. év) hallgatók képviselték. A csapat felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel Zoltán és dr. Rácz Béla-Gergely voltak.

 2020. október 5–7. között került megrendezésre a mexikói Guadalajarában található Universidad Panamericana online térben zajló nemzetközi esettanulmány-versenye, a Virtual Case Competition, 17 egyetemi csapat részvételével az amerikai, európai és ázsiai kontinensről. A verseny két fordulóból állt, a fordulókat pedig egy-egy nagydöntő követte. 

Idén nem csupán az online tér jelentett újítást a versenyben, ugyanis az egyes egyetemeket képviselő diákok a fordulók során kevert csapatokban versenyeztek más részt vevő egyetemek hallgatóival. Az így kialakult új csapatok mindkét fordulóban 15 óra alatt kellett megismerjék egymást, és közösen megkeressék a megoldást. A csapatok által elért helyezések pontokká alakultak a tagok szintjén, ezeket a pontokat pedig saját egyetemük számára gyűjtötték.

Az első fordulóban a csapatok egy helyi bútorgyártó vállalat számára kellett nemzetközi szintű értékesítési stratégiát kidolgozzanak. Ebben a fordulóban a kolozsvári csapat összes tagja a csoportkör harmadik helyén végzett.

A második fordulóban a résztvevők a YouTube számára javasolhattak stratégiát a vállalat latin-amerikai pozíciójának megerősítése érdekében. A kolozsvári diákok külön-külön csapatokból ugyan, de mindannyian kiemelkedő teljesítményt nyújtottak ebben a fordulóban: Farkas-Hegyi Beátrix – csoportelső helyezés, György Ákos – csoportmásodik, Izsák Réka – csoportelső, Tiboldi Dorka – csoportnegyedik. A csoportgyőztesek továbbjutása után, a döntőben Izsák Réka és csapata a dobogó második fokára állhatott fel, Farkas-Hegyi Beátrix és csapata pedig osztott harmadik helyezést tudhatott magáénak. Emellett Izsák Réka harmadéves hallgató kimagasló teljesítményének köszönhetően a verseny egyéni különdíját is elnyerte a kérdezz-felelek részben nyújtott teljesítményéért („Extraordinary Q&A Performance Award”).

Az egyéni pontszámok összesítése alapján a verseny összesített dobogójának tetején az American University of Beirut, a második helyen a HEC Montréal, a harmadikon pedig a City University of Hong Kong csapata végzett.

Gratulálunk a kolozsvári BBTE-t képviselő hallgatók kiváló teljesítményéhez!

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem kommunikációs és PR-irodája