2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott szombaton a német csapattal a Nemzetek Ligája A divíziójának harmadik fordulójában, a Puskás Arénában, és ezzel megőrizte csoportjában a második helyet.

Mindkét együttes kissé kapkodva, feszült hangulatban kezdte a meccset, az első pontos akciót aztán a magyaroknak sikerült végigvinniük, és Nagy Zsolt első válogatottbeli góljával a 6. percben meg is szerezték a vezetést: Fiola elfutott a jobb oldalon, remekül centerezett Sallaihoz, akinek közeli fejesét Neuer éppen az érkező Nagy Zsolt elé ütötte, a Puskás Akadémia szélsője pedig átvette a labdát, és nyolc méterről a léc alá bombázott (1-0). Azonban nem sokáig tartott a hazaiak öröme, három perccel később ugyanis szinte a semmiből egyenlítettek a németek: a középen mélységből beinduló Hofmann kiváló indítást kapott, át tudta venni a labdát a kapujából kimozduló Gulácsi mellett, majd senkitől sem zavartatva bal belsővel az üres kapuba gurított 11 méterről (1-1).

A gyors gólváltás után mindkét együttes igyekezett megnyugodni, megfontoltabbá váltak a passzok és a támadásépítések, valamint több kisebb-nagyobb szabálytalanságot is elkövettek a játékosok. A németek egy szabadrúgás után, a magyarok pedig egy szépen felépített akció végén kerültek veszélyes szituációba, de a befejezésbe mindkét oldalon hiba csúszott. A folytatásban is lendületes, lüktető és a szurkolók számára élvezetes mérkőzést vívtak a csapatok. A németek kidolgoztak ugyan néhány lehetőséget, ám az utolsó passzban, érintésben vagy kapura lövésben rendre elhaltak ezek a helyzetek. A másik oldalon szintén alakultak ki veszélyes szituációk, Fiola nagyszerű, közeli jobb lábas lövésénél például Neuer mentette meg a góltól a csapatát, mivel lábbal hárított bravúrosan.

Fordulás után eleinte nem változott jelentősen a játék képe, aztán a magyar válogatott valamelyest visszaállt a saját térfelére, a német együttes pedig tartotta a labdát, és megfontolt támadásépítéssel próbálkozott. Amikor a hazaiaknak sikerült megszerezniük a labdát, akkor rövid passzokkal és nagy lendülettel igyekeztek ellenakciót vezetni, de a rivális hátsó alakzata a meccsnek ebben a szakaszában stabil volt.

Húsz perccel a lefújás előtt a megélénkült német gárda nagy helyzetet dolgozott ki, ám Hofmann ziccerben a lövés helyett a passz mellett döntött, Orbán pedig így tisztázni tudott. Percekkel később Szoboszlai beadása nyomán a csereként beállt Ádám Martin fejelhetett tisztán hat méterről, de a labda Neuer kezében kötött ki. A hajrá kezdetén előbb a szintén csereként pályára küldött Gazdag lövését kellett védenie Neuernek, majd Ádám bólinthatott ismét közelről, azonban a fejes nem volt pontos, éppen a német kapushoz pattant a labda.

A lefújás előtti percekben már csak a vendégek erőltették a támadásokat, a magyarok a védekezésre rendezkedtek be, és a szurkolók támogatásától kísérve végül megőrizték a döntetlent.


Nagy Zsolt gólja, jobbra Manuel Neuer (j) német kapus, balra csapattársa, Nico Schlotterbeck.
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Mestermérleg

* Marco Rossi (Magyarország): „Ismét bizonyítottuk, hogy nem engedünk, játékosaim mindent beleadtak, és mindent kiadtak magukból. Mindenki a tőle telhető legtöbbet tette meg, taktikailag keveset hibáztunk. Számítottunk rá, hogy a németeknél lesz többet a labda, erre készültünk, ezért tartottuk magasan a védekezést, ebből sajnos kaptunk egy gólt. Nagyon büszke vagyok minden egyes játékosomra, valamint a szakmai stáb tagjaira is, és mindenkinek hálával tartozom, mert május 23. óta mindannyian éjjel-nappal dolgoznak.“

* Hansi Flick (Németország): „Nem sikerült végrehajtanunk mindazt, amit előzetesen elterveztünk. A magyarok jól végezték, amit elterveztek, nekünk az Anglia elleni meccs után ez a találkozó nem jött jól a kemény, nehezen legyőzhető, jól szervezett ellenfelünk vendégeként.“

Jegyzőkönyv

Labdarúgó Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 3. forduló: Magyarország – Németország 1-1 (1-1)

Budapest, Puskás Aréna, 55.926 néző, vezette: José María Sánchez (spanyol).

Gólszerzők: Nagy Zs. (6.), illetve Hofmann (9.).

Sárga lap: Sallai (17.), Gulácsi (86.), Ádám (90.), illetve Schlotterbeck (36.).

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai Attila – Fiola, Nagy Ádám, Styles (87. Vécsei), Nagy Zsolt (70. Nego) – Sallai (76. Gazdag), Szoboszlai – Szalai Ádám (69. Ádám).

Németország: Neuer – Schlotterbeck, Süle, Kehrer – Hofmann (85. Nmecha), Goretzka (69. Gündogan), Kimmich, Raum – Havertz (85. Adeyemi), Musiala (78. Brandt) – Werner (78. Müller).