2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pályafutása hetedik wimbledoni győzelmét érte el Novak Djokovic vasárnap. Mint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, a volt világelső szerb a férfi egyes versenyének fináléjában legyőzte az ausztrál Nick Kyrgiost, így 21. Grand Slam-trófeájával immár egyedül áll az örökrangsor második helyén Rafael Nadal mögött.

A belgrádi klasszis a nyolcadik wimbledoni és a 32. Grand Slam-fináléjában szerepelt, és sorozatban a negyedik londoni trófeája mellett azért szállt harcba, hogy 21. GS-serlegével megelőzze Roger Federert, és felzárkózzon a 22-vel csúcstartó Rafael Nadal mögé. A nagyközönség Djokovic és az év első két GS-ét megnyerő spanyol sztár csatáját várta a fináléban, ám a balkezes mallorcai hasfalsérülése miatt nem állt ki a Kyrgios elleni elődöntőre.

Djokovic (b) és Kyrgios jó hangulatban zárta a döntőt. Már a meccs előtt eltervezték, hogy aznap együtt vacsoráznak, és a győztes fizet

Fotó: a wimbledoni torna közösségi oldala


A világranglistán 40. ausztrál fenegyerek rendre botrányaival és pénzbírságaival hívja fel magára a figyelmet, idén Wimbledonban köpködésért 10, trágárságért pedig 4 ezer dollárra büntették, a nyolcaddöntője után pedig azzal keltett feltűnést, hogy a kötelező fehér öltözék helyett piros cipőt és sapkát vett fel. A 27 éves Kyrgiosnak – aki 13. is volt az ATP-rangsorban – messze a mostani volt a legjobb GS-eredménye, előzőleg ugyanis csak kétszer jutott el a negyeddöntőig, méghozzá a 2014-es wimbledoni tornán és a 2015-ös Australian Openen. Az idén januárban azonban megízlelhette a GS-diadal ízét, miután honfitársával és jó barátjával, Thanasi Kokkinakisszal megnyerték a párost Melbourne-ben.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, mindkét korábbi összecsapásukat a hatalmas adogatásairól és cirkuszi mutatványnak is beillő ütéseiről ismert canberrai teniszező nyerte, aki 2017-ben Acapulcóban és Indian Wellsben is megverte a világelsőt. Kettejük viszonya nem volt mindig felhőtlen, Kyrgios többször is „beszólt” a szerbnek, mert az nem oltatta be magát koronavírus ellen. Az elmúlt napokban azonban együtt edzettek, majd a közösségi média felületén megbeszélték, hogy a finálé után elmennek együtt vacsorázni, és a döntő győztese állja a számlát. Kyrgios a párbeszéd végén – rá jellemző módon – azt is felvetette, hogy inkább egy éjszakai lokálba menjenek, és csináljanak őrültségeket.


A legtöbbszörös férfi GS-bajnokok

22: Rafael Nadal

21: Novak Djokovic

20: Roger Federer

14: Pete Sampras (amerikai)

12: Roy Emerson (ausztrál)

11: Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)

10: Bill Tilden (amerikai)


Eredményjelző

Wimbledoni tenisztorna, férfi egyes, döntő: Novak Djokovic (szerb, 1.) – Nick Kyrgios (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7-3)