2020. február 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fiatal erdélyi művészek alkotásait vonultatják fel

Fiatal erdélyi dizájnerek számára kínál lehetőséget alkotásaik népszerűsítésére és értékesítésére Marosvásárhelyen, a Forradalom utcában a múlt hét végén megnyílt Blaze dizájnerbolt, ahol jelenleg tizenkét erdélyi művész munkái: többek között női és gyerekruhák, táskák, ékszerek, kerámiatermékek várják azokat a vásárlókat, akik egyedi, minőségi darabokra vágynak. 

Városszerte kuriózumnak számít az igényesen és ízlésesen berendezett dizájnerbolt, amely szombaton nyitotta meg kapuit Marosvásárhelyen, a Forradalom utca 17. szám alatt. Kurjatkó Orsolya dizájner, a bolt megálmodója lapunknak elmondta: a Blaze családi vállalkozásként jött létre, és ezáltal régóta dédelgetett álma teljesült. A fiatal lány a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult textiltervezést, majd felvételt nyert a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem divattervezés és design szakára. Jelenleg KUO Design néven készít saját tervezésű ruhákat és illusztrációkat. Úgy érzi, a színes illusztrációk a mindannyiunkban élő gyermeket szólítják meg, és emlékeztetnek őszinte, nyílt és álmodozó mivoltunkra. A felnőttek legnagyobb hiányossága, hogy elfelejtenek álmodni, játszani és rácsodálkozni a dolgokra. Ezt a játékosságot szeretné becsempészni az alkotásaiba. 

Fotó: Nagy Tibor


– Amióta befejeztem az egyetemet, ez a bolt az álmom. Mivel divattervező szakot végeztem, a nyári gyakorlatot az Erasmus program révén Budapesten egy dizájnernél tölthettem. Neki volt egy dizájnerboltja, ott láttam a mintát, és akkor született meg az ötlet, hogy ezt itthon is meg lehetne valósítani. Utánanéztem, és Romániában talán négy ilyen, kimondottan dizájnerbolt van: Brassóban, Temesváron és Bukarestben. Sok az olyan bolt, ahol kézművesdolgokat is árulnak, de az nem nevezhető dizájnerboltnak – jegyezte meg Orsolya. Mint mondta, a céljuk az, hogy erdélyi dizájnerek számára biztosítsanak teret és lehetőséget a termékeik bemutatására, így a boltban kizárólag erdélyi alkotók minőségi és kreatív munkái várják a vásárlókat. Bemutatkozási lehetőséget kínálnak frissen végzett diákoknak, de már elismert alkotóknak is, azoknak, akik a rétegízlést szeretnék kiszolgálni. 

– Szerintünk a kevesebb több. A tömeggyártást minőséggel, kreativitással és tartóssággal szeretnénk felváltani. Ugyanakkor fel akarjuk hívni az emberek figyelmét, hogy van választási lehetőség, egyedibb, fenntarthatóbb, tartósabb termékeket vásárolhatnak. És ezáltal erdélyi fiatalokat, művészeket segítenek, hogy még több csodás munkát tudjanak létrehozni a közeljövőben – fogalmazta meg a küldetésüket a fiatal dizájner, akinek a saját munkái, az általa megtervezett és megvarrt ruhák is fellelhetők a bolt hangulatosan és áttekinthetően elrendezett kínálatban. 


Nagy az érdeklődés a dizájnerek részéről

Kurjatkó Orsolya rámutatott, a néhány napja megnyílt boltban különleges, minőségi, kézzel készített alkotások kaphatók. Mindenik darab más-más dizájnertől származik, így több vásárlói ízlésnek is eleget tudnak tenni. A táskák, ruhák, ékszerek és kerámiák mellett a régi mesterségek végtermékei is felbukkannak, például egyedi kalapok és személyre szabott cipők. Jelenleg 12 dizájnerrel dolgoznak együtt Erdély különböző pontjairól, Gyergyótól Kolozsvárig: három táskakészítővel (Chignon Mignon, Tulipart és Miklós Kata), három ékszerkészítővel (RebekArts, Ékességek, Kiss Katalin), két keramikussal (Gáspár Zsuzsanna – Zuzi és Lukács Andrea), valamint divattervezőkkel (Szakács Ágnes, Ördögh Angéla, Beango, Spielmann László, KUO Design, Libelle), jelenleg az ő termékeik lelhetők fel a Forradalom utcai bolt kínálatában. Ugyanakkor folyamatosan bővül a felhozatal, jövő héttől Ruzsa Lehel kézműves cipőkészítő lábbelii is kaphatók lesznek majd a boltban, tehát aki szeretne egyedi, személyre szabott cipőt készíttetni, annak lemérik a lábát, kiválasztja a bőrt, a modellt, és három héten belül elkészül a saját, egyénre szabott lábbelije. 

A hölgyeket igen gazdag ékszerkínálat fogadja, a fa alapanyagú és hideg gyantával kezelt daraboktól a nemez kiegészítőkig mindenki megtalálhatja a kedvére valót. 

Érdeklődésünkre, hogy miként került kapcsolatba a művészekkel, Orsolya elárulta, az egyetem elvégzése után számos divatbemutatón, valamint különféle rendezvényeken, például a Kolozsvári Magyar Napokon, kastélynapokon is megfordult, ahol lehetősége adódott sok szakmabelivel megismerkedni. Őket hívta meg először, hogy vonultassák fel alkotásaikat az újonnan megnyílt dizájnerboltban. Annak ellenére, hogy csupán néhány napja nyílt meg a bolt, nagyon sokan tudomást szereztek róla, és folyamatosan keresik meg művészek, hogy van-e még hely, mivel szeretnének hozni termékeket. Az érdeklődők között van, aki női csokornyakkendőket készít, mások kerámiafestők, táskakészítők, ruhatervezők, ékszerkészítők. Orsolya hozzátette, örömmel fogadják a megkereséseket, ugyanis ez biztosítéka annak, hogy folyamatosan fog frissülni az árukészlet. Ugyanakkor az utóbbi pár nap tapasztalata az, hogy meglepően sokan tértek be és vittek haza egyedi darabokat. 

– Szeretnénk bemutatni az embereknek, hogy igenis vannak tehetséges tervezők itt, Erdélyben is, és érdemes tőlük vásárolni – tette hozzá Orsolya. 


Több mint bolt

A fiatal dizájner elárulta, egyedi ötleteik vannak, ezért szeretnék, ha a vásárlóik szemében a Blaze több lenne mint egy bolt. Tervezik, hogy rendszeresen, akár havonta szerveznek majd éjszakai vásárlásokat, amikor egy pohár bor és kellemes zene mellett éjszakába nyúlóan várnák majd a vásárlókat. Emellett a Művészeti Líceum diákjainak a bevonásával fellépéseknek is szeretnének teret biztosítani, ugyanakkor workshopokat is terveznek, amikor a vásárlók bepillantást nyerhetnek abba, hogy hogyan készül például egy nemez ékszer, vagy hogyan történik a pólófestés.