2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődtek a 25. városnapok

Jubileumi kiadásához ért a marosvásárhelyi városnapok, ugyanis az idén szervezték meg a 25. rendezvényt. Számos színes program várja az érdeklődőket hat különböző helyszínen. Még a hivatalos megnyitó előtt volt az eseménysorozat egyik legmeghatározóbb mozzanata: felavatták Marosvásárhely díszpolgárait.


Fotók: Karácsonyi ZsigmondA laudációkra és a díjak átadására a Kultúrpalota Tükörtermében került sor. Azokat a személyeket díjazták, akik megvalósításaikkal hozzájárultak a város nevének öregbítéséhez. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere elmondta, nagy öröm számára, hogy a városnak ismét lehetősége nyílt arra, hogy tiszteletét fejezze ki a hősök, a példaképek előtt. A polgármester úgy vélekedett, ez jó alkalom arra, hogy kifejezzük, mi az, ami igazán értékes a város számára. Továbbá hangsúlyozta, hogy a város polgárai egyszerre kell bátrak és megfontoltak legyenek, amikor a városhoz nyúlnak, hiszen a település nemcsak azoké, akik most élnek benne, hanem a következő generációké is.

Az újdonsült díszpolgárok között van Marinela Popescu színésznő, aki több mint 60 produkcióban játszott az elmúlt 50 évben. A művésznő külön köszönetet mondott a színház vezetőségének, hogy ennyi év után érdemesnek tartották arra, hogy jelöltessék a díjra.


Dr. Béres AndrásA díjazottak sorában a második dr. Béres András, aki több éven át volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, de a Tompa Miklós Társulatot is vezette, valamint az ő nevéhez fűződik a Pálffy-ház felújítása is és a nemzetközi szinten is elismert doktori iskola megalapítása. Külön kiemelte, hogy a 90-es években, amikor városi tanácsos volt, részt vett a díj létrehozásában, ezért is külön büszke arra, hogy most (másodszor) megkaphatja ezt a kitüntetést.

A harmadik díjazott Zeno Fodor színházkritikus volt, aki 77 éve él a városban. Pályafutása alatt színházi referens, irodalmi titkár és a Tompa Miklós Társulat igazgatója is volt. Az évek során több mint 2000 kulturális anyagot közölt és 50 színdarabot fordított le. Elmondása szerint a művészet Marosvásárhelyen a lakosok elismerése által is ki van fizetve. Úgy vélekedett, hogy ameddig az ereje engedi, azért dolgozik, hogy a város minél előkelőbb helyet foglaljon el a kultúra térképén.


Moca Rudolf és Zeno FodorSorban a negyedik díjazott Rudolf Moca színész, bábszínész, rádiós műsorszerkesztő volt, aki félig magyar, félig roma családból származik. Először pszichológusnak tanult, azután beiratkozott az akkori Művészeti Főiskolára. 1973-ban alkalmazták a bábszínházhoz, ahol 38 év alatt 870 szerepben láthatták a nézők, az UNITER kiválósági díját is megkapta. Rudolf Moca viccesen hozzátette, hogy az embereknek nem lenne szabad mókázniuk az életükkel.

Díszpolgári címet kapott dr. Raţiu Petru Bogdan, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum romántanára is, aki ismert és elismert személy mind a tanárok, mind a diákok körében, hangzott el a laudációban. Raţiu Bogdan 2008 óta tanít a Bolyaiban, ahol kiváló eredményeket ér el a diákokkal. Az általa tanított diákok közül többen eljutottak a román nyelv és irodalom tantárgyverseny országos döntőjébe. Ez azért is kiemelkedő eredmény, mert magyar anyanyelvű diákokkal dolgozik. A 2019-ben Meriot-díjat kapott Raţiu Bogdan elmondta, hogy sokat köszönhet a városnak, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is képes lesz úgy nevelni a diákjait, hogy azok dinamikus közösséget alkossanak.

Post mortem díszpolgárrá avatták Csurkuly Sándor forradalmárt, aki 1989 decemberében a szabadság mellett emelte fel a szavát. Ő alapította meg a Maros Megyei Cigányok Demokratikus Szervezetét, valamint elérte, hogy a romák legyenek képviselve a helyi tanácsokban. 1993 és 1996 között támogatást nyújtott a romák megsegítését szolgáló szervezeteknek, a hadrévi konfliktus mediálásában is részt vett.

Végül, de nem utolsósorban post mortem díszpolgárrá avatták Vasile Cazant, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egykori igazgatóját. Aki ismerte, tudja róla, hogy kivételes ember volt, nagy tudással és hatalmas szívvel rendelkezett. Mindenkinek meghallgatta a gondját, és segítségre is lehetett számítani a részéről. Vasile Cazan zenei képzése nyolcéves korában kezdődött, karmesterként 16 évesen kezdett el dolgozni. 1990-ben a marosvásárhelyi vegyes kar karmestere lett. Vasile Cazan mindig törekedett a még jobbra, ezt bizonyítja az is, hogy New Yorkban is részt vett zenei továbbképzéseken a világ legnagyobb zenészei társaságában. Tanította a fiatal tehetségeket, tanár és karmester volt mind a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, mind pedig a helyi Művészeti Egyetemen. 2012-ben a prefektúra a legmagasabb kitüntetés, a Marosfelfalui Fibula díjat ítélte oda neki, 2015-ben megkapta a Pro Cultura elismerést is.

A díszpolgáravatás zárómozzanata a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia előadása volt, amely két Vasile Cazan-művet adott elő, a Pilátust, valamint a Templom és iskolát.

Az avatás után a várban megtörtént a 25. városnapok hivatalos megnyitója, ami hagyományosan a Mátyás király által kibocsátott oklevél felolvasásával vette kezdetét. Ezután a helyi zenekarok és zenészek vették át a főszerepet, 21:30-tól Tóth Gabi lépett színpadra.

Soós Zoltán elmondta, hogy a következő napokban a Honeybeast zenekar, Péterfy Bori és a Love band, valamint számos más zenekar is fellép a színpadon. A polgármester hozzátette, hogy hat helyszínen fognak zajlani a városnapok. A Bolyai utca fogja betölteni a művészetek utcája szerepet, a George Enescu utcában a lazább, jazzes hangulat fog dominálni. A Ligetben gyermekprogramokkal készülnek, a Víkendtelepen sporttevékenységek lesznek, míg a főtér nagykoncertek helyszíne lesz szombaton és vasárnap. Soós Zoltán külön hangsúlyozta, hogy várják az érdeklődőket, hiszen ez a rendezvény végre valóban a város lakosainak szól.