2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnap délután véget ért az egyik legrangosabb hazai filmszemle, a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A jövőre létrejöttének huszadik évfordulóját ünneplő szemlén díjat kapni immár komoly presztízsérték, a beküldött 56 alkotásból hatot érdemesített kitüntetésre a nemzetközi, filmes szakemberekből álló ítészbizottság.


Vasárnap délután véget ért az egyik legrangosabb hazai filmszemle, a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A jövőre létrejöttének huszadik évfordulóját ünneplő szemlén díjat kapni immár komoly presztízsérték, a beküldött 56 alkotásból hatot érdemesített kitüntetésre a nemzetközi, filmes szakemberekből álló ítészbizottság. A filmszemle hétvégi eseményeiről – nagyszerű játékfilmekről, egy szenzációs koncertről és a szemlére jellemző jó hangulatról, precíz szervezésről – hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk, alább következzen a 2011. esztendei díjnyertes rövidfilmek listája.

Az Erdély TV díja: Ahol a kutyák meghalnak (Svetlana Filippova, Franciaország). A Rádió Románia díja: Valami kék (Zomborácz Virág, Magyarország). Simó Sándor-emlékdíj a legjobb diákfilmnek – felajánló a Maros megyei MADISZ a Román Nemzeti Filmintézet támogatásával és az Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtoll: Kirándulás (Oded Graziani, Izrael). A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium díja: 7-es vázlat (Luiza Pârvu, Románia). Marosvásárhely város díja: Mátyás, Mátyás (Felméri Cecília, Románia/Magyarország). És végül az Alter-Native 19 Nagydíja – felajánló a Román Nemzeti Filmintézet: A nagy verseny (Kote Camacho, Spanyolország).