2020. augusztus 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Élhető Marosvásárhelyt

Mi a gond a marosvásárhelyi közszállítással? Miért nincsenek bicikliutak a környéken? Hogyan és milyen mértékben káros a szervezetre a vegyi kombinát, és mit lehet tenni ellene, esetleg változtatások által hogyan oldhatnánk meg a légszennyezést Marosvásárhelyen és környékén? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestek választ a líceumi és egyetemista diákok február 3-án a Sörházban.

A rendezvényt az Élhető Marosvásárhelyt nevet viselő, diákokból álló közösség kezdeményezte a Maros Megyei Magyar Diáktanáccsal (MDT) karöltve. Az esemény céljaként a globális és lokális környezetvédelmi problémák súlyosságát és azok ismertetését tűzték ki. A témák megvitatása érdekében két szakértő is hivatalos volt a rendezvényre: Kelemen Márton természetvédelmi szakember és Csiki Zsolt városi tanácsos. A beszélgetést az Élhető Marosvásárhelyt kezdeményezés alapító tagja, Csiky Eduárd koordinálta. A rendezvényen rengeteg fiatal vett részt, ahogy Csiki Zsolt fogalmazott, észrevehető volt a diákok érdeklődése a téma iránt, hisz a beszélgetés végén sem kerültek elő a telefonok.

A rendezvény első felében a résztvevők a globális természetvédelmi problémákról hallhattak és kérdezhettek. Szó volt többek között a Greta Thunberg által elindított mozgalomról, az üvegházhatásról, a CO2-kibocsátásról, a műanyag felhalmozódásáról és a klímaválságról. Kelemen Márton hozzátette, a változást lokálisan kell elkezdeni, példát mutatva a környezetünkben élőknek. Véleménye szerint minden ország arra vár, hogy más tegye meg az első lépést, emiatt stagnál vagy akár nő az ökológiai lábnyom. Elmondása szerint a természetvédelmi problémák túlnyomó többségének oka a túlnépesedés, épp ezért fontos, hogy megtaláljuk az arany középutat a fejlődés és a környezettudatosság között. 


Az előadás második részében megtudhattuk, hogy a fentebb említett problémák mind világszinten, mind városszinten régóta jelen vannak a köztudatban. Az ENSZ felmérése szerint a legnagyobb visszahúzó erő a szabályok figyelmen kívül hagyása. Csiki Zsolt városi tanácsos szerint a város olyan célokat tűz ki maga elé, amelyek nem igényelnek különösebb erőfeszítést, ezáltal lassúbb a város fejlődése is. 

A részt vevő diákok nagy érdeklődést mutattak a bicikliutak kialakításának lehetőségei iránt. A városi tanácsos szerint a program megvalósítható lehetne, viszont elsősorban az összeköttetési pontokat kell megtervezni. Amikor a diákok a tömegközlekedésről és a zsúfolt reggeli és délutáni forgalomról, a mélygarázsokról kérdeztek, megbizonyosodhattak róla, hogy Marosvásárhelyen ez egy több szempontból is nehezen megoldható probléma. Felmerültek a buszmenetrenddel kapcsolatos kérdések is, a menetrendet a nagy forgalom és a körgyűrű hiánya miatt nem lehet egyezményes táblázatba foglalni. A városi képviselő a probléma megoldását a buszsávban látja. 

A fiatalok meglepően tájékozottak voltak a problémákról. Kérdésekből sem volt hiány, a meghívottak megoszthatták véleményüket az elektromos autók környezetkímélő hatásairól, a nagyhatalmak természetvédelemmel kapcsolatos nézeteiről, az erdőtüzekről, a szelektív gyűjtőpontok hiányáról. A hallgatóság elgondolkodtató és releváns kérdésekkel komoly fejtörést okozott a szakértőknek. Az esemény befejeztével személyes beszélgetésekre is sor került.

 Úgy gondolom, hogy a programon részt vevő diákok azon generáció tagjai, amely képes tenni Marosvásárhely jövőjéért, esetleges megváltozásáért; az esemény és a közösség pedig garancia a hasonló tevékenységek sikerének. A kezdeményezés összefogja a tenni akaró diákokat, közösséggé formálja őket, hogy együttes erővel tegyenek a változásért. A szervezők komolysága, odaadó munkája és a résztvevők kíváncsisága olyan kezdeményezést indított el Marosvásárhelyen, amelyre már régóta szüksége volt a városnak.