2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lélekgraffiti

Rántott iPad, bedarált iPhone, emeletről kirepülő alsónadrág – ezekből a pillanatképekből bizonyára sok tizenévesnek beugrik Dezső Bence neve. A sepsiszentgyörgyi származású, 21 éves videó-készítővel a júliusi Vibe fesztiválon „élőben” is találkozhattak a rajongók. A Maros-parti fák alatt a vlogger sztár többek között arról mesélt, hogyan vált belőle Magyarország egyik legsikeresebb youtubere - 2017-ben cégével elnyerte az Év Innovatív Vállalkozója díjat, 2018-ban pedig a magyarországi Playboy Év Férfia díjra jelölték –, mit jelent számára az „influencer” életforma, és mennyiben más az a Bence, aki „offline” van, mint az, akit tinédzserek százezrei követnek a virtuális térben.

– Az influencer, azaz véleményvezér fogalmát kicsit túltolták az utóbbi időben, ma már a 4000 követővel rendelkező videós is annak vallja magát – jegyezte meg a vlogger, majd azt is hozzátette, hogy sohasem készített kimondottan azért videós tartalmakat, hogy másokat befolyásoljon, ugyanis a mai napig legfőbb célja a szórakoztatás. 

Bence hat évvel ezelőtt határozta el, hogy kipróbálja magát ezen a területen, amikor Magyarországon terjedni kezdett a videókészítés trendje. Akkoriban még csak két felkapottabb youtubert ismertek a fiatalok – Bencét is az ő munkájuk vonzotta ebbe a világba –, és soknak számított, ha 20 ezren megnéztek egy tartalmat, míg ma a 200 ezres megtekintés is csak átlagos. Első vágatlan videóját 32-en nézték meg. 

Fotó: Nagy Eduárd


2Faces titka

A székelyföldi vlogger 15 évesen egyedül vágott neki a youtuberek útjának, később egy haverja is csatlakozott hozzá, de később kilépett. Eleinte 2Faces néven készültek a videók, amikor azonban az egész komolyra fordult, Bence marketingfogásként a saját nevével folytatta a vloggerkedést.   

– Kezdetben nem mondtam el senkinek, hogy mivel foglalkozom, de egy hónap múlva már az egész iskola tudta. Az egyik videót édesapám laptopján szerkesztettem, a család így szerzett róla tudomást. 

Két éve pályája újabb fordulatot vett, kiköltözött Budapestre.

– Rengeteg szabadidőm volt, és szerettem volna egy új projektet – fogalmazta meg a motivációt a vlogger, viszont sajnálja, hogy a magyar fővárosban elvesztette jellegzetesen erdélyi akcentusát. (Hogy nem egészen, azt a Brodapest-sorozat Patkány a suliban, Bence vs Csongi Székely sztorik című videó bizonyítja.)  

Lavinák nélkül 

A kedvenc tartalmak kapcsán elmondta, hogy három évvel ezelőtt még készített olyan videókat, amelyekben valamiről véleményt mondott, két éve azonban kizárólag olyan tartalmakat gyárt, amelyekkel tíz percre kikapcsolja és megnevetteti a követőket. 

– A véleménykifejtős videók egy korábbi lelkiállapotomat tükrözték, azért tudtam azokat akkor elkészíteni – tette hozzá a youtuber, aki a kudarcait sem rejti véka alá. A Vibe-os találkozón például arról is mesélt, hogy bizonyos kihívásos videókért – az iPhone bedarálásért és az iPod kirántásáért – rengeteg negatív kritikát kapott, de az ilyen sikertelen kísérletekből is tudott tanulni. A tartalomgyártásban egyébként a pillanat ragadja meg, a napi vlog forgatókönyve is mindig a spontán helyzet szerint alakul. A legsikeresebb videók – mint például az emeleti ablakból a budapesti Váci utcára kirepülő alsónadrág jelenete – éppen ezekből a váratlan történésekből születnek. 

Arra a kérdésre, hogy mit üzen célcsoportjának a 9 perces tartalmakkal, gondolkozás nélkül rávágta: – Semmit, csak érezzék jól magukat –, majd hozzátette: – Nem szeretnék tanítani a videóimmal, és nem is biztos, hogy jó irányt tudnék mutatni.

A véleményvezér fogalmára visszatérve Dezső Bence elmondta, hogy videóival körülbelül 90-150 ezer fiatalt szólít meg, illetve befolyásol, és tisztában van az ezzel járó felelősséggel, így arra törekszik, hogy ne indítson el lavinát, több iPodot például biztosan nem fog rántott húsként „tálalni”. Az azonban nem nagyon foglalkoztatja, ha egyesek „csámcsognak” rajta (a legnagyobb magyar videósként számon tartott Dancsó Pétertől volt is ebben bőven része), ha ugyanis erre figyelne, az a karriere kárára menne.

„Önmagam felpörgetve”

A vlogger a személyes tartalmú videók készítésekor is vigyáz intim szférája megőrzésére, azt például nem mutatja meg a nézőknek, hogy hol és hogyan dolgozik. A Vibe fesztiválon azonban arról is mesélt, amit a kamera nem rögzít, többek között elárulta, hogy bár a videóiban nem szokott szerepet játszani, hétköznapi énje nyugodtabb, és folyton a munkán „kattog”.

– A  képernyőn önmagam adom felpörgetve – mutatott rá virtuális jelenléte lényegére. Hallgatósága azt is megtudhatta, hogy a videós munka miatt három éve nem volt nyaralni. Napi programja rendszerint délelőtt 11 órakor kezdődik, felkelés után a Dezső Bence Kft. irodájába siet. Korábban a lakása volt a munkahelye, de a munkának fenntartott különálló teret jobb megoldásnak érzi, az iroda ugyanis rendszert visz az életébe.

Szponzorált tartalom, mentorprogram, Brodapest

Mióta „befutott”, számos cég kéri fel Bencét a termékei népszerűsítésére, így videóinak egy része szponzorált tartalom. A cégalapítás elsődleges célja is a szponzorációk leszámlázása volt. A felkéréseket azonban nagyon megválogatja, csak olyan termékeket mutat be a videóiban, amelyek a célcsoportjának szólnak, és amelyeket ő is jónak talál. A célcsoportnál maradva a videókészítő arról is beszélt, hogy sokan nőttek fel együtt vele, egy 15 éves lány például a kezdetektől, hat éve követi. Rajongótáborát a tizenévesek teszik ki, de nézői között huszonévesek is vannak. 

A cégalapítás gondolata nem állt távol a fiatal youtubertől, Bence ugyanis vállalkozócsaládból származik. Ettől függetlenül ő sem érkezett kész tudással az üzleti életbe, a saját bőrén tanult, például azt, hogy jó meghallgatni mások véleményét, és megbeszélni a problémás helyzeteket. Egy mentorprogramot is működtet, youtubereknek segít eligazodni a virtuális „talajon,” egyebek mellett a szponzorálásokat illetően, de abba nem szól bele, hogy mentoráltjai milyen tartalmakat készítsenek. Saját alkotásai közül leginkább a Brodapest-sorozatra büszke, amiben Bencét hat másik fiatallal látni különböző élethelyzetekben.

„Hiányzik a csend, az emberek...”

A vibe-os beszélgetés során az is kiderült, hogy a népszerű vloggernek nincs példaképe, ha tehetné, legszívesebben csak játszana és hülyéskedne a videóiban, és egyszer Burger King-arc lehetett volna, de fiatal életkora miatt az édesanyja nem engedte, hogy elvállalja a megbízatást. A magyar fővárosban egyszer sem „románozták”, erdélyi származása miatt sem pozitív, sem negatív megítélésben nem volt része. A sepsiszentgyörgyi és a pesti létforma között azonban jelentős különbséget érez.

– Hiányzik a csend, az emberek, az akcentusok – vallotta be a vlogger, aki nem tartja kizártnak, hogy egyszer hazaköltözik vagy kétlaki életmódra vált. Öt évre szóló elképzelései nincsenek, és B tervet sem készített arra az esetre, ha a közösségi médiának befellegzik. A jövő biztosítékaként a mostani munkáját, kezdeményezéseit szeretné újakkal kiegészíteni, ezek a tervek azonban egyelőre nem nyilvánosak.

A Maros-parti találkozó végén a rajongók „ostrom alá vették” a you-tubert. A számtalan vicces kérdés mellett – hozott-e tányért?, szokott-e fát lopni? – komolyabbak is elhangzottak, például az, hogy mi kell meglegyen egy videósban, és milyen technikai felszereltségre van szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen. 

– Egy okostelefon is elég – szögezte le Dezső Bence, majd hangsúlyozta: – Tartalom szempontjából a kulcs a kitartás. Én egy évig kínlódtam, hogy aktív közönségem legyen. 

Az együttlét végén elhangzó kérdésre – miért lett influencer? – pedig így válaszolt:

– Mert van egy aktív közönségem, és megvan a kapcsolat közöttük és köztem. Ez a legfontosabb.