2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután tavaly aláírták a Maros Megyei Tanács által benyújtott, az integrált hulladéktároló létrehozására vonatkozó pályázat finanszírozási szerződését, tegnap a megyei önkormányzat megkötötte a szerződést a kivitelezővel, amelynek értelmében 18 hónap után elkészül a kerelőszentpáli környezetkímélő hulladéktároló.


Miután tavaly aláírták a Maros Megyei Tanács által benyújtott, az integrált hulladéktároló létrehozására vonatkozó pályázat finanszírozási szerződését, tegnap a megyei önkormányzat megkötötte a szerződést a kivitelezővel, amelynek értelmében 18 hónap után elkészül a kerelőszentpáli környezetkímélő hulladéktároló.

Az összesen 45,2 millió eurós beruházás (amiből 31,5 millió uniós pénz) részeként mind városi, mind vidéki viszonylatban megvalósul a szelektív hulladékgyűjtés, Marosvásárhelyen a háztartási hulladék 80 százalékát különválasztják, a falusi háztartások legkevesebb 50%-ban bevezetik a komposztálást, átrakó-, válogató- és komposztálóközpontot építenek a megyeszékhelyről származó hulladék elhelyezésére, Kerelőszentpálon zonális lerakatot és mechanikai-biológiai kezelőállomást építenek, illetve ugyanennek a projektnek a keretében bezárták a marosvásárhelyi, szászrégeni, radnóti, marosludasi és szovátai hagyományos szeméttelepeket. Átrakóállomások épültek Phare-támogatásból Szászrégenben (évi 23.000 tonna hulladék), Dicsőszentmártonban (évi 14.000 tonna hulladék), Mezőrücsön (évi 5.300 tonna hulladék), Segesváron (évi 16.000 tonna hulladék kezelése), Balavásár a következő a sorban, ahol ilyen állomást létesítenek. Kényes része a projektnek a Marosvásárhely–Maroskeresztúr néven említett, valójában Székelykakasdra tervezett, évi 65.000 tonna hulladék kezelésére alkalmas átrakó-, válogató- és komposztálóközpont, a helyiek tiltakozása miatt. Ennek ellenére a szerződést a szóban forgó telephelyre a megyei tanács megköti, hiszen, mint Radu Spinei projektmenedzser a Népújságnak elmondta, minden törvényes dokumentum illetve jóváhagyás megvan hozzá, a területet pedig a marosvásárhelyi önkormányzat rendelkezésre bocsátja. A kakasdiak álláspontját, illetve a megyei önkormányzat szándékát firtató újságírói kérdéseket kelletlenül fogadta a tanács vezetése, hiszen, mint Lokodi Edit elnök elmondta, a Románia kormánya által vállalt kötelezettségek részeként indított projekt meghiúsulása komoly uniós szankciókat vonna maga után és ellehetetlenítené a korszerű hulladékgazdálkodást a megyében.

A tegnapi sajtótájékoztató adott keretet a kerelőszentpáli szemétlerakó megépítésére vonatkozó, 24 millió euró értékű szerződés aláírására. A meghirdetett versenytárgyalásra 11 cég tett ajánlatot, az eredményt hárman is megóvták, ám az óvásokat elbíráló országos tanács elutasította azokat. A nyertes a bukaresti székhelyű Hidroconstrucţia Rt. lett, amely az Iridex Kft-vel valamint az argeşi Argiffal partnerségben építkezik majd. Az építés megkezdését Radu Spinei szerint 28 napon belül elrendelik. A 7800 alkalmazottat foglalkoztató Hidroconstrucţia Rt. vezérigazgatója, Emil Timofti a Népújságnak elmondta, meggyőződése, a 18 hónapos határidőt tartani tudják, hiszen nem ez az első környezetkímélő hulladéktelep, amit megépítenek. A cég egy hónapja kezdte meg a botoşani-i, júliusban pedig a giurgiui lerakatok építését, és már befejezte a bákóit valamint a vâlceait.