2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken ünnepelte 50. születésnapját Dávid Kornél 127-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, aki eddig egyedüli magyarként játszott az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA).

A jelenleg a bajnok Milwaukee Bucks játékosmegfigyelőjeként dolgozó korábbi kosaras ebből az alkalomból felidézte élete első NBA-mérkőzését: a Chicago Bulls a Utah Jazz-zel játszott, amely ellen júniusban még a bajnoki finálét vívta. „Az előző évben, mint mindenki más, még én is itthonról figyeltem a döntőt, majd a következő szezonban azokkal a játékosokkal kellett felvennem a harcot, akiket a tévén néztem. Ezek a pillanatok beleégtek az agyamba” – emlékezett vissza debütálására Dávid Kornél, aki a Karl Malone és John Stockton fémjelezte Jazz elleni nyitányon 12 perc alatt 11 pontot és négy lepattanót szerzett.

„A napjaimat azóta is kiteszi az NBA, bár az európai kitérőim alatt annyira nem figyeltem a liga történéseit. Sok minden ugyanaz, de legalább ugyanennyi dolog sokat változott azóta, hogy ott játszottam. Mindig is érdekelt, mi van a háttérben, hogyan lehet játékosokat kiválasztani, utána miként kerülnek oda, hogyan épül fel egy sikeres klub. Voltam olyan szerencsés, hogy ezt megtapasztalhattam, mert bajnok lett az a csapat, amelyiknél dolgozom” – utalt a Bucks nyári sikerére Dávid Kornél, aki négy együttesnél összesen 109 NBA-mérkőzésen lépett pályára.

A nagykanizsai születésű kosaras az NBA-ben a Bulls után a Cleveland Cavaliersben, a Toronto Raptorsban és a Detroit Pistonsban szerepelt, öt pontot és 2,8 lepattanót átlagolt 1999 és 2001 között. A tengerentúli liga mellett a francia Strasbourgban, a litván Zalgirisban, valamint  két spanyol csapatban, a TAU Cerámicában és a Gran Canariában játszott, Magyarországon pedig az Albacomp mellett a Budapest Honvédot és a Malév SC-t erősítette. Magyar bajnokságot háromszor, Magyar Kupát egyszer nyert, emellett kétszeres Spanyol Kupa- és spanyol szuperkupa-győztesnek, valamint  litván bajnoknak is mondhatja magát. Az Euroligában négy szezonban szerepelt, ezalatt 11,6 pontot és 5,5 lepattanót átlagolt.


Dávid Kornél – az egyetlen magyar NBA-játékos (Facebook)



Tárgyalások kezdődtek az NBA európai divíziójának létrehozásáról

Az észak-amerikai profi kosárlabda-szövetség (NBA) és a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) tárgyalásokat kezdett a sportág európai divíziójának (NBA Europe) létrehozásáról.

A madridi Marca híre szerint az NBA szponzorálná az új ligát, amelynek csapatai ugyanakkor nem játszanának az NBA-s együttesekkel.

A spanyol sportlap úgy értékeli, hogy a kezdeményezés új kontinentális klubsorozat életre hívásához vezet, egyszersmind a jelenlegi Euroligának, a legjobb európai klubcsapatok tornájának a végét jelentheti.