2021. március 2., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A diabétesz nem akadály a mozgásban, a sportban

Július közepén immár ötödik alkalommal szervezett hegymászótúrát az ország különböző részeiből érkező, mintegy húsz cukorbeteg fiatalnak a Maros Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID). A Dia Mount Challenge projekt célja bebizonyítani, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalok is képesek sportolni, hegyet mászni, mi több, extrém sportokat űzni, amennyiben folyamatosan ellenőrzik és megfelelő szinten tartják a vércukorszintjüket. A technika vívmányainak köszönhetően manapság ez egyre könnyebb számukra, a hegymászótúra az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy a szenzoros készülékek mennyire megkönnyítik az érintettek életét.

Ötödszörre vitte kétezer méter fölötti magasságba hegyet mászni a cukorbeteg fiatalokat a Maros megyei egyesület. Július közepén mintegy húszfős csapat indult a Páring-hegységbe, a diabétesszel élő fiatalokat a mentő és a hegyimentő szolgálat képviselői mellett orvosok is elkísérték. Az egyesület által kezdeményezett, országos viszonylatban egyedinek számító projekt célja bebizonyítani, hogy semmi különbség nincs egy cukorbeteg és egy egészséges fiatal között, ha a vércukorszint a megengedett értékek között mozog. A fiatalok közel húsz kilométert tettek meg, több mint 2500 méter magasba jutottak fel. A fizikai erőfeszítés ellenére sem volt gond, mindeniküknél szenzoros készülék követte a vércukorszintet – fejtette ki Rodica Molnar, az egyesület elnöke. Mint mondta, a szenzoros készülék folyamatosan méri a vércukorszintet, nem kell megállni, kivenni a hátizsákból a készüléket, megszúrni az ujjat, hanem egyszerűen ránéznek a telefonjukra, és látják az értéket, illetve a tendenciát, hogy emelkedőben vagy csökkenőben van-e. A projekttel, amelynek a mottója Cukorbetegen a felhők fölött, lehetőséget adnak a fiataloknak, hogy legyőzzék a saját korlátaikat, ugyanakkor szeretnék mozgásra, sportolásra ösztönözni őket, meggyőzni arról, hogy bátran végezhetnek testmozgást, az nem veszélyezteti az állapotukat. Az a tapasztalat, hogy sok szülőben az a tévhit él, hogy a cukorbeteg gyereknek nem szabad sportolnia, sok esetben felmentik a torna alól, attól tartva, hogy a megerőltetés hatására ingadozni kezd a vércukorszintje. A hegymászás nagy élmény volt a fiataloknak, annak ellenére, hogy a hegycsúcson igen viszontagságos volt az időjárás, zuhogó eső és köd fogadta a túrázókat. Miután meghódították a csúcsot, a szálláshelyen workshopokra került sor, különféle applikációkkal ismerkedhettek meg, amelyek könnyebbé teszik a vércukorszint nyomon követését, valamint diabetológus szakorvosnak tehették fel azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják őket, többek között a jelenleg is tomboló járványhelyzetről és annak a cukorbetegeket érintő vonatkozásairól.

Rodica Molnar rámutatott, az utóbbi hónapok arról szóltak, hogy mit nem szabad tennünk. A projekt azt bizonyította be, hogy szinte bármit megtehetünk, amennyiben tiszteletben tartjuk a szabályokat. Mint mondta, az utóbbi hónapokban azt hangoztatták a sajtóban, hogy a cukorbetegekre különösen veszélyes a koronavírus-fertőzés, ami nagy nyomást gyakorolt a szülőkre. A cukorbeteg gyerekek hozzá vannak szokva a rengeteg szabályhoz, megszorításhoz, amelyeket tiszteletben kell tartaniuk a saját egészségük érdekében, ezért nem jelentett különösebb erőfeszítést számukra a fokozott óvatosság, az egyesület elnöke szerint inkább a szülők élnek rettegésben a járványhelyzet miatt, attól tartanak, nehogy hazavigyék a munkahelyükről a fertőzést, és átadják cukorbeteg gyereküknek.

Egy, az egyesület által kezdeményezett online felmérésből kiderült, hogy a kétszázötven válaszadóból ketten, két felnőtt cukorbeteg személy kapta el a fertőzést.