2021. október 24., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete (ASCOTID) volt az egyik szervezője annak a szakmai találkozónak, amelyet június 4–6. között Vâlcea megyében tartottak, és amelyen az ország különböző részeiről a cukorbetegeket felkaroló egyesületek képviselői vettek részt. A cél az volt, hogy azok, akik évek óta harcolnak a diabéteszben szenvedők jogaiért, megosszák tapasztalataikat az újonnan induló egyesületekkel. A Maros Megyei Cukorbeteg Gyerekek és Fiatalok Egyesülete, a Sports&Diabetes, valamint a Type 1 Dreamers által szervezett szakmai találkozón az ország különböző részein tevékenykedő, cukorbetegeket felkaroló mintegy tíz egyesület harminc képviselője vett részt, többek között Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Konstancáról, Bukarestből, Jászvásárról, Resicáról – tájékoztatta lapunkat Rodica Molnar, a cukorbeteg gyerekek és fiatalok érdekeiért 15 éve munkálkodó ASCOTID vezetője.


A statisztikák szerint Romániában tízből egy személy érintett ebben a betegségben, és a mindennapok tapasztalata az, hogy a cukorbetegek érdekeit képviselő egyesületeknek nagy a szerepük a páciensek jogainak érvényesítésében, a kezelés folytonosságának biztosításában, a tájékoztatásban, a szakorvosokkal való kapcsolattartás elősegítésében, valamint abban, hogy lehetőséget teremtenek arra, hogy a betegek egymást bátorítva, egymás tapasztalataiból okulva hatékonyabban ellenőrzés alatt tartsák a betegséget.

A cukorbetegeknek, illetve azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekét diabétesszel diagnosztizálják, nagy segítség az egyesület, ahol a sorstársak támogatására számíthatnak.

Hasonló szakmai fórumra öt éve nem került sor, az elmúlt évben a járvány nem tette lehetővé, hogy ezek az egyesületek személyesen is tartsák a kapcsolatot egymással, illetve a tagjaikkal, emiatt igencsak indokolt volt a találkozás. A három nap alatt számos tanácskozásra, workshopra került sor különböző tematikákban, többek között a páciensek érdekeit képviselő szervezetek képviselői mellett orvosok, ügyvédek járták körbe a diabétesz különböző vetületeit. Szó esett a nehézségekről, amelyekkel a krónikus betegek szembesülnek az egészségügyi rendszerben, az országos diabéteszprogramról, a cukorbetegek kezelésében alkalmazott legújabb és legkorszerűbb eljárásokról, ugyanakkor a törvénykezésbeli, illetve adminisztrációs gondokról is, amelyekkel a páciensek érdekeiért harcoló egyesületek szembesülnek. 

Az újonnan alakult egyesületek számára rendkívül fontos, hogy tanuljanak azoktól, akiknek többéves vagy akár több tíz éves tapasztalatuk van, hogy a hatóságok partnerként kezeljék őket, mivel csak így tudják érdemben képviselni a tagjaik érdekeit.