2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kompetenciák alapján I. kategóriába sorolták a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat.


Kompetenciák alapján I. kategóriába sorolták a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházat – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón dr. Florin Gomotîrceanu menedzser. A besorolást a szaktárca ideiglenes jelleggel, hat hónapos időszakra hagyta jóvá: december 31-ig az egészségügyi intézetnek biztosítania kell az ügyeleti vonalat több szakterületen is.

Júniustól a legsúlyosabb esetek ellátását regionális szinten biztosító, kiemelten magas kompetenciájú kórházként (I. kategória) köt szerződést az egészségbiztosítási pénztár a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházzal.

Dr. Florin Gomotîrceanu (képünkön) menedzser a Népújság kérdésére elmondta, a kórházstruktúrából három klinikai részleg hiányzik: a tüdőgyógyászati klinika, a fertőző betegségek klinikája illetve a pszichiátriai klinika. Ahhoz, hogy a besorolási kategóriát véglegesen megkapják, együtt kell működniük a Maros Megyei Klinikai Kórházzal, amelynek keretében megtalálhatók a fent említett klinikák. Kivétel a pszichiátria, ez esetben csak az ügyeleti vonalat kell létrehozniuk, hiszen a sürgősségi kórház poliklinikai részlegén van pszichiátriai rendelés.

A menedzser szerint ez nem jelent gondot, mivel rendelkeznek szakemberekkel. Gomotîrceanu kijelentette: nagy elégtétel számára, hogy a Maros Megyei Sürgősségi Kórház egyike annak az öt romániai kórháznak, amelyeket I.-es kategóriába sorolt a szaktárca és reméli, a kiemelt kategória kiemelt finanszírozást is jelent az intézetnek. Az egészségbiztosítási pénztárral az évi keretszerződést idénre még nem kötötték meg, ezért a kórházvezető nem tudott nyilatkozni a finanszírozás mértékéről, ami jelenleg a kórházi kapacitás 90 %-a alatti, és csak a bérekre, a közműszolgáltatásokra és részben a beszállítók kifizetésére elég, a beruházásokra a szaktárca utalt ki pénzt.

A Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórháznak az adósságállománya eléri a 30 millió lejt, amiből 12 millió lej még nem haladta meg a kifizetési határidőt. Érdeklődésünkre dr. Florin Gomotîrceanu hangsúlyozta, a fent említett három klinika mellett más szakterületen is együttműködnek a Maros Megyei Klinikai Kórházzal, mivel a krónikus betegek esetében hosszú várólistáik vannak (elsősorban ortopédián, kardiológián, szemészeten, bőrgyógyászaton, urológián), az egymásnak végzett szolgáltatásokat pedig elszámolják. Elismerte, hogy a Maros Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház kategorizálásánál sokat nyomott a latban, hogy a szaktárca a kórház ügykezelésébe utalta a volt Kardiológiai és Transzplantációs Intézetet, hiszen e nélkül az intézkedés nélkül nem kaphatták volna meg a legmagasabb besorolást.

A sajtótájékoztatót követően a menedzser a kórház egyik alkalmazottja, Ana Sălăgean – az intézet előcsarnokában kiállított – festményeinek megtekintésére hívta meg a sajtó képviselőit.