2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

A házi kedvencek kíváncsisága határtalan, szívesen kóstolnak meg bármit, aminek az illata számukra ínycsiklandó. A karácsonyi és szilveszteri édességek, süteménymaradékok sem kivételek ez alól, ám a csokoládét is tartalmazó nyalánkságoktól távol kell tartani az állatokat, jutalmazni, megkedveltetni velük végképp nem szabad. A fekete csokoládé mérgező hatása mellett a szőlő, mazsola, földimogyoró is ártalmas lehet.


Fotó: Szer Pálosy PiroskaA csokoládé a többi között kakaóból készül, amely nagy mennyiségű teobromint és egy kevés koffeint tartalmaz. Ezek a metilxantinok csoportjába tartoznak, melyeket az emberi szervezet képes gyorsan lebontani, ám a kutyák szervezete nem, a hosszú ideig tartó feldolgozás teszi veszélyessé számukra a fekete csokoládét, mivel ez idő alatt a mérgező anyagok a szervezetükben keringenek. A kutyatartók általában tudják, hogy a csokoládé nem tesz jót a kedvencüknek, de azt, hogy miért nem adható, mérgező-e, és ha igen, milyen mennyiség felett, valószínűleg nem sokan, ezért a szakembert a tünetekről, megelőzésről és a mérgező adag mennyiségéről kérdeztük. 

Amint dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője elmondta, a mérgezés súlyossága nagymértékben függ a csokoládé típusától, az elfogyasztott mennyiségtől, illetve az állat egyedi érzékenységétől. Kis mennyiségű csokoládé nem okoz mérgezést, nagy mennyiség azonban nagyon súlyos tüneteket okozhat, és akár az állat elhullásához is vezethet. A tünetek rövid időn belül, akár néhány órával a fogyasztás után már jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, a has nyomásérzékenysége, szomjúság, izgatottság, szapora szívverés, nyálzás. A csokoládéban található koffein – akárcsak az embernél – a kutyáknál is a központi idegrendszerre hat: fokozza a szívműködést, anyagcserét, légzést. A súlyos teobromin- vagy koffeinmérgezés izomgyengeséget, szívritmuszavart, veseelégtelenséget okozhat, a tünetek később rángógörcsökben és a vérkeringés összeomlásában is megnyilvánulhatnak. Az elhullás ilyen esetben akár 24 órán belül bekövetkezhet. Az ünnepek alatt a legtöbb háztartásban bőségesen felhalmozódik az édesség, így az azt követő időszakban is a gazdik némelyike szívesen osztja meg házi kedvencével a nyalánkságokat. Esetenként azonban ezzel épp a társ-állatok egészségi állapotát kockáztatják, mivel rendkívül érzékenyek a csokoládé mellett a szőlőre, mazsolára, földimogyoróra is. 

A tortabevonó veszélyesebb a fehér és a tejcsokinál

A macskáknál ritkábban fordul elő csoki vagy kakaópor-mérgezés, kutyáknál is többnyire a kis testűeknél, minden esetben az elfogyasztott mennyiség és a kakaótartalom a mérvadó. A gazdik szerencsére többnyire tejcsokit nassolnak, az étcsokit kevésbé (a kakaótartalom ebben nagyobb), a veszélyes kakaó-porhoz az állatok szintén nehezebben férnek hozzá. A mérgező anyag a kakaóban lévő teobromin (dózisfüggő), ami nagyobb százalékban a fekete csokoládéban, az étcsokoládéban, valamint a kakaóporban található. A mérgező hatóanyaggal kapcsolatosan az interneten hozzáférhető mérgezési kalkulátorok segíthetnek gyorsan eligazodni, döntést hozni, hogy az elfogyasztott mennyiség sürgősségi esetnek számít-e vagy sem. A különböző típusú csokoládék kakaótartalma is eltérő, de a keserű étcsokoládék és a tortabevonók/ főzőcsokoládék tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű teobromint, ezért ezek a legveszélyesebbek. A tejcsokoládéban kisebb mennyiség van, így mérgezést csak nagyobb adag elfogyasztása okoz, a fehércsokoládé pedig szinte veszélytelen az alacsony kakaótartalma miatt. Anyagcseréjük során a kutyák és a macskák szervezete mind a teobromint, mind a koffeint sokkal lassabban bontja le, mint az emberé – a kutya vérében akár 20 órán keresztül is jelen van a teobromin –, felhalmozódhat a szervezetükben, ez vezethet mérgezéshez. Ha a kedvenc óvatlan pillanatban cseni el csokit, másik gondot a vele együtt lenyelt csomagolópapír is jelentheti, amely gyomorproblémákat okozhat. Kisebb mennyiségű csokoládé sem ajánlott a kisállatok számára, mert a magas zsírtartalma érzékenyebb kutyáknál életveszélyes hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, gyakori fogyasztása pedig az állat elhízásához vezethet.


Fotó: Szer Pálosy PiroskaA csokoládé típusán kívül a kutya méretétől, életkorától és fajtájától függ, hogy mekkora mennyiség lehet végzetes számára. Példaként egy 5 kg-os kutyának kisebb mennyiségű étcsokoládé elfogyasztását követően súlyosabb tünetei lehetnek, és komolyabb állatorvosi ellátást igényelhet, mint egy ugyanakkora súlyú kutya, amelyik valamivel több tejcsokoládét fogyasztott. Ugyanígy az a mennyiség, ami egy aprócska ölebnek halálos, egy német juhász esetében csupán enyhe tüneteket okoz. Az enyhébb mérgezéses tüneteket (hányás, nyálzás, hasmenés, izgatottság) testtömeg-kilogrammonként 20 mg teobromin elfogyasztása váltja ki. Egy 10 kilogrammos kutyánál ez 200 mg teobromint jelent. Nagyobb mennyiség (40-60 mg testtömeg-kilogrammonként) sokkal súlyosabb tüneteket, gyors szívverést, szívritmuszavart, görcsöt, kómát, ritka esetben elhullást okozhat. 150-200 mg teobromin testtömeg-kilogrammonként végzetes lehet az állat számára. Főzőcsokoládéból (és tortabevonóból vagy jobb minőségű fekete csokoládéból) egy 10 kg-os testsúlyú kutyának már 12,5 g elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy enyhe mérgezéses tünetek jelentkezzenek. Ez egy 100 g-os tábla csokoládé 1/10 része. Tejcsokoládéból ennél jóval nagyobb mennyiséget, kb. 85 g-ot kell egy 10 kg súlyú kutyának elfogyasztani egyszerre ahhoz, hogy az enyhe mérgezéses tünetek megjelenjenek. 

A csokoládé mellett a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő és a mazsola is ártalmas lehet. A szőlő- vagy mazsolamérgezés vesebántalmakra utaló tünetekkel jelentkezik, de halálos veseelégtelenséget is okozhat. A legnagyobb gond, hogy előre nem lehet meghatározni, mennyire érzékenyek az állatok ezekre a gyümölcsökre. Egyesek közülük ugyanis életük során több ízben fogyasztják különösebb gond nélkül, másoknál ellenben pár szemtől is veseelégtelenség alakulhat ki.