2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sokan kíváncsiak a csokoládékészítés rejtelmeire

Kevés az az ember, aki nem szereti a csokit, viszont a csokoládé szerelmesei között bizonyára nincsenek túl sokan azok, akik pontosan tudják, hogyan is készül a kedvenc édességük. Éppen ezért kiváló családi programnak bizonyulhat egy látogatás a csíkszent-imrei Krausz kézműves csokikészítő műhelyben, ahol a család apraja-nagyja betekintést nyerhet a csokoládé előállításának a rejtelmeibe. A családi vállalkozásként létrejött kis üzemben készül tejes, fekete, diókrémmel töltött, gyümölcsös és kávés csoki, illetve a műhelylátogatásra érkezők olyan különlegességeket is megkóstolhatnak, amelyek másutt nem kaphatók. 


Forrás: Facebook  (Krausz Csokoládéműhely)Gyerekkori álma valósult meg a csokoládékészítő műhely létrejöttével Fazakas Szilárdnak, aki feleségével együtt családi vállalkozásként működteti a csíkszentimrei kis üzemet. Mint mondta, még gyerekkorában „elraktározta” a majdani tervei közé, hogy szeretne csokit készíteni, mivel nagy csokoládérajongó volt. Amikor az édesapja hazaérkezett a németországi munkából, a csomagtartó mindig tele volt csokival, amit Szilárd és a testvére előszeretettel dézsmáltak meg. A fiatal vállalkozó az egyetemi éveit Kolozsváron töltötte, ahol megismerte a feleségét, és családi vállalkozásként létrehoztak egy fagyizót a kincses városban, ami idővel egyre fejlődött. Mind több külföldi, illetve hazai szakmabeli kiállításon fordultak meg, ahol Szilárd ismét találkozott a csokival, és újra megfogalmazódott benne, hogy jó lenne ezzel foglalkozni. A sors úgy hozta, hogy Csíkszentimrén örököltek egy házat, így 2018 őszén hazaköltöztek, és belevágtak a kézműves csokoládé gyártásába. Első lépésben saját pénzből vásároltak egy gépet, majd egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy gépsort is beszereztek, ugyanakkor a szülei is besegítettek. A vállalkozás elindítását jó másfél-két éves munka előzte meg, hiszen le kellett tesztelni az alapanyagokat, ki kellett találni egy olyan terméket, ami nagyjából egyedi, meg kellett tervezni az arculatot – eleveníti fel nagyvonalakban a vállakozás elindításának a kezdeteit Szilárd. Mint mondta, az épület helyén, ahol most a csokigyártó labor van, az ő gyerekkorában istálló volt, azt kellett átalakítaniuk, a vállalkozás neve, a Krausz pedig a dédnagymamájának a családneve volt, akitől a házat örökölték.

Kézművescsokoládé-műhelyről lévén szó, a temperálási folyamat gépesítve van, viszont a csokoládé formákba való öntése, a díszítés, csomagolás mind kézzel történik. Családtagok, barátok vesznek részt ebben, még a nagymamája is. Ugyanakkor sok nyugdíjas lakik az utcában, akik lelkesen besegítenek, például a csomagolásba – teszi hozzá.


A gyümölcsöstől a tepertős csokoládéig

A Krausz csokiműhely megálmodója szerint a csoki minősége elsősorban az alapanyagon múlik. 

– Az a titkunk, hogy nincsen titkunk, csupán kiváló minőségű alapanyagokat használunk, a jó tejcsokinak igazából csak négy összetevője van: kakaóbab, cukor, tejpor és stabilizátor, amit úgy kell elképzelni, mint a piskótában a tojást – mutatott rá Szilárd, majd hozzátette: – Persze a technológiának is szerepe van a jó minőségű termék előállításában, mintegy hetvenórás folyamat, amíg a száraz alapanyagból folyékony massza lesz. 

A csíkszentimrei vállalkozás egy belga céggel működik együtt, a fő alapanyagot tőle szerzik be, a többi pedig, például a csokoládéba kerülő szezongyümölcsök, valamint a cukor, a tejpor mind helyi termékek. A szempont mindig is az volt, hogy helyi alapanyagokat felhasználva különleges termékeket állítsanak elő. A Krausz-műhelyben négyféle táblás csoki készül, kétféle étcsoki és kétféle tejes. Fekete csokit előállítanak erdei gyümölcsös (jelenleg málnás és vörös áfonyás), valamint erdei mogyoró és kandírozott narancsos ízesítésben. Ez utóbbit Szilárd a felesége kedvéért kezdte el készíteni, ugyanis ez a kedvence. Tejcsoki készül szintén gyümölcsös változatban, illetve van egy kávés csokoládéjuk, amihez egy sarmasági pörkölőből szerzik be a kávét. A vásárlók egyik nagy kedvence a diókrémmel töltött csoki. A csokoládékészítő mester azt is elárulja, hogy az egyik partnerüknek, egy brassói húsfeldolgozó cégnek, kérésre, készítettek tepertős csokit, ami meglepően finomra sikeredett.

Az egyik legnépszerűbb a kávés csoki

A Krausz-műhelyben készült kézműves csokoládék a helyszínen is megvásárolhatók, illetve partnereken keresztül értékesítik őket: többek között egy közismert ajándékboltláncban, virágüzletekben, alkalomadtán pedig vásárokba is eljár a Fazakas család. Gyakorlatilag Erdély összes városában kapható Krausz-csoki.

Érdeklődésünkre Szilárd elárulja: a legnagyobb népszerűségnek a kávés csokijuk örvend, az idősebb vásárlók többször jelezték, hogy a rendszerváltás előtt létezett egy úgynevezett mokkacsoki, és a kávés Krausz-csokoládénak az ízvilága arra emlékezteti őket. A diókrémes szeletek szintén nagy sikernek örvendenek, a hölgyek nagy kedvence pedig a kandírozott narancsos fekete csoki – tudtuk meg.

Az ország minden pontjáról érkeznek látogatók

– A műhelylátogatást mint programlehetőséget a tavaly, a járvány okozta körülmények között indítottuk el, mert gyakorlatilag a csőd szélére kerültünk, ezért döntöttünk úgy a feleségemmel, hogy próbáljuk meg kinyitni a kapukat, hátha valaki kíváncsi arra, hogy miként készül a kézműves csokoládé. Meglepően nagy volt az érdeklődés. A látogatás során bemutatjuk a műhelyt, létrejöttének a történetét, a csokoládé előállításának a folyamatát. A vendégek végigkóstolják az egyes készítményeket, majd van egy bemutató üzletünk, ahol megvásárolhatják a termékeket, illetve vannak olyan különlegességek, amelyek kizárólag itt érhetők el, a boltokban nem. Például a múltkor kaptunk Vranceából aszalt, füstölt szilvát, és azt vontuk be fekete csokival és dióval – jegyezte meg Fazakas Szilárd.

Mint mondta, az ország minden pontjáról érkeznek látogatók, például a tavaly sokan jöttek Galacról, de fogadtak már vendégeket Moldvából, Temesvárról, valamint az Iskola másként program keretében gyerekcsoportokat is. A vállalkozó hozzáteszi: a legjobb hangulatban azok a műhelylátogatások zajlanak, amelyeken gyerekek is részt vesznek, ugyanis ők őszintén kíváncsiak minden apró részletre.

A műhelylátogatásokra előzetesen, legalább egy nappal vagy pár órával azelőtt be kell jelentkezni, erre lehetőség van a Facebookon is.