2019. július 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság hatodik éve szervezte meg

a Miénk a város! online játékot a külhoni magyar óvodások és kisiskolások számára. A verseny központi témája a család volt, ugyanis 2018 a külhoni magyar családok éve. A négy héten át tartó játék során minden napra kaptak egy-egy feladatot a résztvevők, amelyhez kitartásra, odafigyelésre, szorgalomra volt szükség. A megérdemelt jutalom a Csodasarok díj volt, amely társasjátékokat, fejlesztő játékokat, ismeretterjesztő és gyermekirodalmi könyvet tartalmazott (100 ezer forint érték), a Csodasarkot nem maguknak, hanem a közösségüknek nyerték a gyerekek.

Decemberben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának nevében a konzulok adták át a Csodasarkokat, meglátogatva a nyertes intézményeket. Maros megyéből két óvoda és három iskola nyert Csodasarkot: a mezőpaniti Kádár Márton Általános Iskola diákjai, akik felajánlottak a nyereményt a harcói óvodának (Barabási Bíborka óvodás, Barabási Koppány III., Barabási Vazul I. oszt.), a Marosvásárhelyi 6-os Napközi Otthon (Molnár Dorka óvodás), a Dr. Bernády György Általános Iskola (Preg Péter II. C és Preg Tamás IV. C), a Művészeti Szaklíceum (Bertalan Áron I. B, Bertalan Zalán III. B), a nyárádszeredai Deák Farkas Általános Iskola (Iszlai Mester Gyopár, Csizmadia Benedek). 

Óvodánkban nem mindennapi esemény volt december 18-a, izgatottan vártuk a Csodasarok érkezését, történelmi esemény volt, először látogatott konzul óvodánkba. A Napsugár csoport ünneplőbe öltözve karácsonyi dalokkal, népi gyermekjátékokkal, versekkel köszöntötte az egybegyűlteket. A csíkszeredai főkonzulátus megbízásából Soós Zoltán konzul adta át a Csodasarkot a közösségnek és az oklevelet Molnár Dorka nagycsoportos óvodásnak; köszönetet mondott Dorkának és az édesanyjának, hogy kitartóan naponta gyűjtötték a pontokat, teljesítették a feladatokat. Haller Katalin Maros megyei magyar óvodákért felelős tanfelügyelő köszöntötte a gyerekeket és a szülőket, a Csodasarok érkezését a „magyar” angyalok ajándékának nevezte. Arra biztatta a gyerekeket, hogy bátran vegyenek részt a különböző versenyeken. Az óvodások kíváncsian bontották ki a dobozokat, vették birtokba az ajándékot. 

Hálásak vagyunk a magyar államnak, hogy a határon túli gyerekek számára ilyen lehetőséget biztosít, Dorkának és az édesanyjának köszönjük a kitartást, az eredményes munkát, azt, hogy „gazdagabbá” tették a Napsugár csoportot. 

Szabó Enikő kántor-óvónő