2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Középtermetű, nyolc év körüli szuka nap mint nap féloldalasan sántítva kíséri a lakótelepen sétáltatott kis termetű kutyákat és gazdáikat. Ennyire egyértelműen jelentkeznének az öregedés jelei az állatoknál is, vagy betegség lehet az oka? – kérdeztük dr. Pálosi Csaba állatorvost, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetőjét. 

A diszplázia kutyáknál egy gyűjtőfogalom, a rendellenességtől függően megkülönböztetünk csípő-, könyök-, térd- és vállízületi diszpláziát (nagyjából a gyakoriság és súlyosság sorrendjében). Ezek közül az egyik legsúlyosabb csont- és ízületi bántalom a csípődiszplázia. Lehet veleszületett (öröklődő) vagy szerzett (általában súlyos baleset vagy más, a csípőt ért trauma következménye). A csípődiszplázia a kutyákat leggyakrabban sújtó csont- és ízületi betegség, melyet a csípőcsontok rossz illeszkedése okoz. A kutya csípőjében, akárcsak az emberében, a combcsontnak megfelelően kell illeszkednie a csípőben található üreges csonthoz, a csípővápához. A kutyák csípőficamát az ízület kölyökkori instabilitása okozza, ami folyamatos súrlódást, porcsérülést eredményezhet, hosszú távon pedig porckopást.

A csípőficam jelei változóak, és a kutyák egyedi jellemzőitől függ. A kiskutya életének első heteiben nehéz felismerni a csípőficamot. A kutyadiszplázia enyhébb formáinál az állat akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb diszplázia esetén viszont komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat. A csípőficam genetikai rendellenesség, mely öröklődhet, azonban fontos a környezet is, amelyben a kiskutya nevelkedik, a felület, amelyen sétál, a táplálkozás stb. A betegség kialakulása eleve meghatározott, amit kisebb mértékben lehet csak később befolyásolni a megfelelő tartási, táplálkozási, mozgatási körülményekkel. A betegség hím és nőstény kutyáknál egyaránt jelentkezhet, de gyakrabban alakul ki a nagy termetű fajtáknál. Körülbelül 10 hónapos korban lehet csípőízületi diszpláziaszűrést végezni, röntgenvizsgálattal diagnosz- tizálni a betegséget – fejtette ki a szakember.

– Miről ismerhető fel a csípőízületi diszplázia?

– Ha egy kiskutya csípőficamban szenved, tovább üldögél, mint a társai, kevésbé aktív, séta közben a hátsó lábai gyengébbnek tűnnek, egymás mellett tartja azokat, vagy akár egymást keresztezve sétál, nem szívesen megy fel a lépcsőn, nehezen, feszesen jár, rövid léptekkel halad. Hacsak nem súlyos a csípőficam, ezeket a tüneteket alig lehet észlelni egy kiskutyánál.

Felnőtt kutyáknál csípőficamra utal, ha megváltoztatja a járását, szaladás közben kicsavarodva tartja a csípőjét vagy hátsó lábait egyszerre mozgatva fut (akárcsak a szökellő nyúl), amikor a kutya pihenés után kezd mozogni, nehézségei vannak, de kevésbé érez fájdalmat bemelegítés után, ha izmai már aktívak, állás közben a kutya két hátsó lábát összezárva tartja.

– Melyik kutyafajtákra jellemző a betegség?

– Bármelyik fajtának lehet csípőficama, de a nagyobb termetű fajták különösen hajlamosak rá, valamint néhány kis termetű kutya, köztük a mopsz. A csípőficam kialakulása a legvalószínűbb a német juhász, retriever, rottweiler, masztiff, bernáthegyi, buldog, boxer, mopsz fajtáknál.

– Melyik életkorban jelentkezhet a betegség?

– A diszplázia tünetei már fiatal kölyökkorban is jelentkezhetnek, de leggyakrabban 1-2 éves korban válhat feltűnővé, az enyhe diszpláziás kutyák pedig akár időskorukig tünetmentesen élhetnek. A hátsó testfél gyengesége, illetve a sántítás tűnik fel először, a kutya nehezen áll fel fekvő helyzetből, és enyhén imbolyogva jár. A diagnózis legbiztosabb módja egy röntgenfelvétel készítése a csípőről. A tünetek alapján és az ízület vizsgálata során rendszerint felmerül a gyanú a diszpláziára. Ennek megerősítésére alkalmazható a röntgenvizsgálat.

– Milyen kezeléssel enyhíthető az állatok fájdalma?

– A tünetek súlyosságától függően választható a gyógyszeres kezelés, illetve a műtéti megoldás. Mivel a csípőízületi diszplázia öröklődő betegség, nem ajánlott a beteg kutyák szaporítása. A nagy testű kölyökkutyákat kizárólag az ő szükségleteiknek megfelelően összeállított, nagy testű kölyköknek való tápokkal ajánlott etetni. Fontos, hogy a gyártó által javasolt mennyiségű tápot kapjon a kutya, hogy elkerülje a túl gyors növekedést. Aki nagy testű kölyökkutyát vásárol, figyeljen oda, hogy a szülők bizonyítottan diszpláziamentesek legyenek. Sajnos, ez sem jelenti azt, hogy a házi kedvenc is diszpláziamentes lesz. 

– Segíthet a műtéti beavatkozás?

– Fontos kiemelni, hogy csak a klinikailag diszpláziás, sánta, ill. mozgászavarral küzdő kutyák esetében indokolt a műtéti beavatkozás. A csípődiszplázia megelőzésében fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak, amelyek során kiszűrik a tenyésztési szempontból aggályos szülőket, ezáltal is csökkentve a diszpláziával genetikailag terhelt utódok születését. Az előszűréseken a növekedésben lévő kutyák csípőjét vizsgálják, hogy még időben segíthessenek a kedvezőtlen csípőalakulással rendelkező kutyák helyes terhelésében, táplálkozásában. Az ajánlott előszűrési időpont a kölyökkutyáknál a féléves kor, a végleges szűrés pedig egy- és kétéves kor között ajánlott. Manapság már genetikai tesztek is rendelkezésre állnak a diszplázia szűrésére. Sajnos a lelkiismeretes tenyésztők kivételével a legtöbb tulajdonos még a röntgennel való szűrést sem végzi el, nem beszélve a genetikai szűrésről – mondta dr. Pálosi Csaba.

Súlyos diszplázia féléves kutyánál

Dr. Pálosi Csaba röntgenfelvételei


Középsúlyos diszplázia törzskönyves négyéves szukánál