2020. november 26., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

1943 óta, tehát az elmúlt 68 évben nem esett ilyen kései időpontra a húsvét. 

Közel hetven éve nem volt ilyen későn a húsvét, az okokat a Magyar Csillagászati Egyesület elemzi honlapján.

Mint az ismertető kiemeli, húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte (húsvéthatár) utáni első vasárnap. Március 19-én este telihold volt, a tavaszi napéjegyenlőség viszont csak március 21-én 0 óra 21 perckor következett be. Ez azt jelenti, hogy a napéjegyenlőséggel kezdődő csillagászati tavasz első teliholdjára egészen április 18-áig, majd egy teljes hónapot kellett várni. Ez a telihold ráadásul hét elejére esett, ami az amúgy is hosszú várakozást még majdnem egy teljes héttel megtoldja, hiszen a következő vasárnap csak április 24-én lesz.
„1943 óta, tehát az elmúlt 68 évben nem esett ilyen kései időpontra a húsvét, mint ahogy 2038-ig sem esik. Akkor viszont még egy nappal később, április 25-én lesz húsvétvasárnap, ami a lehetséges legkésőbbi időpont is egyben” – emeli ki az MCSE honlapja.
Egyaránt ritka a húsvétvasárnap lehetséges két legkorábbi (március 22. és 23.) és két legkésőbbi időpontja (április 24. és 25.).
„A lehetséges két-két legkorábbi és legkésőbbi dátum egyike sem fordul elő háromnál több alkalommal az 1900-tól 2199-ig terjedő időszakban; sőt, a 300 év alatt egyszer sem esik március 22-re a húsvétvasárnap. Március 22-i húsvétvasárnap legutóbb 1818-ban volt, a következő ilyen alkalomra pedig 2285-ig kell várni” – hangsúlyozza az ismertető.
Az egymást követő években a húsvéti holdtölte többnyire 11 nappal kerül korábbra. (Megközelítőleg ennyi a naptári év és 12 holdhónap hosszának különbsége.) Természetesen, amint a (számított) telihold a napéjegyenlőséget megelőzné, akkor a szabály alapján csak az egy hónappal később esedékes holdtölte vehető figyelembe húsvéthatárként. Ez az ugrás az ünnep jelentősebb mértékű későbbre tolódását ered-ményezi.
„A mostani késői húsvét garantálja, hogy jövőre egy vagy két héttel korábbra kerül az ünnep, április 8. lesz húsvét vasárnapja. Ez egyébként pontosan a lehetséges intervallum közepe. A dátum szempontjából tehát »átlagos« húsvétnak mondható. 2013-ban egy héttel kerül korábbra, az ünnep márciusban kezdődik, de a locsolkodásra már áprilisban kerül sor (március 31-április 1.). A fentiek miatt ezután megint későbbi időpontnak kell következnie: így 2014-ben április 20-ra kerül a húsvétvasárnap” – olvasható az MCSE honlapján.