2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csalódást keltőnek tartja a nemzetpolitikai államtitkárság a szlovák kisebbségi nyelvtörvény módosítását.

Csalódást keltőnek tartja a nemzetpolitikai államtitkárság a szlovák kisebbségi nyelvtörvény módosítását.

Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott: Magyarország nagy várakozással tekintett a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítása elé.

A szlovák parlament által május 25-én elfogadott törvénymódosítás eredménye azonban csalódást keltő – írták. Mint kifejtették: habár néhány vonatkozásban pozitív elmozdulás is tapasztalható, a törvény továbbra is fenntartja a bizonytalanságot, és így a félelem légkörét, hiszen sok esetben csupán lehetőségről, nem pedig kötelezettségről történik rendelkezés a kisebbségi nyelvhasználat biztosítása kapcsán. Az államtitkárság szerint a jogszabály több olyan elemet is tartalmaz, ami egyértelmű visszalépés az eddigi gyakorlathoz képest, és számos olyan korábbi rendelkezést megőriz, ami a kisebbségi nyelveket használókat hátrányos helyzetbe hozza.

„Mélységes csalódással” értesültek például arról, hogy azokban a hivatalokban, ahol anyanyelve használatára létszámaránya alapján jogosult valamely nemzetiség, továbbra sem előírás, hogy legyen olyan alkalmazott, aki beszéli az adott nyelvet. A kisebbségek kiszolgáltatottságát növelő komoly visszalépésnek tekintik, hogy a törvénymódosítás alapján időbeli keret határozható meg a nemzetiségi nyelvű ügyintézésre. Diszkriminatívnak és a kisebbségi kereskedelmi televíziózás ellehetetlenítésére való törekvésként értékelik a kisebbségi nyelvű tévéműsorok államnyelven történő feliratozásának kötelezettségét, ami lehetetlenné teszi élő adás sugárzását, és gazdasági versenyhátrányt is jelent. Véleményük szerint abszurd az a rendelkezés is, amely az önkormányzati rendőrök esetében minden „jelenlevő” beleegyezéséhez köti a kisebbségi nyelv használatának lehetőségét.