2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői kötelezővé tennék a koronavírus elleni védőoltást a 2022-es viadal részvevői számára – írta meg az Index a The Athletic értesülése alapján. A közel-keleti ország már korábban jelezte, hogy az eseményre látogatók számára kötelező a két védőoltás megléte, és a lap úgy tudja, hogy ezt a játékosokra is kiterjeszthetik.

Katarban eddig több mint 4,6 millió vakcinát adtak be, amivel 82 százalékos a lakosság oltottsága, ezzel világvezetőnek számít. A sűrűn lakott ország számára különösen fontos ez a kérdés, a turizmusra gyakorolt hatások miatt.

Nem minden játékos akarja azonban beoltatni magát, és a lap szerint előfordulhat, hogy néhány klasszis a kötelezettség miatt akár ki is hagyhatja a világbajnokságot. A nemzetközi szövetség (FIFA) és a katari egészségügyi hatóságok keresik a megoldást, mert senki sem szeretné, hogy a legnagyobb sztárok ne szerepelhessenek a tornán.

Különböző lehetőségekről tárgyalnak, ezek közül az egyik az, hogy a be nem oltott játékosoknak háromnaponta negatív tesztet kell bemutatniuk a világbajnokság során.


Kétévenként vb?

A FIFA jövő csütörtökön online tárgyalást tart tagszervezetei részvételével a világbajnokságok kétévenkénti megrendezésének sokat vitatott ötletéről.

A francia Arsene Wenger által vezetett technikai bizottság javaslata alapján 2026-tól újítanának. Az elképzelés azt is feltételezné, hogy változtassanak az Európa-bajnokságok rendszerén: 2027-től páratlan években kellene megrendezzék azokat, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen tartani. 

Az ötlet heves ellenkezést váltott ki Európában. Az itteni bajnokságok és klubok, valamint a kontinentális szövetség (UEFA) szerint a naptár így is túlzsúfolt és az éljátékosok túlterheltek. Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin bojkottal fenyegetőzött.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie.