2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mivel folyamatosan kapunk oltással kapcsolatos kérdéseket olvasóinktól, dr. Ferencz Lorándtól, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igazgatóhelyettesétől kértünk rájuk választ.

– Mit tehet az az idős, aki kettős állampolgárként, román állampolgárságát is megőrizve Marosvásárhelyen lakik, és szeretné, ha beoltanák?

– Mindazok, akiknek van tartózkodási engedélyük Romániában, és személyi számuk (CNP) is, feliratkozhatnak az országos platformra, és amikor a korukat és egészségi állapotukat figyelembe véve sorra kerülnek, beoltják őket. 

– Hogyan kell eljárnia annak a román állampolgárnak, aki külföldön vállalt munkát, ahol megkapta az első adag védőoltást, de mielőtt a másikra sor került volna, megszűnt a munkaszerződése, és haza kell jönnie?

– Az első adagról szóló bizonylat felmutatásával (feltehetően le kell fordíttatni román nyelvre – szerk. megjegyzése) kérvényt ad be az emlékeztető dózis felvételére, akár közvetlenül is egy olyan oltópontban, ahol azzal a vakcinával oltanak, amelyből az első adagot megkapta.

– Mit tehet az a középkorú nő, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be, ami után kellemetlen melléktünetei voltak, mint a láb duzzadása és fájdalma, ami egy korábbi kezdődő embóliájára emlékeztette? Lehet-e a trombózisra való érzékenység fennállása esetében más oltóanyagra váltani?

– Az oltási tevékenységet összehangoló országos központ utasításai értelmében a különböző típusú oltóanyagokat nem lehet kombinálni. Egészségi szempontból jól megindokolt helyzetekben azonban lehetséges oltóanyagot váltani, és azzal újrakezdeni az immunizálást négy-nyolc hét elteltével az első vakcina után. Ezt abban az oltópontban rendezheti, ahol az első oltást kapta, ugyanis ott vezethetik be újra az országos oltási regiszterbe (RENV) – válaszolta olvasóink kérdésére dr. Ferencz Loránd.