2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Európa-bajnokságok heteit éljük, alig ért véget a szerbiai férfi kézilabda-, illetve a hollandiai férfi és női vízilabda kontinensviadal, ma kezdődik a teremlabdarúgók csatája Horvátországban. Zágráb és Split ad otthont a tizenkét csapatos mezőnynek, melyben helyet kapott Románia válogatottja is, mégpedig a házigazda horvátokkal és csehekkel egy csoportban.  

 

Európa-bajnokságok heteit éljük, alig ért véget a szerbiai férfi kézilabda-, illetve a hollandiai férfi és női vízilabda kontinensviadal, ma kezdődik a teremlabdarúgók csatája Horvátországban. Zágráb és Split ad otthont a tizenkét csapatos mezőnynek, melyben helyet kapott Románia válogatottja is, mégpedig a házigazda horvátokkal és csehekkel egy csoportban. A bajnok City’us gárdájára építő keret reménykedve várja a ma esti kezdést a házigazdák ellen. Horvátország nem számít nagyhatalomnak a teremfutballban, azonban a hazai parkett előnye az ő felükön van. A csoportbeli másik ellenféllel csütörtökön találkoznak Sito Rivera legényei. A csehek az előző Eb-n bronzérmesek lettek, s 2003-ban is elődöntőt játszottak.

A román válogatott 14 fős keretéből hat játékos szerepel a marosvásárhelyi City’usban. Az erősebbnek számító 12 csapatos magyar bajnokságot 13 forduló után három pont előnnyel vezető Rába ETO Győrben ketten légióskodnak – mindketten alapembernek számítanak, Al-Ioani öt gólnál tart, Dobre eddig kettőt szerzett. A magyar bajnokságban negyedik helyen álló debrecenieket erősíti Vlad Gheţe fiatal portás, aki kapus létére az idei évadban egy gólt is szerzett már.

A B csoportban szerepel az ötszörös Európa-bajnok és címvédő (2010-ben Budapest és Debrecen volt a házigazda) Spanyolország, mellette a kétszer döntőt (2001-ben és 2003-ban) játszó Ukrajna, amely Magyarország ellenében jutott ki a selejtezőkből, valamint az esélytelennek tartott Szlovénia.

A C csoportban van Magyarország másik selejtezőbeli ellenfele, Törökország (először jutott ki az Eb-re), az 1999-ben győztes Oroszország és a 2003-as bajnok Olaszország.

Kiegyensúlyozott a D csoport, amelyben a 2010-ben második helyen végzett Portugália, akkor negyeddöntőbe kerülő Szerbia, valamint elődöntőt játszó Azerbajdzsán került.

A csoportokból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

 

A csoport: Horvátország, Csehország, ROMÁNIA

B csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovénia

C csoport: Olaszország, Oroszország, Törökország

D csoport: Portugália, Szerbia, Azerbajdzsán

Románia csoportbeli mérkőzései:

január 31., kedd, 22:00: Horvátország – Románia

február 2., csütörtök, 19:30: Románia – Csehország

Románia kerete:

kapusok: Vlad Iancu (United Galaţi), Vlad Gheţe (DEAC Armada Debrecen);

mezőnyjátékosok: Florin Matei (City’us), Gabriel Dobre (ETO Győr), Emil Răducu (Hotels Plaza Andorra), Iuliu Safar (Galdar Gran Canaria), Robert Lupu (City’us), Dumitru Stoica (City’us), Răzvan Radu (City’us), Florin Ignat (City’us), Marian Şotârcă (Hotels Plaza Andorra), Ion Al-Ioani (ETO Győr), Csoma Alpár (City’us), Cosmin Gherman (United Galac);

szövetségi kapitány: Sito Rivera