2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Cătălin Ivan, a PSD EP frakciójának vezetője pénteken kérte Emil Boc kormányának lemondását, mivel az európai alapok alig 11-12 százalékát sikerült lehívniuk.

Cătălin Ivan, a PSD EP frakciójának vezetője pénteken kérte Emil Boc kormányának lemondását, mivel az európai alapok alig 11-12 százalékát sikerült lehívniuk. Kifejtette, Románia kétszer annyi pénzt fizet be a közösségi kasszába, mint amennyit lehív belőle.
„Mielőtt egy új, európai alapok lehívásáért felelős minisztériumról beszélnénk, Románia regionali-zációjáról az EU-s pénzek elnyerése érdekében, a jelenlegi minisztereknek kell felelniük a Boc-kormány eredménytelenségéért”, szögezte le Ivan, miután külön-külön bemutatta minden tárca európai pályázati teljesítményét. „Nem hisszük, hogy bárki lenne az európai miniszter, eséllyel próbálhatna meg több pénzt lehívni, addig, amíg az említett miniszterek tagjai a Boc-kormánynak. Tehát elsősorban ennek a kormánynak a lemondását kérjük. Meg kell szabadulnunk ezektől a miniszterektől, akik miatt napi 6,5 millió eurót veszítünk és csak azután tárgyalhatunk egy új minisztériumról, új régiókról, más működési módról” – mondotta Ivan.
A szociáldemokrata EP-képviselő kifejtette, a Regionális Fejlesztési Minisztérium 21 százalékban hívta le az európai pénzeket, és mivel a vidékre továbbított utasítások és intézkedések hibásak voltak, a pénzek felét elveszítik.
Hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi minisztérium a rendelkezésére álló EU-s alapokból, a 21 milliárd lejből alig 1,9 milliárdot, azaz 9,86 százalékot fizetett ki a pályázóknak, a közlekedési tárca 2,61 százalékot, azaz 490 milliót a neki jutó 9,6 milliárdból, a mezőgazdasági minisztérium lehívási aránya pedig 19 százalékos, azaz 2 milliárd euró a 10 milliárdból.
A szociáldemokrata képviselő azt is elmondta, hogy Ion Ariton 12,58 százalékot teljesített, 1,5 milliárd lejt hívott le a 8,7 milliárdos keretből, Ioan Botiş 19,1 százalékot, 2,8 milliárdot a területének kiutalt 14,3 milliárdból Traian Igaş pedig a közigazgatás fejlesztésére szánt 486 millióból 67 milliót, azaz 7,4 százalékot.